Smaczny i zdrowy deser. U mnie w wersji z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Osobiście bardziej mi smakuje wersja z jagodami :-) SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 6 łyżeczek cukru trzcinowego 200 g jagód lub borówek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (15 minut we wrzącej wodzie), po czym wyciągnąć(...)przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Od razu dodać masło i wymieszać żeby się rozpuściło. Na koniec dodać cukier trzcinowy, przemieszać i nakładać do żaroodpornych miseczek na przemian: najpierw kaszę jaglaną, później jagody, znowu kaszę, jagody i na koniec odrobinę kaszy. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Można deser
Passions hobbies lifeKasza bulgur to popularny na bliskim wschodzie składnik potraw który coraz częściej pojawia się także u nas. Kasza ta jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne a także delikatny smak. Poniżej przedstawiam mało ambitne za to niezwykle proste, studenckie wykorzystanie kaszy bulgur. Składniki: - 100g kaszy bulgur - 70g koncentratu pomidorowego - 150g mięsa mielonego z szynki wieprzowej - mała cebula - sól, pieprz(...)zioła prowansalskie - 30g sera żółtego - pomidory koktajlowe - dwie łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Kasze bulgur należy przygotować według przepisu na opakowaniu bądź w jeden z licznych sposobów opisanych w internecie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwile na rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość
Tanie przepisy studenckieLubicie kaszę gryczaną i kalafiora - jeśli tak, to kaszotto z kalafiorem i jarmużem jest dla Was :) Kaszotto można powiedzieć, że to danie jednogarnkowe, bardzo szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe. Napisałem "danie jednogarnkowe" jednak musimy wcześniej przygotować kaszę gryczaną (przygotowujemy ją wg. przepisu na opakowaniu). Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, 1 kalafior, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki(...)kurkuma, sól, pieprz, olej kokosowy, jarmuż Kaszotto z kalafiorem i jarmużem - jak przygotować googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w woku, albo dużym garnku podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kalafiora myjemy i drobno kroimy, dodajemy go na patelnię. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w półplasterki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poczekać aż wystygnie i pokroić w plastry. Dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami czy sałatkami. Ja przygotowałam sałatkę z rukoli, oliwek i pomidorów. Składniki: 2 litry wody 300 g kaszy kukurydzianej 50 g masła łyżeczka soli pieprz pęczek szczypiorku ok 80 g suszonych pomidorów Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z solą. Następnie powoli wsypujemy kaszę i mieszamy trzepaczką. Kiedy woda(...)ponownie zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy około 45 minut, mieszając co kilka minut, aby kasza się nie przypaliła. W międzyczasie siekamy pomidory i szczypiorek. Kiedy kasza będzie miękka i gładka, wyłączamy gaz, dodajemy masło, pomidory i szczypior. Przyprawiamy do smaku i mieszamy dokładnie. Kaszę wykładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, tortownicy czy blaszki. Odstawiamy na około godzinę do zastygnięcia. Następnie
e-PrzepisyKulinarnepiękny zapach i lepszy smak) -wątroba 1 kg -ścinki wieprzowe 1 kg -płuca 0,5 kg -podgardle 0,5 kg -jelita wieprzowe rozmiar dowolny (u mnie gruby kaliber) -kasza gryczana prażona 400 g (4 woreczki) -przędza wędzarnicza -krew 0,5 litra lub suchej 10 g rozpuszczonej w 0,5 litra wody Przyprawy -sól nie jodowana 18 g/kg farszu -majeranek(...)sitku 3 mm ,a mięso z golonki i ścinki wieprzowe na sitku 4 mm.Wywar zatrzymujemu będzie nam potrzebny.Rozdrobniony surowiec dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Teraz zabieramy się za gotowanie kaszy w naszym wywarze.Do mniejszego garnka wlewamy 1 litr wywaru w razie potrzeby można troszkę dodać i gotujemy kaszę 6-8 min pod przykryciem.Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus(...)Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio bez niej obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której niebawem znajdzie się sporo przepisów. Obawiałam się, czy w wyniku mojego(...)eksperymentu powstanie coś jadalnego. Niesłusznie, bo gofry wyszły genialne. Lekkie jak piórko, kruche, z bardzo chrupiącą skórką. Przypominały mi wręcz tradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery
Wrzosowa PolanaWracamy do cyklu słodkości na niedzielę. Zrobione z kaszy jaglanej z miodem i kokosem kuleczki przypominają znane z reklam pralinki. Idealne dla dzieci. Ale i dorośli sięgną po nie z chęcią. Raffaello z kaszy jaglanej. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka 1 łyżeczka masła 2 łyżki miodu 100 g wiórek kokosowych całe migdały pozbawione skórek – opcjonalnie(...)starszych dzieci i dorosłych Kaszę jaglaną wsypujemy do sita i przelewamy gorącą wodą. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Pod koniec gotowania dodajemy masło i 40g wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy. Do letniej kaszy dodajemy miód, i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli przygotowujemy pralinki dla starszych dzieci możemy do środka
