Witajcie :) zostaje Wam czasami mięso z grilla, plaster lub dwa, np pieczonej karkówki ? jeśli tak to mam dla Was propozycję szybkiej i pysznej sałatki. Do sałatki użyłam bezglutenowego makaronu kolanka Incol które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora
Sama słodycz i szczypta chilimiseczce przygotuj marynatę, wymieszaj miód, musztardę i ocet balsamiczny. Karkówkę obtocz w marynacie, przełóż do płaskiego naczynia i odstaw do lodówki na minimum 6h. Karkówkę grillujemy na dość mocno rozgrzanym grillu ok 20-25 minut, najlepiej na brykiecie unikając z powodu miodu jakichkolwiek płomieni. Ps.: Jak zapewne zauważyliście w marynacie niema ani odrobiny oliwy ani soli ... zachęcam
Mechanik w kuchniaromatyczne, lekko pikantne, soczyste. Wołowina marynowana przez co najmniej kilka godzin nabiera kruchości i jest bardzo soczysta. Szaszłyki z wołowiny są świetnym rozwiązaniem na danie z grilla jeśli nie lubicie trochę tłustszej karkówki, kiełbasek czy kaszanki. Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych lub czosnkowych
Pociąg Do Kuchnimarchew, młoda pietruszka (korzeń i nać), cukinia zielona, cukinia żółta, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony cukier. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy, sól, pieprz i chili. Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie, posypujemy bardzo drobno posiekanym lubczykiem i delikatnie go wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy(...)grubości ok. 1-2 cm, osuszamy papierowym ręcznikiem, spryskujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Marchew, pietruszkę myjemy, osuszamy (nie obieramy) i spryskujemy olejem. Na grillu układamy plastry cukinii, marchew, pietruszkę i zamarynowaną karkówkę, którą jeszcze doprawiamy pieprzem, solą i chili. Marchewkę pod koniec grillowania posypujemy cukrem. Warzywa powinny być al dente, a mięso wg własnego smaku. Smacznego
Moniki SmakołykiZamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż wina..i jak widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro cebula marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2 łyżki oliwy przyprawy(...)pokroić w plasterki, dodać przyprawy, oliwę , ocet i wino,wymieszać.Dodać mięso pokrojone w plastry, wymieszać i odstawić na około 6-8 godzin w chłodne miejsce.Piec na grillu lub smażyć na patelni grillowej
Moje domowe kucharzenieJesteśmy narodem, który kocha grillowanie. W ogrodzie, na działce, nawet na balkonie czy nad rzeką – gdzie możemy, tam zabieramy ze sobą grilla. A jeśli pada hasło: „grillowanie”, co pierwsze przychodzi Wam do głowy? Jeśli karkówka, to bardzo dobrze, bo dziś będzie właśnie to mięsko brane na tapetę;) Marynowanie mięsa w jogurtowej marynacie sprawia, że jest ono soczyste
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI : 1 kg karkówki 5 łyżek oleju 3 łyżki ostrego ketchupu 3 łyżki wody 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do grilla opcjonalnie ( dowolna ) kilka kropel tabasco ( lub innego ostrego sosu, według uznania ) sól i pieprz do posypania mięsa 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)pojemniku około 1-2 godzin lub całą noc. Plastry karczku umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 8-10 minut z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Po upieczeniu można zawinąć mięso, na kilka minut w folię aluminiową. Będzie wtedy bardziej soczyste. Karkówkę podajemy posypaną pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipysznie . No ale w naszym domu , wiosną i jesienią , kociołek jest obowiązkowy , częstszy niż grill , bo prosty i na leniuszka obiad sam się robi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi
Ogrodnik w podróżyktóra podczas smażenia się topi i daje kiełbaskom wspaniały aromat oraz stają się soczyste. A smażone w towarzystwie cebulki są bardzo pyszne , nadają się na grilla. Składniki - 4 kiełbaski špekáčky - 1 cebula - przyprawa do karkówki - 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania 1. Kiełbaski ponacinać w kilku miejscach .Cebulę pokroić w pióra. Kiełbasę smażyć na patelni
W królestwie smaków BeatyObiad w całości na grillu został przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania. Składniki: na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki(...)czosnkowym i „zamykamy” w foli aluminiowej. Karkówkę 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą al dente zaczynamy grillować karkówkę. Karkówkę podajemy z cebulą, ziemniakami i kalafiorem, dodajemy świeże oregano. Smacznego :) Zapraszam do głosowania, dziękuję http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel
Moniki SmakołykiWami moimi pomysłami na udane grillowanie i przedstawić Wam kilka przepisów, które zawsze się sprawdzają. 1. Przystawki - oczywiście wiadomo, że grill to głównie mięso (duuużo mięsa), ale dla tych co tak jak ja, nie tylko czekają na grillowaną karkówkę, jest to element obowiązkowy. Moje propozycje przystawek to: Deska serów z orzechami, owocami, krakersami i pyszną oliwkową tapenadą. Moim ulubieńcem jest(...)zakupów. Uwielbiam grillowaną doradę, pstrąga, okonia czy łososia. Z mięso preferuję polędwicę lub drób, ale z myślą o innych przygotowuję też karkówkę. Zapraszam po przepisy i inspiracje :) http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill A teraz kilka rad, co zrobić, aby grilla był udany: 1. Marynata - nie tylko nadaje smak mięsu, ale także powoduje, że nie jest ono twarde po upieczeniu. Polecam przygotowywać domowe
Kuchnia Bon AppetitKarkówka duszona Gdy pojawia się temat karkówki, zazwyczaj od razu myślimy o przygotowaniu jej na grillu, lub upieczenia w całości w piekarniku. Ja jednak chciałem spróbować czegoś nieco innego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru
Aromatyczne Podróżezostawiam na całą noc), pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą i pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę
Kuchnia BeatyZamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem. Składniki: Pęczek szparagów (zielonych lub białych) Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów) Musztarda dijon Sól, cukier Sposób przygotowania: Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki(...)cienko pokrojone na krajalnicy) smarujemy cienka warstwa musztardy Dijon. Zawijamy wokół szparagów. Opcjonalnie możemy spiąć wykałaczką. Szparagi układamy stroną z łączeniem boczku do dołu i grillujemy na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron do zezłecenia
Pyry na Gazrazy przez to cudo i mamy 100% gwarancji, że otrzymamy idealnie kruchutką, soczystą i rewelacyjnie smakującą karkóweczkę z grilla. Mięso najlepiej zamarynować dzień, a jeszcze lepiej dwa dni przed grillowaniem. Składniki: - 2-2,5 mięsa z karkówki - 10 łyżek oleju (np. rzepakowego) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół(...)dużo, ale jej ilość jest wystarczająca na tę ilość mięsa. Chodzi oto by nie było w marynacie zbyt dużo oliwy, z doświadczenia wiem, że jej zbyt duża ilość na grillu po prostu się pali, a nie o to chodzi. Marynata idealnie nam zamarynuje mięso, a nie trzeba z każdego kawałka usuwać jej nadmiaru przed włożeniem na grilla. Wystarczy wyjąć plaster
Smaczne Zdrowe