Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Po obłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać do każdej potrawy, choć zdecydowanie lepiej łączyć ją z warzywami lub owocami niż mięsem, łatwiej daje się strawić i nie obciąża organizmu. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, działa odkwaszająco. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze(...)przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzięki swojemu działaniu osuszającemu jest zalecana przy walce z wirusami, drożdżycą i w konsekwencji z chorobami nowotworowymi. Zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni może być ogromne. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzień możemy rozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy
Smakowity Blog Kulinarnysezonowy owoc, niekoniecznie go karmelizując. My już czekamy na truskawki, maliny, borówki, śliwki… Składniki na jaglane crumble z gruszkami Karmelizowane gruszki: 4 gruszki 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 2 szczypty cynamonu 2 goździki 2 łyżki rumu Jaglana kruszonka: 50 g kaszy jaglanej 100 g masła 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 70 g mieszanki ziaren do kruszonki (migdały(...)woda będzie czysta. Następnie kaszę zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (w proporcji 1 część kaszy – 2 części wody), przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 minut, nie mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Migdały, pestki dyni oraz słonecznika rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z sezamem, kaszą jaglaną, masłem i syropem klonowym. Wykonanie
niecodziennikparyłyżki masła orzechowego (ok. 100g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g), - 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 6 łyżek miodu (ok. 144g). Na nadzienie: - 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml) - 2 łyżki miodu (ok. 48g), - 4 łyżki mleka kokosowego (ok. 40g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g). Do posypania(...)Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h. 3. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku. 4. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód i mleko kokosowe. 5. Masę blendujemy na gładką paste
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzagościła u mnie na śniadanie ,taka oto sałatka. Lekka ,ale pełnowartościowa. Pyszna, to oczywiste. I bardzo szybko można ją przygotować. U mnie jest bardzo szybko- ponieważ jak zawsze piszę- kaszę jaglaną mam ugotowaną codziennie! Wpadam w panikę jeśli nie mam kaszy jaglanej, oleju kokosowego czy oliwy z oliwek ! Kasza jaglana u mnie, nigdy się nie zmarnuje, moje małe dzieci(...)chętnie ją wcinają w każdej postaci- ich ulubiona wersja to kasza jaglana prażona na oleju kokosowym z dodatkiem cynamonu i syropu z agawy. Ale dziś trochę inaczej i na wytrawnie. Składniki szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej Premium Skworcu solidna garść roszponki pomidorki koktajlowe rybka- u mnie filety z łososia w salsie pomidorowej oliwki czarny sezam suszone pomidory
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam Was na przepis na zdrowe batoniki z dmuchanej kaszy jaglanej (na oleju kokosowym). Pysznie, szybko, słodko i… zdrowo. Batoniki są idealne do popołudniowej kawy, jaka słodka przekąska do ulubionej książki lub filmu… nic tylko jeść. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto po nie sięgnąć od czasu do czasu. Spróbujcie, polecam. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu(...)specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie Woj-len )* 5 łyżek miodu (u mnie stały lipowy) 50 g dmuchanej kaszy jaglanej 3 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) *po rozpuszczeniu niespełna 1/2 szklanki Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy, można to zrobić w garnuszku na małym ogniu lub szybko w mikrofalówce. Olej wlewamy
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na przepis na zdrowe batoniki z dmuchanej kaszy jaglanej (na oleju kokosowym). Pysznie, szybko, słodko i… zdrowo. Batoniki są idealne do popołudniowej kawy, jaka słodka przekąska do ulubionej książki lub filmu… nic tylko jeść. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto po nie sięgnąć od czasu do czasu. Spróbujcie, polecam. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu(...)specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie Woj-len )* 5 łyżek miodu (u mnie stały lipowy) 50 g dmuchanej kaszy jaglanej 3 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) *po rozpuszczeniu niespełna 1/2 szklanki Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy, można to zrobić w garnuszku na małym ogniu lub szybko w mikrofalówce. Olej wlewamy
Słodkie okruszkiTomek poczęstował się na antenie kawałkiem serowca, wcześniej duże kawałki “zaklepali” sobie kamerzyści i chłopcy z obsługi. Sernik ma smak pomarańczowy dzięki temu, że dodana do niego kasza jaglana gotowała się razem ze skórką pomarańczową. Słodki spód to daktyle, orzechy nerkowca, migdały i wiórka kokosowe. Sernik jest treściwy, raczej nie należy do tych lekkich, kasza jaglana w ogóle(...)Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia, usuwamy skórki pomarańczy. Daktyle odsączamy z soku, przekładamy do blendera razem z orzechami, migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy także olej kokosowy. Całość blendujemy na gładką masę. Taką masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony twaróg przekładamy do misy miksera, miksujemy, dodając po łyżce kaszy jaglanej. Wlewamy mleczko
Raj dla PodniebieniaTomek poczęstował się na antenie kawałkiem serowca, wcześniej duże kawałki “zaklepali” sobie kamerzyści i chłopcy z obsługi. Sernik ma smak pomarańczowy dzięki temu, że dodana do niego kasza jaglana gotowała się razem ze skórką pomarańczową. Słodki spód to daktyle, orzechy nerkowca, migdały i wiórka kokosowe. Sernik jest treściwy, raczej nie należy do tych lekkich, kasza jaglana w ogóle(...)Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestudzenia, usuwamy skórki pomarańczy. Daktyle odsączamy z soku, przekładamy do blendera razem z orzechami, migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy także olej kokosowy. Całość blendujemy na gładką masę. Taką masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony twaróg przekładamy do misy miksera, miksujemy, dodając po łyżce kaszy jaglanej. Wlewamy mleczko
Raj dla PodniebieniaTomek poczęstował się na antenie kawałkiem serowca, wcześniej duże kawałki „zaklepali” sobie kamerzyści i chłopcy z obsługi. Sernik ma smak pomarańczowy dzięki temu, że dodana do niego kasza jaglana gotowała się razem ze skórką pomarańczową. Słodki spód to daktyle, orzechy nerkowca, migdały i wiórka kokosowe. Sernik jest treściwy, raczej nie należy do tych lekkich, kasza jaglana w ogóle(...)programie Tomka Słodkiego możecie obejrzeć tutaj: KOBIETA ZE SŁODKĄ PASJĄ A co nam będzie potrzebne? Składniki (na tortownicę 18cm) masa 400 g zmielonego twarogu półtłustego 1,5 szklanki kaszy jaglanej 6 – 7 łyżek syropu klonowego 1/2 laski wanilii (ziarenka) 250 g mleczka kokosowego skórka z 1/2 pomarańczy spód 50 g suszonych daktyli 3 łyżki orzechów nerkowca 3 łyżki migdałów
Raj dla PodniebieniaKasza jaglana. Jak jej nie kochać? Jedna z największych inspiracji kulinarnych. Ostatnio na blogu było jaglane kinder party . Teraz zapraszam na sałatkę z kaszą jaglaną. Lekka, pyszna idealna na obiad czy kolację - mega smaczna. Pomysł na sałatkę zrodził się przypadkiem. Poszukiwałam inspiracji, bo w lodówce była kasza jaglana, która została mi po zrobieniu budyniu. Nie mogłam jej tak zostawić. Dzięki(...)temu, że kasza jest uniwersalna, możesz ją połączyć z różnymi warzywami, aby uzyskać wartościową i pyszną sałatkę. Przepis Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej 3 pomidory 2 ogórki zielone mała czerwona cebula pęczek pietruszki sos sok z połówki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól himalajska, pieprz ulubione zioła czosnek (opcjonalnie) Wykonanie Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zrobić
lady-och-mistrzyni.blogspot.commojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić. Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze. W smaku bardzo ciekawe połączenie. Polecam podawać z sosem. Pulpety z kaszy jaglanej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej(...)łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, jajko. Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i studzimy. Papryki kroimy na drobną kostkę. Do kaszy dodajemy mięso, paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety i nakładamy je na naczynie, w którym
paapilotkaaKasza jaglana ma doprawdy całe spektrum zastosowań. Uwielbiam ją w sałatce, jako dodatek do obiadu lub właśnie w formie kremu lub budyniu. Przemycona do diety w taki sposób nawet nie zostanie zauważona przez potencjalnego niejadka lub osobę, która kategorycznie kaszy jaglanej jeść nie ma w planach. A taka kasza jaglana do doskonałe źródło białka, węglowodanów i składników mineralnych. Jest lekkostrawna(...)pozytywnych właściwości znam całą gamę a o niej samej można by pisać podręczniki. Na dodatek w samych superlatywach przestawiając jej działanie na nasz organizm. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + woda do gotowania 2-3 brzoskwinie z syropu + 1/2 szklanki syropu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka miodu laska wanilii Do dekoracji: granat, brzoskwinie
Mango PapajaKażdy kto chce dostarczyć swojemu organizmowi bomby witaminowej powinien skusić się na dodanie do swojego codziennego jadłospisu kaszy jaglanej, pod jakąkolwiek postacią. Oprócz witamin i minerałów kasza jaglana zawiera także krzemionkę, która występuje bardzo rzadko w innych produktach, a która doskonale wpływa na włosy, paznokcie, skórę i zęby. Potrawy przygotowane z kaszy jaglanej są lekkostrawne(...)zawierają glutenu. Dlatego po spożyciu posiłku z zawartością tejże kaszy na pewno nie będziemy czuli się wzdęci i ociężali. Pyszne są sałatki z dodatkiem kaszy jaglanej i nie mniej pyszne - kotleciki - u mnie z dodatkiem chudej szynki i zielonej papryki. Bardzo smaczne są gorące, prosto z patelni, ale i na zimno nie tracą swoich walorów smakowych
Walijskie Pichceniejestem miłośniczką naleśników, wspominałam już wielokrotnie. Robię je dość często, w różnej postaci. Tym razem postanowiłam zrobić naleśniki jaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde inne, można podać na słodko(...)słono, dobierając odpowiednie dodatki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej o wadze 100g 1szkl. wody 1,5szkl. mleka 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Woreczek z kaszą jaglaną przełożyłam na sito i przelałam najpierw bardzo zimną wodą, potem wrzątkiem i na koniec jeszcze
Waniliowe Improwizacjepodczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej 70-80 dag jabłek 30-40 dag sera białego 3,5 szklanki mleka słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta(...)Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki 6 łyżek cukru kryształu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków Po przyprawy i kaszę warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę jaglana wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez min. 2-3 minuty. Mleko gotujemy z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy odsączoną z wody kaszę jaglaną
Apetyczna babeczka