się coraz lżejsza. Pojawia się w niej więcej owoców i warzyw. Po świątecznych szaleństwach i nie bójmy się tego słowa obżarstwie, teraz przyszedł czas na lżejsze posiłki. Kasza manna z granatem i owocem kaki może być zarówno pożywnym śniadaniem, jak i zdrową przekąska w ciągu dnia. Jedno jest pewne: będzie bardzo smacznie! Parę słów o kaki Kaki(...)Żelazo - 0.15 mg Magnez - 9 mg Fosfor - 17 mg Potas - 161 mg Sód – 1 mg Cynk - 0.11 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Kasza manna z granatem i owocem kaki (persymoną) Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 2 szklanki mleka 2% 5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 łyżka cukru opcjonalnie 1/2 łyżeczki masła kilka plasterków owocu
Kulinarne przygody Gatityprawdę jest bardzo twardy), lepką powłoczką (prawdopodobnie od syropu z agawy, który skleja całość) i wyraźnym smakiem sezamowym (to akurat na plus). KOLACJA ⇨ Zupa warzywna z kaszą pęczak Zupę połączyłam z kaszą pęczak, aby nieco ją odżywić. Później okazało się, że takie połączenie zaproponowano także w jadłospisie od Green Box. Na co dzień nie jem kaszy jęczmiennej(...)gryka, proso, komosa ryżowa), dlatego było to dla mnie coś w miarę nowego, dzięki czemu mogłam sobie przypomnieć dawno zapomniany smak. Jednak myślę, że na chwilę obecną ten rodzaj kasz nadal pozostanie przeze mnie zapomniany podobnie jak bulgur czy kuskus, których nie jadam niemalże wcale. Pudełko Green Box, które otrzymałam przewiduje dostarczenie 1800 kcal dziennie, dlatego aby to uzyskać
Zdrowie na języku :Pchoć kaszę jaglaną uwielbiam w wersji na słodko to czasami zdarza mi się przygotować z jej udziałem także wytrawne potrawy. Tak jak ta dzisiejsza. Kilka opakowań kaszy jaglanej zalegającej w szafce zmusiło mnie do jej wykorzystania. A że nie miałam pomysłu na obiad, więc zrobiłam sałatkę - z jajkiem, awokado, papryką, szczypiorkiem i pietruszką. Bardzo proste i smaczne połączenie. Sałatkę taką(...)można równie dobrze zabrać ze sobą na wynos. Składniki (3 porcje): 150 g kaszy jaglanej 1 awokado 1 papryka czerwona 3 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju lnianego (Propharma) 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą, następnie podpraż (ciągle mieszając) w garnku do momentu wydobycia się lekko orzechowego
Zdrowie na języku :PZima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)zapisałam). Jegomość od mięsa i awersji do kaszy, zjadł krupnik ze smakiem. Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę i pietruszkę
Kardamonovydnie lodówki, a przy tym jest smaczne, zdrowe i na dodatek dobrze się prezentuje. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Jesienna kompozycja aromatycznych, pełnych smaku pieczonych warzyw, delikatnej kaszy kuskus i rozgrzewających przypraw. Do tego garść prażonych ziaren słonecznika i z tak przygotowanym talerzem można zaszyć się pod kocem, żeby obejrzeć ulubiony serial. A jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i coś(...)uczelnie i spałaszować na lunch, na ciepło lub na zimno, jak wolicie, ponieważ tak i tak smakuje doskonale. Smacznego! Składniki (3-4 porcje): 1 szklanka (200 g) kaszy kuskus 1 marchewka 1 pietruszka 1 średni burak czerwony kawałek (ok. 50 g) selera kilka (ok. 300 g) różyczek kalafiora 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju
Fitsweet.meprzypomnieć o 10% rabacie na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie DAJAR (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego(...)łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać czerwone wino i poczekać, aż odparuje. 4) Teraz całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem
Fitsweet.mewszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na dwie blaszki . Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 1/2 szkl. mleka 4 łyżki kaszy manny 20 dkg masła 1 szkl. cukru pudru Dodatkowo powidła polewa Mleko [ troszkę zostawić do wymieszania z kaszą ] z cukrem zagotować. Do gotującego się dodać kaszę mannę wymieszana z pozostałą(...)częścią mleka. Mieszając, gotować jeszcze z 2 minuty, na koniec dodać masło i mieszać do rozpuszczenia się masła. Na jeden upieczony i wystudzony placek wyłożyć powidła , połowę masy z kaszy manny, na to znów placek , powidła i reszta masy z kaszy manny.Wierzch dowolnie udekorować. [u mnie pokruszone ścinki z wierzchu upieczonych placków ciasta, a na to polewa
Moje domowe kucharzenieKolejny prosty obiad dla zabieganych. Kasza gryczana doprawiona suszonymi pomidorami i pestkami dyni, podana z podsmażonymi warzywami i słonym serem. Polecam :) 150 g kaszy gryczanej 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki pestek dynii mała cukinia czerwona papryka zielona papryka mała czerwona cebula łyżka oleju rzepakowego z chili łyżka soku z cytryny łyżka posiekanej świeżej bazylii sól(...)pieprz do smaku ok. 80 g fety Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie cukinię i paprykę kroimy w małą kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy je na oleju z chili, po czym doprawiamy sokiem z cytryny, bazylią, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy bardzo drobno i wraz z pestkami dynii dodajemy do kaszy
