Poza tym ich słodko-kwaskowy smak doskonale komponuje się dosyć ciężkim aromatem gorzkiej czekolady sprawiając, że całość jest lżejsza i mniej przytłaczająca. Koniecznie spróbujcie, nawet jeżeli nie jesteście miłośnikami kaszy jaglanej. Jestem pewna, że w takim wydaniu ją pokochacie. Print Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami Naturalnie słodki, idealnie kremowy, mocno czekoladowy pudding jaglany z sezonowymi owocami. Course FIT deser Keyword(...)czereśnie, fit, fit deser, gorzka czekolada, kakao, kasza jaglana, mleko migdałowe, pudding jaglany Prep Time 10 minutes Czas gotowania 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 4 porcje Ingredients Pudding: 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej ok. 2 i 1/2 szklanki (625 ml) mleka migdałowego lub odrobinę więcej ok. 20 (80 g – 100 g) suszonych daktyli 2 łyżki
Fitsweet.mekażdej diecie przychodzi taki czas, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego. Dla wszystkich tych, proponuję trufle z kaszy jaglanej. Nawet osoby nie na diecie, nie będą żałować. Trufle są pyszne, pełne zdrowych bakalii. Możemy je obtoczyć w tym co lubimy : kakao, wiórkach lub startych orzechach. Słodyczy nadają im świeże daktyle. Jeśli nie próbowaliście jeszcze świeżych daktyli, to czas(...)przekąskę. Kolejnym ważnym plusem trufli jest prędkość ich wykonania. Wystarczy ugotować kaszę i w czasie jej gotowania, przygotować pozostałe składniki. Potem tylko mieszamy i formujemy kuleczki. Drukuj Trufle z kaszy jaglanej Składniki 150 gr kaszy jaglanej 0,3 l mleka 0,5 szkl płatków owsianych 0,5 szkl masła orzechowego 250 gr świeżych daktyli 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Mieszam w Garnkufajny wilgotny miąższ, lekko kwaskowaty. W składzie znajdziemy zarówno mąkę jaglaną, którą można zrobić samemu w domu (piszę o tym na dole tego wpisu) jak i ugotowaną kaszę jaglaną. Bardzo dobre pieczywo... i zdrowe! Polecam ;). Składniki: Zakwas: 40 g zakwasu żytniego z lodówki ("uśpionego") 90 g mąki żytniej typ 720 80 g ciepłej wody Ciasto właściwe: cały powyższy zakwas(...)mąki jaglanej * 200 g mąki żytniej typ 720 150 g ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej ** 150 g letniej wody 1 łyżka syropu klonowego *** 10 g soli Dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy 3 łyżki płatków jaglanych Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Zakwas: Składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej
Nastoletnie WypiekanieZupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną Składniki: 1 dynia 4 ziemniaki 5 marchewek 1 korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki i selera 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól lubczyk koperek suszony Warzywa(...)obrałam i pokroiłam. Do wody wrzuciłam warzywa, dodałam oliwę, nasiona chia, siemię lniane, przyprawy i zioła. Kaszę jaglaną wypłukałam na sicie. Po ok. 45 - ciu minutach gotowania zupy, dodałam kaszę jaglaną i gotowałam całość do miękkości warzyw oraz kaszy. Zupa jest smaczna i zdrowa. To również dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za zupami - krem
nietadietaKiedyś zastanawiałam się jak można jeść kaszę jaglaną na słodko, teraz już wiem, że jest to bardzo dobry pomysł ;) Pyszności! Utwierdzam się w przekonaniu, że kasza jaglana to wspaniały produkt ;) A co najfajniejsze taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia :) Z podanych składników otrzymamy 2 porcje. Składniki: 100g kaszy jaglanej 300ml mleka +100ml cukier waniliowy 2 łyżki cukru brązowy(...)cukier (opcjonalnie) Kaszę jaglaną gotujemy na 300ml mleka z dodatkiem cukru waniliowego, aż będzie miękka. W czasie gotowania należy pamiętać o mieszaniu kaszy, gdyż łatwo o przypalenie garnka (wiem coś o tym :P ). Może się tak zdarzyć, że kasza wchłonie całe mleko, wtedy należy go dolać. Następnie kaszę blendujemy. Krem powinien mieć konsystencję dość płynnego budyniu, jeśli
Czerwona Porzeczkałatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy? Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek(...)granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać
Szczęśliwa kuchniałatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy? Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek(...)granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comświetnym dodatkiem do deserów. Składniki na szklankę 300ml Mus jagodowy: 150 ml jogurt naturalny 7 łyżek jagód 3 łyżeczki chia Pozostałe : 4 łyżki granoli 6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej 4 łyżki jagód listki mięty do dekoracji Wykonanie Jagody, jogurt i nasiona chia miksujemy na mus. W szklance lub słoiku układamy warstwy według podanej kolejności. Warstwy: 3 łyżki(...)granoli 3 łyżki musu jagodowego 3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej 3 łyżki jagód 3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej reszta musu jagodowego Dekoracja: granola , jagody, kasza jaglana ekspandowana, listek mięty Smacznego
