Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 - 3/4 szklanki mleka może być roślinne lub krowie 1 łyżka miodu 1 średnia gruszka 1 łyżka żurawiny Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i raz jeszcze wrzątkiem. Mleko przelewamy do rondelka, wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę gotujemy ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając(...)kasza wchłonie mleko odstawimy z palnika dodajemy miód i mieszamy. Gruszkę myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojony owoc przekładamy do rondelka, podlewamy lekko wodą i dusimy ok. 10 minut. Pod koniec podnosimy pokrywkę aby odparować wodę i lekko podsmażyć. Wystudzić. Ugotowaną kaszę blendujemy na konsystencję budyniu. Układamy w naczyniu na przemian z uprażoną gruszką i żurawiną
Prosto i Smacznie z AnetąZapiekanka z kaszy jaglanej to smaczny pomysł na zdrowe śniadanie na gorąco. Do zapiekanki dodałam sok z mandarynki, dzięki któremu kasza jest niezwykle aromatyczna. Na kaszy jaglanej ułożyłam dżem z czarnego bzu, który ma niezwyk ł e właściwości prozdrowotne, a to wszystko przykrywa orzechowy krokant- uwielbiaaaaam. Krokant jest chrupiący, pachnący(...)zapiekankę możemy dodatkowo podać ze świeżymi owocami. Zapraszam na zdrow ą wersje śniadania, ż e Ł oooo! Składniki na 1 porcje: kasza jaglana ugotowana 4 łyżki, sok z mandarynki 2 łyżeczki, dżem 100% z owoców Czarny bez Łowicz 2 łyżki, orzechy włoskie 5 szt, miód 2 łyżeczki
kulinarne odsłony patiSałatka pyszna i zdrowa. Tak na zachciewajkę była zrobiona. Kasza Quinoa od Naura , ser feta, upieczony w piekarniku burak i słonecznik podprażony na suchej patelni. Ja takie bardzo lubię, moje smaki, nawet młody zadowolony, a ostatnio mu coś ciężko dogodzić :-(. Quinoa inaczej komosa ryżowa, jest to bardzo wartościowa kasza, bogata w pełnowartościowe białko (idealna dla osób, które nie jedzą(...)ryżowa w kuchni nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Możemy dodać ją do zup, ciasteczek i deserów. Ma orzechowy posmak, który zostanie nam jeśli najpierw kaszę dobrze wypłuczemy pod bieżącą wodą, ja prażę ziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa
kruche babeczkiOwsianka czy jaglanka? A może gryczanka? Tak, kasza gryczana niepalona to ciekawa propozycja na śniadanie. Pełna witamin, soli mineralnych i błonnika kasza gryczana to zastrzyk energii na cały dzień. Oto przepis na gruszkową gryczankę z dodatkiem dżemu z rokitnika, posypaną delikatnie prażonymi płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 gruszki 2 łyżki dżemu z rokitnika(...)Łowicz 2 łyżki płatów migdałowych 1/2 łyżeczki kardamonu 1 kostka gorzkiej czekolady Płatki migdałowe delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Gruszki myjemy i kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy gruszki, dżem z rokitnika Łowicz i kardamon. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Kostkę
My Chcemy Jeśćwegańska. Pycha! Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli jednak wolisz tradycyjną szarlotkę, zapraszam tutaj po rewelacyjny przepis. Smacznego! Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Ciasto: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 laska wanilii 5 łyżek oleju kokosowego pół szklanki cukru kokosowego + 1 łyżka do posypania ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej lub owsianej Nadzienie(...)jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki erytrytolu (można pominąć, jeśli macie bardzo słodkie jabłka) Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 4,5 szkl. wody z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Po ugotowaniu laskę wanilii wyjąć, a do gorącej kaszy dodać 5 łyżek oleju kokosowego i zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Nadzienie: Jabłka obrać, drobno pokroić
Domowa Cookierenka AgiPulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)dwie) śmietany * kasza kuskus poziom trudności: bardzo łatwy czas przygotowania: 15 minut kaloryczność: średnia porcja: 12 pulpecików Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się
Klasyka GotowaniaSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy jaglanej (ok. 39 g), - 3/4 szklanki mleka 2% + łyżka (ok. 200 ml), - 5 daktyli (ok. 23 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Kaszę jaglaną(...)dokładnie płuczemy. 3. Kaszę jaglaną zalewamy 1/2 szklanki mleka i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. 4. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem 1/4 szklanki mleka na gładką pastę. 5. Daktyle (bez wody) miksujemy z masłem orzechowym na gładką pastę. 6. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka. 7. Rozdrabniamy orzechy. 8. W kubeczku umieszczamy krem jaglany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPyszna sałatka z zaskakującym połączeniem składników: kaszy pęczak, kolorowych warzyw i pikantnych kabanosów chili. Gdy już mamy ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz kalafior, sałatkę robi się błyskawicznie. Najlepszy w niej jest delikatny, słodkawy dressing z oleju (lub oliwy), miodu i octu jabłkowego. Taką sałatkę możecie przygotować na spotkania z przyjaciółmi, np. obecne - karnawałowe(...)Całość smakuje doskonale, do tego stopnia, że na ostatniej imprezie wyjadałam ją dosłownie łyżką z miski ;P SKŁADNIKI: 150 g kaszy pęczak 1 puszka kukurydzy 1 brokuł 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 100 g cieniutkich kabanosów z chili DRESSING: 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu
Słodko-Słony Świat Ilonysmażenia mięsa nie wolno nakłuwać, a poza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością(...)zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół szt, oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny kilka kropel, sol morska, ponadto: kasza gryczana pół torebki, sol, Sposób przygotowania: Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sol ą i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam
kulinarne odsłony patiKiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: biszkopt (link) masa: - 200 gram kaszy jaglanej - mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą) - ok. 200 ml syropu z brzoskwiń - 3 łyżki żelatyny - brzoskwinie(...)jednej puszki - 200 ml śmietanki 30% dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Przygotowuję biszkopt: Dokładnie opisałam wszystko w tym linku. Przygotowuję masę: Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się
WielopokoleniowoBroniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem jest on nieco „oszukany” kaszą. A może się(...)Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz: 200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego) 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej) 5-7 suszonych grzybów 1 duża cebula zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
Trzeci talerzChrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu. 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli 1 jajko 30 g drobno utartego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich szczypta zmielonego chilli Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami(...)dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem, utartym parmezanem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi. Doprawić chilli. Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną
Bulliospróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii Składniki na budyń jaglany: – 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…) – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 1 laska wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko(...)wolnym ogniu, pod przykrywką przez ok. 20 minut, często mieszając. W tym czasie zabieramy się za robienie karmelu daktylowego. Do kaszy dolewamy 200ml mleka, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia. Następnie znów stawiamy na ogień i gotujemy ok. 5 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Laskę wanilii wyciągamy, chwilę studzimy i miksujemy ją na gładki budyń. Składniki na karmel daktylowy: – 150g
Be Fit Be Strong