kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:39/199)

Sałatka z ananasem i czerwoną fasolką 132

jest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 puszka marchewki(...)kurczaka umyć , osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać do miski

Smaczne Potrawy
Kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem 108

Połączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica. Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki(...)koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda

Kuchcik gotuje
Kasz(cz)otto 118

podana w towarzystwie warzyw mi smakuje. Tym razem zrobiłam kaszotto (jako mięsny dodatek podałam pierś kaczki, dlatego jest i „cz” w nazwie;)) z porami i kapustą pekińską. Oj, bardzo nam ta kasza smakowała. Myślę sobie nawet, że świetnie się ona sprawdzi nawet jako samodzielna propozycja. Spróbujcie:) Porcja na 2-3 osoby 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1/2 główki(...)małej kapusty pekińskiej 1-2 pory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej   Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pory oraz przeciśnięty przez praskę

Smaki Na Talerzu
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 95

łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju(...)około 150 g ). Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę. Przygotowujemy dressing: Do słoika (200 ml) wlewamy olej

R'n'G Kitchen
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 101

przyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy(...)miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka z kapusty i ogórka 350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki do dekoracji Smażone ziemniaki ½ kg ziemniaków 2 łyżki

codojedzenia
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - do obiadu 145

Przepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie!  Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie  sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno

Gotuj z Mąką
Świąteczne sałatki 516

oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka jarzynowa Sałatka z kabanosa z bundzem i żurawiną Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy(...)szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Sałatka warzywna z jakiem i koperkowym majonezem Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Selerowa sałatka z ananasem i szynką Ser pleśniowy le Coutances podany

Moja smaczna kuchnia
Kimchi z czerwonej kapusty pekińskiej 127

chciałam go mieć.  Ja nie mogę zbyt pikantnych potraw jeść więc tylko domowej roboty kimchi w moim przypadku wchodzi w grę. Dodatkowo od kiedy zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską już nikt by mnie nie powstrzymał aby je zrobić.  Kimchi w sklepie nie wygląda ładnie.  Ale to z purpurowej kapusty pekińskiej jest po prostu piękne. Kapusta z purpury zmienia(...)się w pudrowy róż podczas fermentacji. Zrobiłam jej mało z jednej główki. Na próbę.  1 kapusta pekińska purpurowa (średniej wielkości) 2 litry wody 1/2 szklanki soli himalajskiej 1 biała rzodkiew  1 marchewka 2 szalotki 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru, posiekanego 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka chili łyżeczka

AZgotuj!
Pierś z kurczaka z pomidorami. 17985

naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa  sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy do kapusty, przyprawiamy

Moje-pitraszenie
Surówka z kapusty pekińskiej 138

Pyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z warzywami. Polecam ja do obiadu, jest szybka do przygotowania. Składniki: mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 5 łyżek oleju sok z cytryny sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę pekińską drobno kroimy, umyte i oczyszczone papryki kroimy w cienki paski. Ogórki obieramy

Bajeczna Kuchnia
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA I 119

Sałatki z kapusty pekińskiej są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Lubi ę je przyrządzać na wiele sposobów.  Moja wersja nr I to: Kapusta pekińska z pomidorkiem Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki.  2. Pomidory umyj

Darcia w kuchni
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA II 147

Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanych podgrzybków Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 słoiczek ćwiartkowy marynowanych podgrzybków 2 czerwone cebule sól, pieprz, cukier oliwa  Sposób wykonania: Kapustę pekińską umyj i pokrój w drobne paseczki.  Marynowane podgrzybki odcedź, zalej zimną wodą i zostaw na 2 godziny, żeby się lekko wymoczyły.       Następnie ponownie

Darcia w kuchni
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 176

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego!   Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Kaczka – porady 244

Inne sposoby przyrządzenia kaczki Smalec z kaczki Odmiany dostępne w handlu Od dosyć już dawna w polskich sklepach oraz bezpośrednio u hodowców dostępne są głównie 3 odmiany kaczki domowej: pekińska, barbarie, mulard. Najpopularniejsze są kaczki pekińskie i to je najczęściej znajdziemy w supermarketowych lodówkach. Ich cechą charakterystyczną jest względnie duża ilość tłuszczu, choć w praktyce różnie z tym bywa. Jako(...)sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który zamierzamy podać razem z mięsem. W praktyce kaczkę typu pekińskiego dobrze jest upiec, gdyż tłuszcz swobodnie się wytopi, a zarazem ochroni znajdujące się pod nim mięso przed wysuszeniem. Jeśli przygotowujemy potrawę tego rodzaju, że zależy nam przede wszystkim na dużej

Kulinarna Pokusa
Sałatka warstwowa gyros 271

efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy?   Sałatka warstwowa gyros   Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju. Kiedy(...)mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku).  Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umytą i osuszoną sałatę pekińską kroimy drobno. Układamy warstwowo w salaterce (od dołu): mięso, cebula, ogórki, ketchup, kukurydza, majonez, mięso, sałata pekińska Na każdą warstwę nakładamy tyle, aby przykryło poprzednią warstwę. Smacznego

paapilotkaa