Tajemnice SmakuDzisiejsza propozycja to dzieło przypadku. Ponieważ u mnie prawie nic się nie marnuje to i tym razem było podobnie. Z gotowania zupy został mi się kawałek selera i kasza jaglana z kolacji. Pomyślałam aby te dwa składniki połączyć w jedno, dodać coś do smaku i voila powstała fajna pasta do smarowania. Jak ktoś lubi smak selera to propozycja jest idealna(...)niego. Mój mąż stwierdził, że to taki niby smalec tylko, że lepszy. Wow! Super! Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje. Pasta z selera i kaszy jaglanej składniki: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/4 dużego selera 1 duża cebula masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie: Seler kroimy na mniejsze kawałki
Przysmaki KarolkiDziś pomysł na zapiekaną kaszę jaglaną z warzywami - brokułami i papryką z dodatkiem czerwonej cebuli i sera mozzarelli. Składniki (porcja na 2 osoby): - około 6 łyżek kaszy jaglanej - pół brokuła - 1 czerwona papryka - pół sera mozzarelli - 1/4 czerwonej cebuli Przygotowanie : Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wodą, ewentualnie podprażyć na patelni, aby pozbyć się goryczy. Gotować około 20 minut (kasza jaglana
Kuchenne innowacjeKasza jaglana daje nam dużo swobody w interpretacji potraw, które przygotowujemy. Pasuje do niej mięso, pasują owoce. Nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna co możemy często wykorzystać w domowej diecie. Zachęcam do łączenia smaków, poznania jej uroków i cieszenia się smakami wiosny. Zapraszam na Jaglany Wtorek w środę :) Składniki (3 porcje): 50g kaszy jaglanej 2 łyżki śmietany(...)cukru 50g borówek 4 łyżeczki nasion chia sok z 1 pomarańczy płatki migdałowe Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy sokiem z pomarańczy pozostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum godzinę. Kaszę jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy. Po przestudzeniu mieszamy dokładnie ze śmietana i miodem. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, słodzimy i na małym ogniu dusimy
ChilliJemyproszku KARMELIZOWANE ŚLIWKI 200 g śliwek świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę 3/4 szklanki bulionu lub wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny(...)soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą. ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miseczki posypujemy cukrem, cynamonem i ostrą papryką w proszku. Odstawiamy. KASZĘ JAGLANĄ płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut
cool and mintyprzepis internetowy,nie wiem od jak długiego już czasu, ale z pewnością jego wersji powstało już dziesiątki. Ja swoje kuleczki przygotowuję w najprostszy możliwy sposób - tylko z 4 składników: kaszy jaglanej, mleka, wiórków koksowych i zdrowszego zamiennika cukru, najczęściej erytrytolu lub ksyliotlu. Kasza jaglana to jedna ze zdrowszych i pyszniejszych kasz, a kulki robi się ekstremalnie szybko, jedynym czasem(...)śniadaniówki - bardzo je lubią i śniadaniówka zawsze wraca pusta :) Rafalello w wersji fit jest naprawdę przepyszne i muszę przyznać, że nim też można mnie całkowicie przekupić! 😉 SKŁADNIKI: 200 g kaszy jaglanej (lub 2 woreczki po 100 g) około 3 szklanki mleka 120 g wiórków kokosowych + około 40 g do obtoczenia kulek erytrytol, ksylitol (opcjonalnie miód) do osłodzenia - ilość według
Słodko-Słony Świat Ilonyktóry nieźle poprawia nastrój! Czekolada zwiększa przepływ energii i uczucie szczęścia. Kremu użyłam do tortu urodzinowego. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy jaglanej. Zblendowana na gładko z resztą składników smakuje niemal identycznie jak kremy z torebki. Ja do swojego dodałam dodatkowo ciut rumu, bo w końcu to urodziny, ale jest to zbędne(...)Taki krem można jeść także w pucharkach jako deser, użyć do tartaletek lub a'la fondue z owocami. Dlaczego warto? Kasza jaglana uważana jest za najzdrowszą z kasz. Posiada dużo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i odkwasza organizm. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na skórę. Ma właściwości rozgrzewające
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDwukolorowy budyń z kaszy jaglanej o smaku jeżyn z delikatną posmakiem kokosa. Zdrowy i smaczny pomysł na słodkie śniadanie, deser albo podwieczorek. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 cukier kokosowy 200 g jeżyn Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować w garnku i wrzucić kaszę(...)miękka. Jeżyny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładki mus bez pestek. Do ugotowanej kaszy dodać zwykły cukier i cukier kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dolać gorącą wodę. Połowę budyniu jaglanego przełożyć do szklaneczek. Resztę zmiksować z musem jeżynowym. 2-3 łyżki musu odłożyć do polania po wierzchu
https:KKuchniaMniam