Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana Warzywne tagine jest tak uniwersalnym daniem, że można do niego zużyć jakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki. Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna(...)podczas sezonu, kwiaty cukiniowe można kupić w plastikowych opakowaniach; często są wykorzystywane jako jadalna ozdoba posiłku). Warto więc pytać o nie rolników, sprzedających swoje produkty na ryneczkach. Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki curry - kawałek marchewki
Wegańska kuchnia orientalnaCurry warzywne + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry - 100g cukinii - ¼ łyżeczki kolendry - 100g kalafiora(...)szczypta kurkumy - ¼ puszki pomidorów - sól himalajska - 4 pieczarki - 2 łyżki ciecierzycy (opcjonalnie) - ząbek czosnku - natka pietruszki Wykonanie: - Kaszę umieścić na sitku i przelać wodą - W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę
Wegańska kuchnia orientalnaFasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali - 100g ugotowanej fasolki adzuki - ¼ łyżeczki kuminu(...)łyżeczki kurkumy - natka pietruszki Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g białej fasoli(...)sól himalajska - kawałek papryczki chili - kilka czarnych oliwek - natka pietruszki - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - kawałek awokado Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - kilka łyżek zielonej soczewicy(...)następnie gotowanie w świeżej wodzie przez ok. 10-15 minut. No i trzecim sposobem jest użycie gotowej soczewicy z puszki. Więc każdy może wybrać, jaka opcja mu odpowiada ;) Wykonanie: - Kaszę przepłukać na sitku pod wodą - W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę, kurkumę i sól; gotować przez 15 minut - Soczewicę ugotować lub przepłukać na sitku, jeśli używamy tej z puszki - Warzywa
Wegańska kuchnia orientalnaCieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej ( przepis ) - 80g cieciorki(...)kawałek zielonej papryczki chili - 1 łyżeczka rodzynek - natka pietruszki - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, aż poczujemy zapach kaszy - Dodać wodę w proporcji 1:2, wsypać kurkumę i sól; gotować pod przykryciem przez 15 minut - Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać
Wegańska kuchnia orientalnaszkl. mąki pszennej ¾ szkl. oleju 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. miodu 1 szkl. mocnej, ostudzonej herbaty Krem 1 szkl. cukru 9 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 250 g margaryny Do przełożenia: 200 g powideł Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy 1 szkl(...)delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy ok. 20 min w 175 o C. Masa: Szklankę mleka łączymy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z kaszą manną, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy kaszę. Masa powinna być gęsta. Przykrywamy folią spożywczą
psgotujemyDzisiaj szybka propozycja na deser z kaszy manny. Indyjskie kesari zawiera w sobie tylko kilka składników, które należy ze sobą połączyć, i już po chwili możemy zajadać pyszny deserek. Polecam w szczególności dla zabieganych, a także dla wszystkich wielbicieli kaszy manny. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka duża szczypta szafranu (jeśli damy mniej deser(...)łyżki cukru ok. 12 sztuk orzechów nerkowca 2-3 łyżki rodzynek Wykonanie: Na patelni prażymy orzechy, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kaszę manną i smażymy kilka minut mieszając, żeby kasza się troszkę zezłociła. Mleko gotujemy w garnku z dodatkiem szafranu i cukru. Do gotującego się mleka ostrożnie dodajemy podsmażoną kaszę manną, rodzynki, uprażone
psgotujemycieszy, gdyż z zaciśniętym gardłem jem mięso zwierząt hodowanych w iście obozowych warunkach. A, że ostatnio coraz bardziej przykładamy wagę do tego co jemy, to lubujemy się w kaszach. Odstawiliśmy ziemniory [nie miałem z tym nic wspólnego, zostałem zmuszony, kocham ziemniaki! - dop. Paweł] , a jemy kasze gryczane, jęczmienne, jaglane. Tutaj moje ostatnie odkrycie: kasza owsiana. Zawiera 376 kcal(...)kwasu foliowego. Samo zdrowie. Ale przejdźmy do gotowania. Potrzebujemy: 3 cukinie 250 g piersi z kurczaka 5 pieczarek 1 strąk chili 1 pęczek natki pietruszki 100 g kaszy owsianej 3 garście szpinaku 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa z oliwek 4 łyżki tartego sera np. Grana Padano Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię przekrajamy
