kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:4/414)

Surówka z kapusty kiszonej z ananasem 124

Składniki : 30 - 50 dag kiszonej kapusty 1-2 małe mandarynki 1 duży plaster obranego, świeżego plastra ananasa cukier, 2  płaski łyżki oliwy Przygotowanie: Jeśli kapusta bardzo soczysta to można lekko odcisnąć i pokroić drobno Obraną mandarynkę i ananasa pokroić podobnie Owoce dodać do kapusty i wymieszać Polać oliwą, posłodzić (ale ostrożnie, szczególnie jeśli mandarynka słodka )-wymieszać Nie jest

Proste Potrawy
Bigos z kiszonej kapusty. 175

płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta kiszona ok 1,5 kg mięso ok 500 g ( końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie(...)KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie: Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Do tego wrzucam posiekaną cebulę, Namoczone we wrzątku i odciśnięte grzyby suszone, pokrojone śliwki. I tak na małym ogniu duszę

Malinowe Pocałunki
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 108

też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka  bułka tarta olej rzepakowy do smażenia  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać

Moje domowe kucharzenie
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 161

skad sie wziela ta data,ale trzymam sie jej.I choc kapuste kiszona kupic mozna bez problemu i to w niskiej cenie,jestem przekonana,ze ta wlasnorecznie ukiszona jest najlepsza.Do kiszenia kapusty potrzeba w zasadzie niewiele : kapusty,soli i przypraw wedlug uznania.Bez soli ani rusz,odpowiednia jej ilosc to warunek udanego kiszenia.Sol jest znanym srodkiem konserwujacym i dziala hamujaco na rozwoj(...)niepozadanych bakterii gnilnych.Sol uwalnia czasteczki cukru z kapusty i tak powstaje kwas mlekowy,nadajacy kapuscie kwasny smak.Dodatek przypraw i marchwi wzbogaca smak kapusty oraz zawartosc cukru i kwasu. KAPUSTA KISZONA przekonuje do siebie przede wszystkim walorami prozdrowotnymi,a czesciowo nawet leczniczymi. Proces fermentycji odbywajacy sie przy udziale bakterii kwasu mlekowego,doprowadza do przemiany wiekszosci cukrow zawartych w kapuscie w kwas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 135

przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta z grochem, groch z kapustą Kapusta z grochem - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Dzień(...)kapustę najlepiej podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości masła. Dopiero wtedy nabiera prawdziwego smaku. Lasowiacka kapusta z grzybami Kapusta z grzybami po lasowiacku - kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50-60 g) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Grzyby zalewamy gorącą wodą

Trzeci talerz
Kiełbasa w kiszonej kapuście 178

Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale

Buniabaje w kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 56

Surówka z kiszonej kapusty to mój kryptonit. Kocham kiszoną kapustę, potrafię zeżreć ilości dowolne. Sama myśl o kiszonej kapuście uruchamia we mnie niezdrowe emocje, a w ustach nadmierną produkcję śliny. Surówka z kiszonej kapusty to niby banał, ale podrasowana surówka z kiszonej kapusty jest absolutnym jednorożcem. Podstawą surówki jest kiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które(...)tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy i jest genialna. Surówka z kiszonej kapusty zyskuje przed dodatki, a te jak są nieumiejętnie dobrane, mogą spowodować wiekuisty

ladykitchen
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 150

mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę jedna duża cebula pokrojona w kostkę olej rzepakowy do smażenia sól pieprz czosnek granulowany *dodatkowo: białko

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 171

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.  Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta(...)kurkumy,   farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi), 500 g pieczarek, 2 duże białe cebule, 2 łyżki masła klarownego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki całego kminku.     Przygotowanie: Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy. Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Ciasto bounty z kapustą kiszoną 5745

zwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną. I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 303

roku sporo domowej kiszonej kapusty. Jest pyszna! Mam nadzieję, że przetrwa zimę, ale na wszelki wypadek jemy jej dużo i przy każdej okaji. Żeby nie było nudno dzisiaj kapusta w formie kotletów. Bardzo smaczne! Kotlety są dosyć delikatne, trzeba uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać(...)zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2  jaja 1 cebula 3-4 łyżki mąki 3-4 ząbki czosnku kminek przygotowanie Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać

Stare Gary
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) 222

Chyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi

Buniabaje w kuchni
Surówka z kiszonej kapusty 302

wiecie, że kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom. podałam z kurczakiem duszonym z ziołami Składniki: kapusta kiszona marchew cebula pieprz olej lub oliwa Kapustę kroimy

chwile dla mnie
Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym 144

kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem podałam ją z farszem z mojej domowej kapusty kiszonej, śliwek oraz z dodatkiem niedocenianej kaszy pęczak. Do kaczki jak i pęczaku użyłam oleju rzepakowego, bo o lej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z kiszonej kapusty 142

Jeden z najlepszych dodatk ów do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej suró wki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj . Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki 1 duża marchewka 1 jabłko trochę kminku 1 mała cebulka 2-4 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku Sposób

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania