type":"NutritionInformation","calories":"900 cal"},"recipeIngredient":["100 g czarnego chleba","500 ml wody","3 g kawy zbo\u017cowej","1 L wody","50 g ziemniaka","50 g brukwi","30 g kaszy jaglanej","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki \u017cytniej","3 g ekstrakt spo\u017cywczy \"AVO\"","100 g czarnego chleba","25 g kie\u0142basy lub margaryny lub marmolady lub sera"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection(...)itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Obiad sk\u0142ada\u0142 si\u0119 z oko\u0142o 1 litra zupy, kt\u00f3rej podstawowymi sk\u0142adnikami by\u0142y ziemniaki, brukiew oraz niewielkie ilo\u015bci kaszy jaglanej, m\u0105ki \u017cytniej oraz ekstraktu spo\u017cywczego \u201eAvo\u201d czyli co\u015b na wz\u00f3r Vegeta z dodatkowymi suszonymi sk\u0142adnikami.","text":"Obiad sk\u0142ada\u0142 si\u0119
ProstePesto.plMarokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana Tym razem przepis z Maroko, które również słynie z kuchni pełnej aromatycznych przypraw. Tradycyjnie jada się tam kuskus; nie jest to jednak ten sam, jaki znajdziemy w naszych sklepach. Kuskus dostępny w Europie jest tzw. Ekspresowy; wystarczy go zalać wrzątkiem i po chwili jest gotowy do jedzenia. W krajach arabskich kuskus jest gruboziarnisty, należy(...)więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Poza tym wciąż jest to produkt z pszenicy, a więc zawierający niezdrowy dla naszych organizmów gluten. Zamiast kuskusu polecam więc używać zdrowszą kaszę jaglaną. Kasza ta wytwarzana jest z prosa, znana była już w epoce neolitu; jest więc najstarszą kaszą. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzie oraz
Wegańska kuchnia orientalnaDawno kasza jaglana nie gościła na moim stole i postanowiłam to nadrobić ;) Danie szybko się robi. Dla mnie istotne jest też, że można zrobić jakby "na zapas" - świetnie przechowuje w lodówce i można odgrzewać. Przyznaję, że jest wtedy smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej duża marchew mała pietruszka 2 cm świeżego imbiru 2 łodygi selera naciowego(...)pora łyżka tahiny 250 g tofu sól pieprz czarny 2 źdźbła trawy żubrowej ewentualnie wrzątek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach przecierając ziarna między palcami. Do kaszy wlać 800 ml wody. Marchew, pietruszkę i imbir obrać i pokroić w cienkie słupki (julienne). Dorzucić do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą włożyć trawę żubrową. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć
Weekendy w domu i ogrodzieKotlety z kaszy jaglanej i brokułu – pyszności, które koniecznie musicie wypróbować! :) Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżeczka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 br The post Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKotlety z kaszy jaglanej i brokułu – pyszności, które koniecznie musicie wypróbować! :) Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia […] The post Kotlety z kaszy jaglanej
Kulinarne Przebojedoskonałe na ciepło i na zimno. Nie ma to jak wegański fast food :) Dodamy tylko, że idealnie do tego nada się pyszny czosnkowy sos własnej roboty. Nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów Przepis na ok. 20-25 nuggetsów Potrzebujemy: 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku(...)łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Panierka: pół paczki krakersów Przygotowanie: Przed gotowaniem kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody. Wstawiamy do gotowania pod przykryciem i nie mieszamy w tym czasie. Sprawdzamy tylko
Bananowe PoleKasze bardzo często goszczą na moim stole. W szafce z zapasami zawsze jest u mnie jęczmienna, gryczana, bulgur lub kuskus. Ostatnio pokochałam słodkie i wytrawne dania z kaszą jaglaną, a quinoa, której smak po raz pierwszy poznałam w brukselskiej Restauracji Colmar, wreszcie znalazła swoje miejsce wśród przepisów na blogu. Za najzdrowszą i najstarszą uważana jest kasza jaglana, najlepsza właśnie(...)cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kaszą pęczak Jaglany shake z truskawkami Pudding jaglany
