Sezon grillowy już za rogiem. Zazwyczaj w majówkę wyciągamy grille i rozpoczynamy sezon przysmaków z ruszta. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby, warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;) Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy. Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą
Obiad gotowyprostu powala na kolana. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z przygotowaniem perfekcyjnego „zielonego „ dodatku do grilla. Co najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego
kuron.com.plRozpoczęliście już sezon grillowy? Ja tak! Mój pierwszy grill w tym roku był klasyczny z kiełbasą, karkówką i skrzydełkami . Bez zbędnych szaleństw. Jedyną nowością była kolorowa sałatka grillowa. Prosta, smaczna i zdrowa. Koniecznie ją wypróbujcie Jeśli szukacie pomysłów na grillowane potrawy, sałatki, dipy, czy inne grillowe przysmaki, kliknijcie TU. Kolorowa sałatka grillowa Składniki: główka sałaty (u mnie strzępiasta) pół zielonego
PatiGotujeziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju z marynowanych pomidorów oraz zioła z marynaty
Trzeci talerzweekend robiliśmy grilla z okazji imienin mojej mamy. Tradycyjnie była karkówka, sałatki, tzatziki czy żeberka. Na szybko zrobiłam też grillowane pieczarki. Można przygotować je np. poprzedniego dnia. Składniki (ilość na jedną tackę): 15 pieczarek natka pietruszki sól, pieprz 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Pieczarki obrać i oddzielić trzonki od kapeluszy.Trzonki pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym
Pasja Smakuwięc jest to danie praktycznie jednogarnkowe, mięciutka karkówka , pieczone młode ziemniaczki i śmietankowy sos pachnący ziołami. Wygodnie , prawda. Połową sukcesu jest oczywiście mięso. Karkówka często jest zbyt mocno przerośnięta. Jeśli jest zaplanowana na szaszłyki z grilla to łatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia w całości trzeba prawie mieć rentgena w oczach aby wybrać piękny okaz
codojedzeniaKarkówka to baaardzo pyszne mięsko. Głównie przygotowujemy ja na grillu,jednak ciężko ją zrobić tak,aby była soczysta i krucha, a jeśli udałoby się to zrobić w niedługim czasie to powiem Wam, bomba! Udało się, przy użyciu siekacza do mięs o takiego --> Siekacz zmiękczający do mięsa 51 noży . Słyszałam już o nim dawno, ale jakoś nie byłam przekonana. Musiałam(...)mięsa nie użyje młotka :) Mięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej
MamaOskarkaKarkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy ją bez wielu dodatków, chodziło nam o uzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz
niecodziennikparySezon grillowy trwa od wiosny do jesieni. Aby grill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk(...)wielkości cukini. • Na drewniane patyczki nabijać mięso kurczaka naprzemian z warzywami, do wykończenia składników. • Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. • Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i sos tzatziki. {jcomments
To co kochamGrillowane udka a’la karkówka. Tak, to możliwe! Moi bliscy nie połapali się, że to kurczak:) Przepis wypatrzyłam na jednej z grup kulinarnych, bardzo mi się spodobał i postanowiłam go wypróbować. Mięso wychodzi soczyste, dobrze doprawione (wg mnie ostre, ale dla moich bliskich podobno w sam raz;)). Jakość zdjęć fatalna, ale jakoś tak nie było głowy i czasu(...)sojowy, sezam oraz przyprawy, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do woreczka strunowego lub pojemniczka i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy na rozgrzanym grillu, kilkukrotnie obracamy. Uwagi: Podobno mięso to można również przygotować w piekarniku (zapiekać na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni – w połowie
Smaki Na TalerzuGrecji i nie zjeść Σουβλάκι to jak pojechać do Włoch i nie zjeść pizzy. Nie ma opcji. Jeśli ich nie próbowaliście, a macie ochotę na grilla, ale niekoniecznie na tłusty, ciężki, nieśmiertelny polski zestaw karkówka- kaszanka-kiełbasa, spróbujcie koniecznie tych szaszłyków. Greckie szaszłyki souvlaki można zrobić z wieprzowiny lub mięsa kurczaka. Wolę tutaj zdecydowanie mięso drobiowe, które daje potrawie niesamowite(...)nabijamy na patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki. Jeśli używacie patyczków, pamiętajcie że należy je wcześniej przez około godzinę namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub klasycznym dosyć krótko – bo po minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu
Karo in the Kitchenkotletów z karkówki, 100 g czekolady 70%, chili, sól, 80 ml oleju Do rondelka wlać olej, włożyć pokrojoną czekoladę, posiekane chili i zagrzać do roztopienia czekolady. Doprawić do smaku solą. Mięso włożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB
królestwo garówgrillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą. I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk:1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy2-3 łyżki zimnej wody4 łyżki oliwy1 łyżka octu winnego4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnkusól i pieprz do smakupatyczki(...)Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach
Kulinarne przygody Gatitykurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy
OstryKęs