majówka, to albo wycieczka, albo impreza w ogrodzie. Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zabierzcie na nią koniecznie bułeczki Marzeny . Jeżeli robicie grilla w ogrodzie, to pamiętajcie - nie samą karkówką człowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona
zadanie-gotowanieprostu z powodu problemów zdrowotnych takowych jeść nie może.Gulasz z karkówki przygotowywałam wcześniej w domu, natomiast pierś z kurczaka cytrynowo tymiankową oraz karkówkę z nutą cytryny przygotowywaliśmy świeżo na grillu przy klientach sklepu.Wszystkie przepisy już niedługo znajdziecie oczywiście na moim blogu. Spotkanie jak zwykle minęło bardzo szybko. Przyjaźnie w bardzo przyjemnej atmosferze. Klienci degustowali, zachwalali...czegóż
Z Majeczką w kuchnijuż pisałam, że uwielbiam truskawki? Na pewno tak. Tym razem jednak wystąpią w wersji wytrawnej. Taka sałatka gościła u nas ostatnio jako dodatek do mięsa z grilla i bardzo się "zaprzyjaźniła" z ciężką karkówką. Sałatka jest lekka i pyszna. Smakuje nawet typowym mięsożercom :-) Sałatka 125 g rukoli 200 g truskawek 100 g sera typu feta 60 g obranych pistacji
Pełny talerzwybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej. Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera
Pasja SmakuDrobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchniniedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. ;-) Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami. Przepis pochodzi stąd: KLIK
Szefowa kuchniKolejna wersja karkóweczki z grilla. Tym razem w marynacie z dodatkiem piwa, które nadaje mięsku fajny posmak. składniki: ok 8-9 plastrów karkówki 1/2 szklanki piwa 5 łyżek musztardy grillowej 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Do miski wlać piwo oraz olej. Dodać musztardę oraz miód. Dodać też majeranek(...)przepuszczony przez praskć czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włozyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Następnie tak przygotowaną karkówkę odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem mięsko położyć na rozgrzanym grillu i grillować na złocisty kolor często obracając. Gotową karkóweczkę podałam z grillowanymi dodatkami-chlebkiem i cukinią oraz plastrami pomidora
Monia miesza i gotujelodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe Wersja z ananasem Przygotowanie: Karkówkę (mozna ją zastapić drobiem jeśli wolicie) kroimy w kostkę około 3 cm. Ananasa dzielimy na kawałki. Świeży ma ta przewagę że możemy pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką(...)maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki są soczyste a owoce orzeźwiają The post Szaszłyki z egzotyczną nutą appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaGrill w Polskim wykonaniu najczęściej kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Do tego dobre, chłodne piwko (o ile ktoś pije) i mamy pełnie szczęścia i miło spędzony czas z przyjaciółmi. Chciałbym wam przedstawić dzis inny pomysł na grill – paprykę faszerowaną ryżem z mięsem mielonym i pieczarkami. Tymbardziej, że sezon na tanią paprykę powoli się rozpoczyna, dziś udało mi się
Mr. Tastedanie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenydanie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyKarkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli
zobacz ich smakniesamowitego, dymnego smaku, jakby było pieczone na węglach, bo spalone drobinki kawy dają posmak drzewnego popiołu. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach niecodziennym daniem z grilla wypróbujcie tę marynatę. Świetni nadaje się do karkówki i polędwiczki wieprzowej, doskonale smakuje też z dobrą wołowiną. Mięso w takiej zaprawie można usmażyć też na patelni lub upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przepis pochodzi(...)każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę, 5-6 minut z każdej strony wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone). Mięso można usmażyć też na patelni. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie
Niedzielny kucharzSzczerze powiedziawszy to nigdy nie przepadałam za karkówką. Zawsze kojarzyła mi się z bardzo tłustym mięsem, które zazwyczaj serwuje się z grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;) Karkówka w sosie barbecue składniki
Delusional Trinewzględu na wysoką zawartość tłuszczu i niską cenę niejako z automatu kojarzy nam się z mięsnym „gorszym sortem” i jest szybką, żelazną bazą każdego grilla –zrobić wykwintny, elegancki obiad? Prosto! Zmieniając sposób obróbki karkówki i dodając do mięsa sos – wyrazisty, nieszablonowy, idealnie podkreślający słodkawy smak wieprzowiny. W tym sosie rządzi estragon, czyli bylica draganek, to roślina z rodziny astrowatych
Karo in the Kitchen