chleb uzależnia... :-) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: -450g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 350g mąki żytniej chlebowej typ720 - 100g mąki gryczanej - 50g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 20g otrębów gryczanych - 28g soli himalajskiej - 100g ulubionych ziaren, ja daję: 50g słonecznika, 30g dyni i 20 siemienia lnianego - 280g zakwasu żytniego (wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki(...)płatki gryczane do posypania chlebów Do misy miksera odważam mąki, dodaję ziarna, sól, otręby, płatki, amarantus (gdy dodajemy), zakwas oraz wodę. Wszystko razem mieszam. Mąka żytnia tak jak orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę przekładam do dwóch delikatnie przesmarowanych olejem kokosowym form. Masę dokładnie ubijam, miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Następnie
Smaczne Zdrowedodatkowo, jeśli w domu macie małego niejadka to takie racuchy idealnie sprawdzą się do "przemycenia" kaszy i co poniektórych warzyw. Tak naprawdę ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem placków, ale najważniejszy jest ich pyszny smak. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! (około 13 sztuk) 200g ugotowanej kaszy jęczmiennej 100g ugotowanej ciecierzycy (można użyć konserwowej) 100g ugotowanych na parze warzyw (u mnie brokuł(...)placek.) Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. W przepisie użyłam produktów ze sklepu Radix-Bis , czyli mąki orkiszowej, ciecierzycy oraz płatków drożdżowych i soli prowansalskiej
Di gotujemaksymalnego wykorzystania zdrowotnych wartości w nich zawartych oraz lepszego trawienia. Skiełkowane, mokre ziarna mielę na chleb lub suszę, a następnie mielę na mąkę. Jeśli pragniemy mieć prawdziwie razową mąkę orkiszową, to najlepiej zmielić całe ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody(...)jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej, woda, sól, 2 garści pestek dyni, 1 garść pestek słonecznika, 1 łyżka kminku. Wykonanie: Ziarna orkiszu i kaszę moczymy na noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą
Jeść, by żyć w zdrowiuskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany, kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C na rumiano(...)masę serową: *1500 g sera białego, zmielonego **8 jajek 280 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią 250 g masła, dobrej jakości 1 budyń waniliowy 1 łyżka kaszy manny opcjonalnie: otarta skórka z cytryny lub troszkę ekstraktu cytrynowego wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią oraz opcjonalnie z otartą skórką z cytryny lub ekstraktem. Następnie dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy(...)puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy(...)puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Domowy Smak Jedzeniaserem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki suszonych pomidorów. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut. Przepis dodaję do akcji(...)kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się
Qlinarnie i Qlinarniektóre zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo... Polecam :-) Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk. Ciasto na pierogi: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) gorącej wody - 10g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól, wymieszać. Do kubeczka odważyć 10g masła klarowanego, zalać gorącą wodą(...)wówczas musimy trochę odczekać aż lekko przestygnie. Gotowe ciasto (nie powinno się kleić, można ewentualnie dosypać odrobinę więcej mąki- różna wilgotność mąki...) odstawić pod przykryciem, by odpoczęło. Farsz z kaszy gryczanej: - 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)- 200g suchej - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 200g wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej pomijamy) - 250g półtłustego twarogu - sól
Smaczne Zdrowejedno z ulubionych dań moje córki KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej ale orkiszowa czy pszenna też nie będzie zła) sól i pieprz olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia Brokuł myjemy i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy go na malutkie kawałeczki. Pierś(...)mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Takie kotlety z brokuła i piersi z kurczaka, możesz podać z kaszą lub ryżem ale równie dobrze smakują, na zimno więc śmiało możesz je zabrać, ze sobą do pracy SMACZNEGO A jeśli potrzebujesz innego przepisu na przyrządzenie brokuła to polecam POLĘDWICZKI WIEPRZOWE
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiisernikowi nie tylko piękny kolor, ale także niecodzienny smak. Koniecznie musicie wypróbować, póki sezon dyniowy trwa Sernik dyniowy przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki(...)kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim tortownicę (którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną). Spód piecz ok. 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera kolejno przełóż ser, jajka, budyń i cukier
365 dni dookoła kuchniNiedawno nawiązałam współpracę ze sklepem internetowym zdrowejedzenie24.pl . Jest to sklep, w którym dostępne jest całe mnóstwo zdrowych artykułów spożywczych, m.in. zdrowe zamienniki cukru, kasze, makarony, mąki, oleje/oliwy/octy/sosy, otręby/musli/płatki/crunchy, produkty bezglutenowe, produkty BIO i wiele wiele innych. Ogólnie rzecz biorąc takie produkty są już coraz bardziej popularne na sklepowych półkach, ale oczywiście nie we wszystkich sklepach. Może się(...)wysyłka szybka i dobrze zabezpieczona. To, co było w mojej paczce było dla mnie pewnego rodzaju niespodzianką, ponieważ podałam tylko kategorie, z których produkty by mnie interesowały. Otrzymałam: - kawę orkiszową , - ryż preparowany , - słodzik do pieczenia , - popping z amarantusa , -paluszki orkiszowe z sezamem (nie mogę znaleźć ich na stronie więc nie podlinkuję :c), - płatki 5 zbóż (które niedawno wypróbowałam i świetnie
chili & sugarskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 70 g cukru 2 jajka 70 g miodu 100 g masła 250 ml piwa, ciemnego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao, ciemnego 2 łyżeczki sody 1 szczypta soli wykonanie: Masło, cukier i miód podgrzewamy do połączenia się składników. Dodajemy przyprawę do piernika, kakao, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie(...)mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki ( ) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), boki natłuszczamy i obsypujemy np. kaszą manną. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniapiekarniku. Niezależnie od nakładów poniesionych na produkcję domowych mąk są one i tak tańsze od tych ze sklepu a ich wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy dobrej jakości surowiec (ziarna, kasze, wiórki, pestki itp.) oraz szybkoobrotowy blender. My wybraliśmy G21 Smart Smoothie Vitality o dużej mocy 1680 W oraz 32000 obr/minutę z możliwością regulacji. Nie bez znaczenia była także(...)domową mąkę? 1. Mielimy ziarno lub płatki. Wsypujemy do blendera ok. 200-300 g surowca i po ok. 30 sekundach mamy mąkę. My tak miksujemy mąkę owsianą, gryczaną, orkiszową, żytnią, ryżową, czasami mąkę jaglaną miksujemy też z płatków. 2. Gotujemy ziarna i suszymy. Surowiec trzeba ugotować a następnie wysuszyć w piekarniku. Tym sposobem przygotujecie np. mąkę z ciecierzycy
SzczyptaSmaQFilet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach(...)sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego jajko sadzone 1 szklanka czerwonychh śliwek (lub mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe 1 duża marchewka Obiad curry z kurczaka i jarmużu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!