fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Farsz: 300 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 1 jajko 1 cebula sól, pieprz Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Normal(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Wykonanie: 1. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przełożyć do miski. 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Odstawić do ostygnięcia. 3. Rozdrobnić widelcem biały ser i dodać
Pasja Smakujest to 15 przepis . Robiłam z mięsem i ryżem , mięsem i kaszą jaglaną, w sosie pomidorowym , koperkowym , grzybowym , na parze i w wywarze .Dziś następna wersja - farsz to mięso , kasza gryczana i suszone grzyby - do tego sos grzybowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirozleciały ) ok. 20 minut . Na sam koniec dosypujemy koperku , który nam pozostał i na tym kończymy gotowanie i zaczynamy degustację pysznych , koperkiem pachnących klopsików :) Ja podałam z kaszą gryczaną . Życzę smacznego
Słodkości i nie tylkoponad rok, ale kiedy zagościła w mojej śniadaniowej miseczce muesli wtedy były tylko ochy i achhy. Potem w pracy dowiedziałam się, że Rosjanie bardzo często w taki sposób przygotowują kaszę gryczaną na obiad bez tej słodkiej oprawy oczywiście. Do przygotowania potrzebujemy: kubek kaszy gryczanej wodę (tak aby przykrywała kaszę) 1/3 kubka syropu klonowego lub innego słodziwa szczyptę soli szczyptę cynamonu
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki osączonej konserwowej kukurydzy 1/4 małego kalafiora, ugotowanego al dente 1/4 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy kukurydzę, kalafiora podzielonego na małe różyczki i posiekaną natkę z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy
Moja smaczna kuchniaszklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania(...)mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować
Buniabaje w kuchniTradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenione j kaszy gryczanej oraz z tego rocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :) Składniki: 1 główka kapusty 500 g kaszy gryczanej 2 cebule 400 g suszonych grzybów 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz Główkę kapusty ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić(...)ściągnąć liście. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy aż odparuje woda. 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Kaszę wymieszać z cebulą. SOS: Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Następnie pokroić w kostkę oraz w kostkę pokroić cebulę, wszystko smażyć na oleju. Zalać wodą i gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zagęścić zasklepką z mąki
Bon Appetit Małgorzatyuczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według
Mango PapajaU nas nie ma problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy
Smaczna PyzaNiedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam! Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła 500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków Sposób
Kuchnia domowa Aniochotę – mięsne lub wegetariańskie. Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy gryczanej – 1 pierś z kurczaka – puszkę czarnej fasoli – 2 jajka – sól, pieprz – curry, bazylię, kozieradkę – domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody
Szybko Tanio SmacznieKasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę ( KLIK ) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :) Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu): 1/2 szklanki kaszy 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Wodę
Kuchnia domowa AniGryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie – wersja na słodko Bardzo popularną, a wręcz modną kaszą na rozpoczynanie każdego dnia, jest kasza jaglana. Jaglanka lub jaglanica z niej przygotowane są oczywiście pyszne, ale nie powinniśmy zapominać o innej, troszkę odstawionej na bok przez wielu… Kasza gryczana , bo o niej mowa sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również(...)dzisiejszym przepisie, na śniadanie w wersji na słodko . Tak wykonana gryczanka to bardzo dobry start w nowy dzień. Dostarczamy z kaszy gryczanej (niepalonej) jeszcze więcej białka, witamin i minerałów niż ze wspomnianej wcześniej jaglanej. Czy ma znaczenie jakiej kaszy (palona vs niepalona) użyję? Tak! Najlepsze właściwości smakowe i jakościowe (dla organizmu) posiada kasza gryczana niepalona. W moim odczuciu jest
BlendmanRzadko robię pierogi, ponieważ wymagają trochę więcej czasu. Gdybym chciała zrobić pierogi po pracy, to chyba nie starczyłoby mi ani sił, ani zapału. Idealnym dniem na
bistro mamaObniża poziom cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Kaszę powinny spożywać osoby cierpiące na anemię i kobiety z obfitymi miesiączkami. Wspomaga układ nerwowy. Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Wzmacnia kości i dodaje energii. Wspomaga odchudzanie. Kasza nie zawiera glutenu dlatego jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię. Witaminy jakie występują w kaszy gryczanej(...)awokado. Mieszamy. Podajemy. Szybka i smaczna sałatka . Sałatka z kaszą , mozzarellą i warzywami jest super kolorowa i przyjemna dla oka. Ta sałatka jest pyszna, satysfakcjonująca, bezglutenowa i idealna na lunch , śniadanie lub kolację . Sałatka z kaszą i fasolką jest pyszna o każdej porze roku. Chrupiące warzywa , ziemista kasza gryczana tworzą pyszną całość. Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i cieszmy się
Zdrowy Styl Joanny