Mienta blogprzypomnieć o 10% rabacie na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie DAJAR (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego(...)łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać czerwone wino i poczekać, aż odparuje. 4) Teraz całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem
Fitsweet.mezdrowy obiad i w miarę szybki, oczywiście bezglutenowy. Nasza ukochana jaglanka ugotowana z odrobiną kurkumy, do tego przysmażone pieczarki, blanszowany brokuł, kukurydzka itd. Bardzo polecam :-) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek 1 brokuł 1 puszka kukurydzy garść pomidorków koktajlowych tahini kurkuma, sól, pierz, oregano, bazylia, cukier 1/2 cytryny oliwa i masło Wykonanie: 1. Kroimy cebulę(...)pieczarek z kukurydzą, dodajemy bazylię. 4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2 cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy. 5. Czas na kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać na sitku, najpierw pod zimną wodą, potem pod gorącą. Zagotowujemy szklankę wody (na pół szklanki kaszy), gdy zawrze wrzucamy łyżkę masła, odrobinę soli
Kawa z mlekiemtaką aurą, pogoda ma swoje humory, bo nie może porządnie przynajmniej u mnie sypnąć śniegiem⛄. Rekompensując sobie te "egipskie ciemności"😄 jak to skomentowała czytelniczka w poprzednim poście, zagotowałam garnek kaszy jak radziła i przyrządziłam kolorowe i słoneczne danie obiadowe. Jeśli posiadacie w lodówce łososia świeżego lub wędzonego, teraz macie super pomysł na delikatne i przepyszne danie.😊 Składniki(...)porcje: -120 g łososia (u mnie wędzony na zimno) -1 jajo -1 większa cukinia -2 duże marchewki -140 g kaszy jaglanej -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, sól, pieprz, zioła wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną . 2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na tarce
Zdrowie i pysznie na talerzuspać kiedy to wpadł mi do głowy ten szalony pomysł. Zapisałam go na kartce i wiedziałam, że będę musiała koniecznie go zrealizować. Wypadkową był tutaj kawowy krem na bazie kaszy jaglanej, do niego skomponowałam pozostałe dodatki, czyli kruchość (ciastko) i dzwność (kawowa dynia). Dzięki temu przepis stał się typowo mangopapajowy czyli dziwny, nieprzewidywalny, zaskakujący a przy tym smaczny, ku wielkiemu(...)śniadanie. Składniki (na 2 porcje): Kruche ciastko: 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella Kakao i Miód 4 łyżki masła 1 łyżka masła orzechowego Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mocnej kawy 3 łyżki miodu Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni hokkaido
Mango PapajaJesień warzywa kolorowe nam proponuje, z których smaczne i zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe. Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały. Wędzona papryka była wyczuwalna(...)mnóstwo zdrowych składników zawierają, a jesienne w dodatku są kolorowe, w smaku wyjątkowe. Przyprawy, dobrze dobrane smak wyostrzają i kubki smakowe podczas jedzenia rozpieszczają. Składniki: farsz: 400 g kaszy gryczanej, 2 duże marchewki, 3 różnokolorowe papryki, 4 średniej wielkości białe cebule, 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 kg dyni piżmowej, 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku), 1 łyżeczka cukru brązowego
Moniki Smakołykideser, chrupiący, kremowy, wyrazisty. Pysznego kokosowego smaku nadają mu wiórki, a smak waniliowy uzyskałam poprzez posłodzenie deseru łyżką miodu sufletu z dodatkiem prawdziwej wanilii. Cudo! Potrzebujemy: 100 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu sufletu z wanilią Najlepsze Produkty garść migdałów kilka łyżek rozpuszczonej czekolady Kaszę jaglaną przepłukujemy(...)bieżącą wodą, wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Kaszę i wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy je na 5 minut, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Dzięki moczeniu we wrzątku migdał niemalże sam wyskakuje z brązowej skórki. Migdały możemy lekko przeciekać nożem
MamaOskarkaJestem ogromną fanką kremów na bazie kaszy jaglanej. Swego czasu z uporem maniaka męczyłam czekoladowy krem jaglany na sposobów multum. Ten, zdecydowanie delikatniejszy niż czekoladowy, jest równie smaczny, jeżeli nawet nie smaczniejszy. Gotowana na mleczku kokosowym kasza jaglana, zmiksowana z bananem i wodą z kokosa smakuje bezbłędnie w towarzystwie kwaśnych owoców oraz równie kwaśnego soku z Jeżyn marki Oleofarm, który(...)wpisują się w mój styl zdrowego odżywiania i mogą być doskonałym dodatkiem pomagającym odpowiednio zbilansować dietę i ja, osobiście, polecam stosowanie suplementacji w takiej postaci. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1 banan łyżka miodu woda z jednego kokosa łyżka wiórków kokosowych maliny, granat i sok z Jeżyn 100% Oleofarm
Mango Papaja