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI: 200 g kaszy jaglanej 1 duży burak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 natka pietruszki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Ja użyłam kaszy w woreczkach każdy po 100 gram. Ostudzić. Buraka umyć i obrać ze skórki. Tak ja używam w swoim przepisie surowego buraka. Utrzeć na tace o dużych oczkach. Cebulę posiekać bardzo(...)program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :) Składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 upieczone buraki 2 cebule 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka przyprawy: ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżka czarnuszki
ClauditteMissCookingTabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób przyrządzających tą sałatkę. Ja po raz pierwszy robiąc ją postanowiłam zapoznać się ze smakiem klasycznej wersji tej sałatki. W tym celu zakupiłam Bulgur o który dość ciężko w najbliższych mi sklepach. Jeśli(...)ktoś ma problem ze znalezieniem tej kaszy można wykorzystać kuskus lub nawet kaszę jaglaną. Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 szklanka bulionu/wody pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku lub dymki 1/2 pęczka mięty 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion sok z 1/2 dużej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 cebuli Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie
Mango Papajaekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka(...)krowiego, a mniej cholesterolu. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 5 średnich buraków, 200 g truskawek, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanego tymianku, oliwa, sól i pieprz do smaku. Do podania: pokrojone truskawki, 2-3 mozzarelle di bufala porwane na mniejsze kawałki, Do przybrania: jadalne kwiaty i/lub zioła, listki nasturcji lub rukoli
SzczyptaSmaQBardzo zdrowy koktajl z kaszą jaglaną i spiruliną . Lubię takie połączenia, które sprawiają że mamy bardzo pożywny posiłek, z mnóstwem witamin, minerałów i składników odżywczych. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Tak jest, koktajle nie muszą być tylko warzywno-owocowe, mogą też zawierać kasze, są przez to bardzo sycące i idealne na poranne śniadanie. Kasza(...)potraw np. do pesto bazyliowego, które już niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie. Porcja : 2 osoby + dolewka Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody sok z połowy cytryny 1/2 ananasa małego 2 banany 1 łyżka spiruliny 2 łyżki miodu 10 kostek lodu Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Apetyt na ZieloneWitam Jak zdrowa jest kasza jaglana nie muszę nikomu przypominać, a jeśli ktoś zapomniał to może sobie odświeżyć informację tutaj. Jaglanka już mi się znudziła, mój ulubiony krem czekoladowy trochę też, dlatego postanowiłam poeksperymentować z plackami. Szukając inspiracji znalazłam mnóstwo skomplikowanych przepisów z mąką kukurydzianą, mlekiem i wieloma innymi składnikami. Moje placki z założenia miały być proste i szybkie(...)przygotowaniu. Trochę poeksperymentowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu, dlatego spieszę podzielić się nim z Wami. Składniki: 4 łyżki suchej kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki mąki razowej (u mnie żytnia) 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Kaszę gotujemy na sypko (ja z reguły gotuję jednorazowo większą ilość i wykorzystuję do różnych celów) Ostudzoną kaszę mieszamy z jajkami
Cynamonowe szczęściekcal, a do tego zawiera sporo błonnika. Ja w zeszłym roku zakochałam się w musie z rabarbaru, który wykorzystuję do naleśników, placków, owsianki, a dziś połączyłam go z kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami włoskimi i otrzymałam pyszne zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki: 2 łodygi rabarbaru 2 łyżeczki cukru brązowego 3-4 łyżki wody 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki kaszy jaglanej(...)wrzucamy do rondelka zasypujemy brązowym cukrem, dolewamy wodę i gotujemy aż zacznie się rozpadać, mieszamy z cynamonem i studzimy. Moja rada musu można zrobić więcej i przechowywać w lodówce. Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w 1/2 szklanki wody ok 15 minut. W pucharku układamy połowę kaszy, posiekane orzechy włoskie, połowę musu rabarbarowego, jogurt naturalny, pozostałą kaszę, a na nią
Cynamonowe szczęście