Miksturownikmonotonne i bez smaku? Oczywiście że NIE! Codzienna dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, indywidualnie dla każdej osoby. Dziś przedstawiam Wam idealny pomysł na zdrowe śniadanie, czyli owsianka z kaszą manną do tego sezonowe owoce i duża ilość cynamonu. Co dzięki takiemu posiłkowi sobie dostarczymy? Przede wszystkim dużo błonnika zawartego w płatkach owsianych, jak również owocach, ponadto witaminę(...)witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. A co z kaszą manną - przez wielu ciągle niedoceniana, a szkoda. Mimo,że jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, posiada również wiele cennych witamin m.in. witaminę B. witaminę PP, witaminę B2, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, jod. I jak, docenicie kasze mannę ? Owsianka z kaszą manną i sezonowymi owocami Składniki : pół
Smaki NataliiCukinia to warzywo idealne do faszerowania. Jeżeli znudziła się Wam wersja nadzienia z mięsem mielonym , to zachęcam do przygotowania cukinii zapiekanej z kaszą kuskus, marchewką oraz kawałkami udek z kurczaka. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże cukinie 4 wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki(...)czosnku olej do smażenia sól, pieprz curry ewentualnie posiekana, zielona pietruszka sos pomidorowy (lub ketchup) Do garnka wsypać kaszę kuskus, szczyptę soli i wlać wrzącą wodę (powinna być 5 cm ponad kaszą). Przygotowaną kaszę przykryć pokrywką i poczekać, aż cała wrząca woda zostanie "wchłonięta". Udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Całość polać 1 łyżką oleju
Ugotowaćprzytłaczającym pozostałe smaki cytrusowym aromatem. Jest słodki, ale nie przesłodzony, z wyraźnie widocznymi wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami. Gryczanki - to raczej przekąska niż słodycze. Podstawę stanowi polska kiełkowana kasza gryczana. No i w tym wypadku mieliśmy z Pawłem zupełnie odrębne zdanie. Ja nie jadam pod żadną postacią ani kaszy, ani ryżu, Paweł natomiast nie zje gulaszu bez kaszy gryczanej(...)który jednoznacznie stwierdził, że Gryczanki są jednak całkiem smaczne - pozostałam więc na pozycji dziwadła, które nie wie co dobre dla Prawdziwych Mężczyzn. Gryczanki wyglądem przypominają posklejaną w niewielkie grudki kaszę gryczaną i podobnie jak batoniki Yummy wytwarzane są w trzech wariantach: Gryczanki Czekoladowe BIO - w smaku przypominają nieco gorzką czekoladę z.... gryczanymi chrupkami i rodzynkami. Dominuje oczywiście kasza gryczana
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadigotuje.blogspot.com Pilaw ma różne receptury i inaczej przyrządza się go na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej - skąd został wypożyczony do różnych kuchni. Kasza bulgur, dzięki prostym składnikom może uzyskać naprawdę wyjątkowy smak. Moja rodzina ją polubiła właśnie w takiej postaci (bo ja od dawna ją uwielbiam). Danie jest proste, szybkie i idealnie sprawdzi(...)się na syty i bezmięsny obiad. W sumie może być również dodatkiem do kawałka mięcha... (3 porcje) 100g kaszy bulgur (grubej) 1 cebula 2 pieczarki (duże) 3 suszone pomidory 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2-3/4 łyżeczki mieszanki przypraw Tajine (*) sól do smaku Dodatkowo: 3/4 szklanki wody 2łyżki masła Cebulę i pieczarki posiekać (nie na drobno
Di gotujeSkładniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2% 2 łyżki miodu (jeśli ktoś lubi słodkie to może dać więcej) 2 płaskie łyżki kakao 1 mango kilka kropel aromatu waniliowego kilka borówek do dekoracji Sposób przygotowania: Kaszę przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i jeszcze raz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i kasza nie popsuje nam smaku. Mleko(...)przelewamy do rondelka, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wsiąknie mleko. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut. Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao oraz łyżkę miodu i blendujemy na gładką masę. Do drugiej wkrapiamy aromat waniliowy oraz wlewamy pozostały miód i również blenderem
Prosto i Smacznie z Anetąilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe można zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim. Koniecznie podajcie ją z posypką z kaszy jaglanej i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą smakową np. truflową. Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają(...)łyżka drobno startego imbiru 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka mleka kokosowego ( 400 lub 200 ml) sól morska, pieprz DO PODANIA: uprażone na suchej patelni płatki migdałów, ugotowana kasza jaglana * , oliwa truflowa, chili w proszku, sok wyciśnięty z cytryny WYKONANIE W szerokim garnku roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, co chwilę mieszając, przez około
cool and mintywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i łatwo przyswajalna przez nasz organizm. Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz mikroelementy - takie jak: fosfor, wapń, magnez żelazo. Zawartość witaminy E pozytywnie wpływa na poziom koncentracji i cholesterolu we krwi. Dodatkowo obfituje w antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Szkoda, że rzadko gości(...)obojętne dla naszego organizmu. Ciastka posiadają miękkie wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch. Całość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie. Zresztą sami spróbujcie! (13-14 sztuk) 100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia 80g płatków owsianych 100 ml mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić
Di gotuje