Moja smaczna kuchniakolejna propozycja, która zawsze sprawdza się, gdy chcę aby moja Zosia zjadła kaszę jaglaną. Orzechowa jaglanka z sezamem i truskawkami. Pyszna, aksamitna i bardzo sycąca. Z podanego przepisu wychodzi spora porcja, zaspokoi głód zarówno mamy jak i dziecka. Dzięki uwzględnieniu nasion sezamu, jaglanka zyskała także dodatkową porcję żelaza. Serdecznie polecam wszystkim dzieciom i rodzicom Jest naprawdę pyszna! A zanim sięgnięcie(...)tracić czasu o poranku, najlepiej jest rozpocząć przygotowanie jaglanki wieczorem poprzedniego dnia. W tym celu należy wrzucić kaszę do miseczki i zalać ją wodą, aby się moczyła. Wówczas rano, ugotowanie jej zajmie nam tylko około 10 minut. Najpierw kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i moczę przez noc w wodzie. Następnie, rano przepłukuję ją na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucam kaszę
Natka Pietruszkimięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy. Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 udka z kurczaka cebula 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii papryka ostra i słodka do smaku sól, pieprz 2 łyżki mąki jajko łyżeczka jogurtu naturalnego Do podania jogurt naturalny koperek pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu . Cebulę i kurczaka obieramy ze skórek i razem z przestudzona kaszą jaglaną miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz posiekana natka pietruszki i mieszamy razem
ChilliJemyzdrowe. Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków. Jak zrobić mąkę jaglaną? Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie, to nie ma dramatu :) Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę. W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę: gryczaną, kokosową, ryżową... Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej(...)ugotowanej 2 woreczki kaszy jaglanej suchej, którą należy zmielić na mąkę. Wyjdzie około 1 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku 2 łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji 1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzdrowe. Przepis podaję z zastosowaniem trzech różnych dodatków. Jak zrobić mąkę jaglaną? Przepis ten zawiera mąkę jaglaną. Jeśli jej nie macie, to nie ma dramatu :) Potrzebujecie tylko suchej kaszy jaglanej i młynka do kawy, ewentualnie innego młynka, który zmieli Wam kaszę na mąkę. W ten sam sposób możecie zrobić każdą dowolną mąkę: gryczaną, kokosową, ryżową... Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej(...)ugotowanej 2 woreczki kaszy jaglanej suchej, którą należy zmielić na mąkę. Wyjdzie około 1 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku 2 łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji 1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem
Szczęśliwa kuchniatolerują laktozy, czy też glutenu. Deser jest w pełni bezglutenowy i przygotowany z produktów bez laktozy. Kropką nad i są zatopione w galaretce fiołki – jadalne! JAGLANY SPÓD: 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3,2 % Mlekovita bez laktozy 1/4 szklanki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych JAGODOWY jogurt: 300 g jagód świeżych lub mrożonych 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita(...)wody BIAŁY jogurt: 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita bez laktozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 2 łyżki cukru WIERZCH: 1 galaretka krystaliczna 1 3/4 szklanki wody świeże fiołki Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować z cukrem i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować
https:KKuchniaMniamKasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne śniadanie. Przepis możliwy jest też w wersji wegańskiej. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka masła ( wersja wegańska: 1 łyżka oleju kokosowego) garść rodzynek(...)jabłko miód (wersja wegańska: syrop klonowy) cynamon Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną wodą, następnie pod gorącą wodą, a potem odsączamy na sitku. Dzięki wypłukaniu kasza traci goryczkę (tak powiadają). 2. Zagotowujemy szklankę wody, następnie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy odrobinę masła ( w wersji wegańskiej: oleju kokosowego) , szczyptę soli i cukier trzcinowy. Gotujemy na wolnym ogniu
Kawa z mlekiemBezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, otulone gęstym i aromatycznym sosem pomidorowym. Sos jest oczywiście z mięsem, więc nie jest to danie wegetariańskie, ale za to może być serwowane osobom nie tolerującym glutenu :) W sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów, wtedy sos będzie jeszcze smaczniejszy. KLOPSIKI JAGLANE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w osolonej wodzie przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka
https:KKuchniaMniam