kanapki - 13123 przepisów (strona:68/875)

Kurki smażone z cebulą i chili 195

pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce, - w omletach, plackach, minifritatach, - podsmażone z cebulą podane na kanapce, z dodatkami takimi jak chili, kolendra, pietruszka, - podsmażone z cebulą i świeżą papryką. Takie smaki i pomysły przychodzą mi na myśl(...)drobno posiekaną cebulkę, czosnek i chili, zajmuje mi to kilka minut na małym ogniu. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję kurki, przyprawiam, smażę około 10 minut. Podaję na kanapce lub z makaronem posypane natką pietruszki. Takie smażone kurki to świetna baza dla kurek w śmietanie (wystarczy dodać śmietanę) lub jajecznicy ze szczypiorem

Zasmakuj Kuchni
Chleb bezglutenowy (bez drożdży, paleo, keto) 197

ubierałem białą koszulę do tego garnitur i jechałem do centrum, aby podbijać świat wielkiego biznesu. Ale co najważniejsze , obok siedziby banku była taka mała kawiarnia, w której serwowali najlepsze kanapki na świecie. Wiecie takie mega chrupkie, delikatnie grillowane, pachnące pieczywo, do tego świeży pomidorek, bazylia, pieczony kurczak, salami albo inne mięso, a wszystko to polane pysznym sosem, ach… (Wtedy(...)mega zdrowym posiłkiem w końcu są warzywa i grillowane mięso… ) Dzisiaj miło wspominam te chwile, gdzie na ławce w parku można było zrobić sobie przerwę w pracy, zajadać kanapkę popijając dobrą kawą. I od dłuższego czasu próbuję odnaleźć podobny moment (pewnie nie tylko ja). Większość pieczywa, która jest paleo jest albo średnia w smaku, albo zbyt miękka, albo dość

PaleoLife
Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą 136

Smaczna kanapka z piersią z indyka, sałatą strzępiastą i czerwoną cebulą. Oczywiście indyka możemy zamienić np. na filet z kurczaka. Niestety nie jest to najszybsza kanapka, jaką możemy przygotować, a panierowane mięso i majonez sprawiają, że jest dosyć kaloryczna. Mimo to świetnie się sprawdza np. na drugie śniadanie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu

Programista w kuchni
Pasta jajeczna z makaronem i botwinką 214

dałam wyraz mojemu zamiłowaniu do smarowideł kanapkowych o oryginalnym składzie i nietypowej recepturze. I powiem tylko jedno. Raju, jakie to wyszło dobre!!! Pasty starczyło mi akurat na 4 solidne kanapki, suto i szczodrze nią obłożone. Przyznaję, że wrąbałam na kolację całość sama, nie dzieląc się z Panem Mężem ani jednym gryzem tej jajeczno-makaronowo-botwinkowej pyszności :) Wypróbujcie(...)pożałujecie :) Składniki na 4 kanapki: 3-4 łyżki ugotowanego makaronu Lubella Mini Kokardki [ok 30g - ważony suchy przed ugotowaniem ] 2 jajka - ugotowane na twardo garść liści botwiny wraz z łodyżkami 1 łyżeczka soku z cytryny   1 łyżeczka majonezu   2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku Makaron Lubella Mini Kokardki ugotować w osolonej wodzie

Grunt to przepis!
Bajgle 146

została zamieszczona w krakowskich annałach miejskich. I to właśnie z krakowskiego Kazimierza wywodzi się bajgiel. Jak więc bajgle trafiły za Ocean i stały się składnikiem wielbionych przez Amerykanów kanapek? Powędrowały tam razem z Żydami, którzy emigrowali do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. W Nowym Jorku pojawiły się około 1900 roku, gdzie początkowo były wytwarzane ręcznie i wypiekane w małych(...)piekarniach. Najczęściej bajgle nawlekano na sznurek i sprzedawano na ulicach. Dziś w Nowym Jorku spotkacie je nie tylko w piekarniach, ale także w kawiarniach w postaci kanapek, zarówno na słono jak i na słodko, serwowanych na śniadanie i lunch. Najbardziej klasyczna kanapka to ta z kremowym serkiem i wędzonym łososiem. Składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej (typ750) 250 ml ciepłej

Smakowity Blog Kulinarny
Kiełbasa ze słoika 1125

zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Ta kiełbasa ze słoika zrobiona jest tylko z boczku, jest mocno przyprawiona, ze smalcem i galaretką, idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Domową kiełbasę ze słoika robiło się kiedyś często w wielu polskich domach, a szczególnie w okresie późnego PRL’u, gdy były pustki w sklepach i kartki na mięso. Kiełbasa była robiona(...)słoików. Trzykrotnie pasteryzowane mięso w słoikach może stać przez wiele miesięcy! Zawsze mamy kilka słoików na tzw. czarną godzinę, gdy się okazuje, że w lodówce nic nie ma na kanapki 😉 Pasteryzacja słoików w garnku: Do garnka wlewamy wodę, na dnie układamy ściereczkę, żeby słoiki nie dotykały dna. Wstawiamy słoiki, które też się nie mogą dotykać i gotujemy pod przykryciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Big Mac - wersja domowa ! 206

pewno są wśród Was osoby, które lubią różne kanapki np. z Mc Donalda. Ale też każdy wie, że domowe jedzenie, w tym fast-foody są nie dość, dużo smaczniejsze to o wiele, wiele zdrowsze! W dzisiejszym poście pokażę Wam moją wersję na domowego Big Maca ! Zapraszam ! Składniki na 4 kanapki Big Mac: BURGERY: 500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe(...)drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na 4 kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą

Gotuj z Mąką
Wegański bekon z grzybów portobello 164

wiemy, ale w razie wątpliwości polecam zajrzeć tutaj po więcej informacji na temat ich wartości odżywczych. Ten wegański bekon wybornie smakuje solo albo na kromce świeżego chlebie, świetnie dopełnia kanapek z serem wegańskim czy z pastą buraczaną, wzbogaca też smak burgerów. Na spotkaniach rodzinnych robi po prostu furrorę i zawsze znika w mgnieniu oka ze stołu Jednym słowem jest(...)stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut na grillu. Po wystudzeniu przekładamy do szczelnego naczynia albo od razu cieszymy się ich bogatym smakiem Smacznego! Pokrojoną portobello moczymy w marynacie Kanapka z serem wegańskim i wegańskim bekonem Kanapka z pastą buraczkową i wegańskim bekonem Artykuł Wegański bekon z grzybów portobello pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Domowe masło orzechowe z nasionami 153

małe porcje orzechów jak cashew, pekanowce czy rodzime orzechy włoskie i laskowe . Orzechy podjadam z chęcią bez obróbki, ale przyznacie, że domowe masło orzechowe to coś ekstra zwłaszcza na kanapki. Lubię mieszać je w koktajlów i dodawać do wypieków. Domowe masło orzechowe jest za każdym razem inne, bo wszystko zależy w jakiej proporcji użyję poszczególnych gatunków orzechów i nasion(...)konsystencji. Trwa to około 5 minut. Posól, zamieszaj i przełóż masło do naczynia z pokrywką. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. Do czego używacie masło orzechowe? Uwielbiam smarować nim kanapki, dodawać do owsianki i gęstych koktajli. Kanapka posmarowana orzechowym masłem z truskawkami lub borówkami to przepyszne i zdrowe śniadanie. The post Domowe masło orzechowe z nasionami appeared first on Blog

codojedzenia
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 172

wizyty zapraszam poniżej na fotorelację wraz z garścią subiektywnych komentarzy.  ___________________________ ~ ___________________________ PO DRODZE - fresh and healthy   ~ ul.Grunwaldzka 55, Sopot Bistro serwujące świeże i zdrowe jedzenie - m.in. sałatki, kanapki, tortille, tarty wytrawne, zupy, koktajle, jogurty, smoothie, soki wyciskane na miejscu.  Można zjeść tu zarówno śniadanie, lunch jak i obiad .  Amatorzy słodkości uraczą się tu nie tylko pyszną kawą(...)pracy i karmią sowich gości domowymi, prostymi , ale przede wszystkim zdrowymi posiłkami . Miejsce przyjazne jest czworonogom . Podczas porannego spaceru z psem , z powodzeniem można wpaść tu na herbatę z kanapką czy orzeźwiające smoothie - możliwe do skonsumowania na miejscu , ale również "na wynos" . Wnętrze niewielkie , urządzone minimalistycznie , z dwoma stolikami w środku i stanowiskiem barowym pod oknem. Lokal PO DRODZE

Grunt to przepis!
Pasta z czerwonej soczewicy 120

Pyszne i zdrowe smarowidło do kanapek. Mojemu mężowi znudziły się kanapki z szynka i serem, więc poprosił mnie, abym zrobiła dla niego jakąś zdrową i smaczną pastę. Pasta z soczewicy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili :-)  Składniki

kulinarne odsłony pati
Wiosenne kanapki 167

Często na śniadanie lubię sobie przyrządzać takie kanapki, są smaczne i sycące. Jedną kanapką naprawdę można się najeść, najbardziej do kanapek smakuje mi sos chrzanowy, polecam. Składniki: 2 bułki pełnoziarniste 2 jajka ugotowane na twardo Kilka listków sałaty 4 rzodkiewki 2 plastry pomidora Sos chrzanowy Fanex Masło Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w plastry, rzodkiewki myjemy

Bajeczna Kuchnia
Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem 114

Wróciłam z zakupów. Pora była na przygotowanie kolacji. Zrobiłam mega pyszną kanapkę z serkiem wiejskim, z gotowanym burakiem, chipsami kukurydzianymi i kremem balsamicznym. Dla mnie niebo w gębie! To połączenie jest tak pyszne, że podaję przepis, niech idzie w świat! Posypałam buraczki suszonymi tymiankiem, mam ochotę na więcej, takie to dobre było! Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem / 1 porcja(...)Składniki: 1 szt. pieczywa pełnoziarnistego 4 łyżeczki serka wiejskiego 1/2 ugotowanego i obranego buraka 1 łyżka pokruszonych chipsów kukurydzianych tortilla 1 szczypta suszonego tymianku krem balsamiczny do polania kanapki Przygotowanie: Pieczywo przekrawamy na pół. Na połówce układamy serek wiejski. Na wierzchu układamy cienkie plasterki buraka. Na samej górze układamy pokruszone chipsy kukurydziane. Całość polewamy kremem balsamicznym i oprószamy suszonymi tymiankiem

Moja smaczna kuchnia
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 132

indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej(...)dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste i dobrze przyprawione. Można go podać na ciepło z puree ziemniaczanym lub ryżem. Doskonale smakuje na zimno jako dodatek do kanapek lub sałaty. Mięso ma wyrazisty smak, mimo dodatku sporej ilości papryki nie jest zbyt pikantne. Jeśli będziecie je przygotowywać dla małych dzieci, proponuję zmniejszyć ilość papryki do 1/4 łyżeczki. Składniki

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania