filmie ‘Chef’ z 2014 roku. To przepis Roy’a Choi’a – właściciela food trucka Kogi, z koreańskim jedzeniem fusion i tacos w Los Angeles. To mięsko to podstawa do kanapek Cubanos, ale samo, jako pieczeń na obiad, sprawdza się równie dobrze. Nie ma tu żadnych wyszukanych składników, a prostota wykonania powala. Wszystko, co musicie zrobić to znaleźć ładny kawałek mięsa(...)Pieczeń wyjmujemy, dajemy jej 10-20 minut na rozejście się soków po mięsie. Jeśli jecie ją na obiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod
Karo in the KitchenWĘDLINA MOZAIKA DROBIOWA Domowe wyroby to najlepsze wyroby. Nic nie zastąpi Nam takiego aromatu i smaku, co domowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso(...)więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi się. Jak już wspomniałam pachnie przepięknie i na prawdę polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g. filety z piersi kurczaka 2 szt. czosnek 2 ząbki sól peklowa 2 płaskie łyżeczki przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka majeranek 1 czubata łyżka pieprz
Kuchnia PaulettesŚniadanie czy obiad w pudełku zabierany do pracy albo do szkoły już chyba nikogo nie dziwią. Jeszcze niedawno można było zobaczyć, jak na przerwie ktoś wyciąga owiniętą w folię kanapkę, pieczołowicie ją rozpakowuje i wgryza się w przekrojoną i przełożoną szynką i serem bułkę. Znacie to, prawda? Mnie zwykłe kanapki jakoś specjalnie nie kręciły i na pewno nie przekładałam(...)żółtym serem (nie lubię jego zapachu po kilku godzinach leżakowania w torbie). Dlatego zawsze starałam się by moje kanapki były inne: z razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik
Obiad gotowydarmo mówi się, że je się oczami. I to prawda jest! No, bo popatrzcie na te kolorowe kanapki. Nie macie ochoty ich zjeść 😊 Kanapka nr 1: Plastry pieczonej polędwiczki w ziołach, ułożone na sałacie, z dodatkiem cząstek pomidorów i kiełków z rzodkiewki. Kanapka nr 2: Plastry awokado na przemian z plastrami białej rzodkiewki z dodatkiem papryczki chili. A wszystko
Kulinarne przemysleniaszybki w przygotowaniu. Wszystko zależy od organizacji :). Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone. Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :) A no i ma piękną zieloną barwę :) Zielony jest zdrowy dla wzroku xD Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż(...)misce razem z ryżem i szpinakiem. Dodać koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem ręcznym. Dodać mascarpone, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na kanapki i przyozdobić listkami bazylii i natki pietruszki
Kuchnia Paulettesłączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu ja dla ostrości dodałam jeszcze imbiru. Mięso wyszło pyszne, na kanapki lub do obiadu w sam raz. Zapraszam :) Składniki na marynatę : 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka startego korzenia imbiru(...)przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin co najmniej. Po włożeniu widelca mięso musi być miękkie. Powiem Wam że moja szynka poszła na kanapki, smakowała wybornie. Upieczoną szynkę najlepiej odstawić na co najmniej godzinę. Jeśli przeznaczycie ją na kanapki wtedy będzie się dobrze kroiła jeśli na obiad to możecie kroić jeszcze ciepłą polana
Sama słodycz i szczypta chilidotyczył słodyczy więc dziś dla odmiany będzie wytrawnie. W swojej pracy często słyszę pytania typu "co zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie?" Wiele osób zabiera ze sobą kanapki, jednak ja do zwolenników kanapek nie należę. Kiedyś sama przynosiłam je do pracy i wiem, że zwyczajnie mogą się znudzić. Poza tym do rozstrzygnięcia pozostaje kwesta chleba wykorzystanego do tych(...)kanapek, ale to już zupełnie inna historia. Skupmy się na tym co jest tu i teraz. Mianowicie moja, inna niż kanapkowa, propozycja na śniadanie do pracy. Jednak danie to może stać się równie dobrze obiadem czy kolacją. Wszystko to kwesta upodobań i proporcji. Jedzenie powinno być zdrowe, dostarczać potrzebnych wartości odżywczych i w moim przekonaniu powinno być też sezonowe
Przysmaki Karolkikanapki, do sałatki i to nie tylko od święta. Kiedyś takie domowe pieczenie kojarzyły mi się tylko ze świętami lub różnymi innymi dostojnymi rodzinnymi dużymi okazjami. Pamiętam jak w domu unosił się zapach przeróżnych świątecznych mięs, a my całą rodziną (razem z naszymi zacnymi kociakami i psiakami;) szaleliśmy z ochoty jak najszybszego próbowania i smakowania tych wszystkich pyszności(...)rozmaite pieczenie "na szaro", takie jak karkówka czy schab ze śliwką raz na jakiś czas w roku, nie tylko od święta. Teraz nabraliśmy ochoty na domową soczystą szynkę na kanapki. Także do deski wędlin i pieczeni, by przywitać gości czymś polskim i smacznym. Pieczeń okazała się bardzo aromatyczna, z pięknym zapachem ziół i przypraw, delikatna. Musicie ją wypróbować. Składniki
Zasmakuj KuchniPodawałam już wcześniej przepis na kanapkę Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur a dziś przyszła kolej na Chrupiącą Panią czyli Crogue Madame. Francuzi lubią sobie dogadzać przy śniadaniu i stąd te mega pyszne kanapki. Polecam jedną i drugą, mnie smakowały obie. Crogue Madame czyli francuska kanapka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezjeść na drugie śniadanie? Czasami nie jest to taka prosta sprawa, jeśli nie chcemy, żeby były to od poniedziałku do piątku kanapki. Wydaje mi się, że to, co zjemy na drugie śniadanie zależy od tego czy wychodzimy z domu do pracy, czy nie. A jeśli wychodzimy, to czy w pracy mamy kuchnię/pokój śniadaniowy, mikrofalówkę, czy po prostu stołówkę(...)sobie teraz myślę o wszystkich tych, którzy wychodzą rano do pracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie
Posadzone i zjedzoneŚwietny i zdrowy pomysł na urozmaicenie kanapek :) Pyszna pasta z tuńczyka i pomidorów suszonych w towarzystwie bomby witaminy C w postaci natki z pietruszki. SKŁADNIKI (całość - 8 porcji - 250 kcal, 1 porcja - 31 kcal !!!) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki(...)najlepiej oczywiście pełnoziarniste :) PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy z pomidorami, olejem, koncentratem, pietruszką i przyprawami. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :) Cała pasta wystarczy na około 8 kanapek :) 1 porcja ma (około 20 g) - 31 kcal: - białka - 3,67 g - tłuszcze - 0,72 g - węglowodany - 2,55 g - błonnik - 0,1 g Zapraszam na fanpage
Moje Kuchenne RewelacjeKażdy z nas codziennie je kanapki ... dzisiaj chrupiąca bułka po brzegi wypełniona wołowiną, serem, pomidorem i sałatą. Takie śniadanie doda Ci siły na resztę dnia w pracy :) Składniki na 1 szt.: 1 bułka pełnoziarnista krucha wołowina (Sokołów z Biedronki) plaster żółtego sera 3 plastry pomidora 1 listek sałaty sos (Tao-Tao Chili) Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotowujemy wg wskazówek(...)opakowaniu. Bułkę przekrawamy i smarujemy masłem. Układamy kolejno: sałata, ser, wołowina, pomidor. Całość polewamy sosem i zamykamy kanapkę :) PS. Wołowinę przechowujemy w lodówce na kolejne kanapki lub robimy zapiekankę z przepisu: zapiekanka z wołowiną
Alutka-GotujeJeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :) Jaglany krem czekoladowo-migdałowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: pół szklani nieugotowanej kaszy(...)blenderze miksujemy na gładko. Do blendera dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, cukier, miazgę migdałową oraz czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Nasz krem jest gotowy! Smarujemy nim kanapki, ciastka lub wyjadamy całość łyżeczką i wmawiamy sobie, że nie zrobiliśmy niczego złego, a następnie przygotowujemy drugą porcję :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleresztę składników wpasowały. Całość zwilżona dobrą oliwą. Danie teoretyczne bardzo proste, ale jakże pyszne! Kto nie spróbuje, nie uwierzy jakie to dobre! :) 2016: Kolejną potrawą jakiej skosztowałam była kanapka z serii "Czarny Baron" pod uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona(...)rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze doprawionej! Chciałoby się dostać miseczkę takiego majonezu do wyjadania łyżeczką kanapce do towarzystwa :) Szatańsko czarna bułka klimatycznie zwieńczała rewelacyjnie dobrane składniki jej wnętrza. Chcę więcej!!!! :D 2016: Wyprawę do Bliżej muszę uznać za wielce udaną
Grunt to przepis!PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE Kanapka – dobra sprawa, ale czy zawsze musi być z wędliną albo serem? W ramach urozmaicenia mam propozycję – pastę z makreli. Prosta, dietetyczna, do zrobienia w 15 minut. Potrzebujesz dosłownie trzech składników i ochoty na makrelę. A sandwich is always good, but does it always have to be with ham and cheese(...)white cheese 50 g red onion freshly grounded pepper (1 tablespoon yogurt – option) Makrelę obierz dokładnie, nikt nie lubi ości, nawet malutkich, w paście na kanapce… Cebulę drobno posiekaj, a ser rozdrobnij widelcem w misce. Do sera dorzuć oczyszczoną makrelę i cebulę, popierz i wszystko dokładnie wymieszaj. Ja pasty raczej nie solę, bo makrela jest dość słona sama
Martyna Cooks