Jeśli lubicie paprykarz, mam dla Was wersję z kaszą jaglaną. Delikatny paprykarz z wędzonym tuńczykiem w oleju, sprawdzi się na kolację , jak i jako przekąska na imprezkach. Składniki: puszka wędzonego tuńczyka w oleju 50 g kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula biała część niewielkiego pora 2 ząbki czosnku 200 g marchewki (po obraniu, około(...)sól i pieprz, do smaku Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy widelcem Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 minutę. Po tym czasie kaszę dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Dzięki temu kasza jaglana straci goryczkę. Przepłukaną kaszę jaglaną zalewamy czystą wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut). Kaszę studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie
Smak mojego domusię w wersji z tofu zamiast białego sera - my chcieliśmy odpocząć od tofu, które ostatnio regularnie pojawiało się na naszym stole. Wpadliśmy więc na pomysł, aby użyć do tego kaszy jaglanej. Sprawdziła się idealnie! Na majówkowej wyżerce było testowanie i wszyscy stwierdzili, że wiernie oddają smak tradycyjnych pierogów ruskich. Pysznie i tanio, tylko trzeba znaleźć odrobinę czasu na pobawienie się(...)lepienie. Do tego pietruszkowe skwarki i można się zajadać ze smakiem! Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną Przepis na ok. 30 pierogów Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody Farsz: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 duże cebule 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz - sporo do smaku wedle uznania Skwarki z pietruszki
Bananowe Poletakie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się tak nie stało :) Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach - płatków, mąki i poppingu. Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się(...)orzechowe 65 g oleju kokosowego 80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 150 g płatków jaglanych 100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka domowego masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać
FitKotDzisiaj pomysł na szybki i pożywny obiad. Kasza jaglana z warzywami, zwane również kaszotto 🙂 Do jego przygotowania, oprócz kaszy jaglanej, wykorzystałam warzywa, które akurat miałam w lodówce. Danie można oczywiście dowolnie modyfikować i dostosować do swoich smaków i potrzeb. Składniki: – 3/4 szklanki kaszy jaglanej – mała cebula – 2 marchewki – 1 Czytaj więcej → Artykuł KASZA JAGLANA
greengoodiesKasza jaglana przeżywa obecnie wielki BOOM. Jedzą ją wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania, w tym ja i moja rodzina. Kasza jaglana jest najzdrowszą ze wszystkich kasz, bo zawiera najwięcej białka, tłuszczy i aminokwasów, m.in. lecytyny i mietoniny. Ziarniaki prosa zawierają duże ilości fosforu, jodu, potasu, cynku, sodu, bromu i magnezu, witamin B1 i B2 — dwa razy więcej niż ziarnia pszenicy(...)żyta. O ile kaszę jaglaną w wersji łuskanej znam i jadam już od dawna, o tyle proso - z którego wytwarza się jagły - zagościło w mojej kuchni kilka tygodni temu. Chyba zastąpi u nas kaszę jaglana już na dobre. Placuszki z jego dodatkiem były bowiem dużo smaczniejsze niż te z kaszy jaglanej. Proso w połączeniu z komosą ryżowa jest
Jeść, by żyć w zdrowiuNiesamowicie proste, kruche ciasteczka z dodatkiem kaszy jaglanej. Idealne by zabrać ze sobą w pudełku na spacer lub zapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam(...)wyszły pyszne ciastka :) Składniki: * 100 g kaszy jaglanej prażonej * 600 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 6 łyżek miodu * 1 łyżka kakao * szczypta cynamonu Wykonanie: Do garnka wlać wodę, posolić. Gdy woda zacznie się gotować włożyć saszetkę kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować
Zrób to smaczniemusi być szarlotka! U mnie zagościła w wersji bezglutenowej, na spodzie z mąki kokosowej i ryżowej, z pysznymi jabłkami przyprawionymi aromatycznym cynamonem, do tego tego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż(...)kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej, co również okazało się świetnym pomysłem, a przy okazji sprawiło, że szarlotka wyszła bardziej sycąca, choć oczywiście jeśli ma się ochotę to można użyć zwykłego budyniu :). Szarlotka jest oczywiście nieco "uzdrowiona" i odchudzona - zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, a do kruszonki dodałam troszkę miodu
Healthy food explorerprawidłowego funkcjonowania organizmu. Są także podstawą wielu deserów - idealnych w upalne dni. Dziś zapraszam na wyjątkową tartę z letnimi owocami i płatkami migdałowymi na jaglanym spodzie. Składniki 100 g kaszy jaglanej 50 ml mleka 2 jajka 3 łyżki ksyliotlu 2 łyżki płatków migdałowych 2 garście malin garść borówek amerykańskich garść agrestu Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego(...)uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Mleko mieszamy z żółtkami i ksylitolem. Dodajemy do kaszy jaglanej i blendujemy na gładką masę. Wykładamy nią formę do tarty. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki równomiernie smarujemy wierzch masy jaglanej. Następnie układamy owoce - w dowolnym układzie, jaki tylko podpowie nam wyobraźnia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
My Chcemy Jeśćprawidłowo ugotować kaszę jaglaną, tak aby nie była gorzka w smaku? Oto nasz sprawdzony sposób: 1. 1 szklankę kaszy jaglanej należy wsypać na drobne sitko i dokładnie przepłukać zimną wodą, do momentu aż zacznie wypływać zupełnie przeźroczysta woda. Mieszamy metalową łyżką. 2. Następnie, przepłukaną pod kranem kaszę należy przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka. 3. W garnku zagotować(...)Pozostawić pod przykryciem jeszcze 5 min, później odkryty garnek pozostawić do odparowania nadmiaru wody. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ponieważ robi się papka. Czekoladowo - orzechowy budyń z kaszy jaglanej Składniki: 1 szklanka (podprażonej wcześniej) kaszy jaglanej 10-15 daktyli 4 łyżki kakao 1 litr mleka roślinnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego
Moja Mama GotujeNiezwykle sycący deser z kaszy jaglanej z mnóstwem zdrowych składników. Przygotowanie:30 minut Koszt:Tanie Uwielbiam ciasta na zimno z wykorzystaniem kaszy jaglanej! Zaraz po sernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze(...)kcal B 4 g W 31 g T 12 g Składniki: spód ▪ szklanka daktyli (namoczonych wcześniej) ▪ 3/4 szklanki płatków jaglanych ▪ 1 łyżka oleju ▪ łyżeczka kakao masa ▪ szklanka kaszy jaglanej ▪ 3 szklanki mleka ▪ 100 g wiórków kokosowych ▪ 2 łyżki masła orzechowego ▪ garść posiekanych orzechów ▪ 1,5 łyżki kakao ▪ mały banan ▪ 1 łyżka oleju ▪ dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 100 g czekolady gorzkiej
zdrowo i aktywnieNiezwykle sycący deser z kaszy jaglanej z mnóstwem zdrowych składników. Przygotowanie:30 minut Koszt:Tanie Uwielbiam ciasta na zimno z wykorzystaniem kaszy jaglanej! Zaraz po sernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze(...)kcal B 4 g W 31 g T 12 g Składniki: spód ▪ szklanka daktyli (namoczonych wcześniej) ▪ 3/4 szklanki płatków jaglanych ▪ 1 łyżka oleju ▪ łyżeczka kakao masa ▪ szklanka kaszy jaglanej ▪ 3 szklanki mleka ▪ 100 g wiórków kokosowych ▪ 2 łyżki masła orzechowego ▪ garść posiekanych orzechów ▪ 1,5 łyżki kakao ▪ mały banan ▪ 1 łyżka oleju ▪ dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 100 g czekolady gorzkiej
Zdrowie i pysznie na talerzucoraz więcej jest takich o fajnym składzie w dobrej cenie i o dobrym smaku. Te kulki jaglane nasze dzieciaki uwielbiają, a my też nie pogardzimy kuleczką lub dwoma. Surowa kasza jaglana nadaje ciekawej konsystencji i tekstury tym łakociom i miło chrupią. Poniżej mega prosty przepis na przygotowanie takiej przekąski samemu. ( acha zanim nam się oberwie to tak tylko przypominam, kasza(...)jaglana nie jest paleo ) Składniki: ¼ szklanki kaszy jaglanej ( surowej ) ¾ szklanki masła orzechowego ( u nas migdałowe, ale może być każde ) szczypta soli 1 łyżka śmietanki kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego wanilia ( ostatnio leci do wszystkiego ) dla chętnych miód lub inne słodzidło gorzka czekolada Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kaszę jaglaną i prażymy około 5 minut, aż się zarumieni i zacznie ładnie
PaleoLifeDomowy i zdrowy fast food - jarskie burgery z płatkami owsianymi, cukinią, marchewką, ziarnami słonecznika oraz kaszą jaglaną. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadają się nimi nawet mięsożercy ;-) Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża marchewka 1 cebula natka pietruszki 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła(...)prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki
Kuchnia MagdaLenyDomowy i zdrowy fast food - jarskie burgery z płatkami owsianymi, cukinią, marchewką, ziarnami słonecznika oraz kaszą jaglaną. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadają się nimi nawet mięsożercy ;-) Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża marchewka 1 cebula natka pietruszki 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko garść ziaren słonecznika 1/2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych górskich pieprz, sól, zioła(...)prowansalskie Dodatkowo: bułki ser żółty pomidor sałata kiełki majonez, ketchup Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka rosołową do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki
Kuchnia MagdaLenyKaszę jaglaną odkryłam ponad 3 lata temu. Zaczęłam ją gotować starszemu dziecku przy rozszerzaniu diety i tak już zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym(...)miodem. pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 banan 1 łyżka miodu (np. miodu z mlecza ) pół łyżki siemienia lnianego przegotowana woda lub domowe mleko kokosowe Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy. Wodę zagotować, wsypać opłukaną kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę włożyć do blendera
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie