Pyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek... S kładniki : 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek) 2 ząbki czosnku 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni) 140ml oliwy extra virgin 40 gramów parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy
Pyry na Gazwiem, z której strony się do niej zabrać. Chlebek jest na proszku, robi się go więc błyskawicznie, a dzięki dodatkowi szynki i sera, pokrojony w kromki, jest już gotową kanapką. Plaster pomidora będzie w tym wypadku czystą ekstrawagancją... Chlebek jest wyśmienity - smak kasztanów jest zaskakująco intensywny - i pyszny. Ja go uwielbiam. Na ciepło, z ciągle jeszcze lekko ciągnącym serem, smakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na smaczną pastę do kanapek. Zrobiona ze zdrowego awokado z dodatkiem sycącego twarogu oraz pistacji doda nam energii i nasyci na długo. Polecam podawać ze świeżym pieczywem.Smacznego Składniki: 1 spore, dojrzałe awokado 100 g twarogu chudego 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki oleju garść pistacji bez soli, obranych sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneNajczęściej przygotowuję chrupiące grzanki do zup kremów, do sałatek, kanapek. Dziś mięciutkie lekko chrupiące grzanki z patelni w jajku na śniadanie. Z dodatkami Bardzo często jadaliśmy je w dzieciństwie ze szklanką kakao lub samego mleka. Pamiętam to śniadanie, było proste i bardzo smakowało. Dziś u mnie grzanki w jajku, delikatne i pyszne. Smak dzieciństwa, który wzbogaciłam wyjątkowo szczypiorem i papryką
Zasmakuj Kuchniminut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia. Rozetnij plastik i zostaw mięso do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kratce. Zimne pokrój na plastry i przechowuj w lodówce (pyszny na kanapkach!) albo zamrażaj w szczelnych pojemnikach. Makaron : zagotuj garnek mocno osolonej wody i ugotuj makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle około 8-10 minut). W międzyczasie oczyść
Lejdi of the houseprzykład w sosach , albo klopsikach , czy zupach . Dzisiejsze kotleciki sprawdziły się znakomicie. Okazały się idealne nie tylko z dodatkiem sałatki, ale też jako zapełniacz do kanapek - w parze z miękkimi bułkami i pochlapane keczupem pracowały, jako 'burgery'. :) Inspiracja z bloga Kuchenny bałagan . Składniki: (na 15 niewielkich sztuk) szklanka = 250ml 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule
Lejdi of the houseBardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek. -- Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz... W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem
chleba naszegopasta przypadnie wam do gustu. Nie sądziłam że ryba i twaróg mogą być tak pyszne w połączeniu ze sobą. Polecam wam zrobić sobie taką fit pastę na kanapki. Składniki: 1 makrela wędzona ok. 200 g 250 g twarogu półtłustego 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy miodowej sól pieprz Przygotowanie: Bardzo uważnie oddzielamy makrelę od skóry
Dominacja smakuJuż nie mogę doczekać się wiosny i świeżutkich warzyw Ten wiosenny torcik twarogowy jest takim jej wspomnieniem. Najsmaczniejszy jest zawsze przygotowany z świeżutkich i chrupiących nowalijek. Idealny do kanapki. Wiosenny torcik twarogowy Składniki: 2 wafle 100 g masła 500 g sera białego 2 jajka 4 pełne łyżeczki żelatyny pół szklanki mleka 3 łyżki śmietany 4-5 ogórki gruntowe
PatiGotujeŻółta sałatka z pora. Rewelacyjny dodatek do obiadu, kanapek. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Miałam okazję spróbować ją u mojej cioci i przepis przekazuję Wam, abyście i Wy mogli przygotować sobie takie smakołyki do obiadu. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce Sałatki oraz w zakładce Surówki. Jeśli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie
O kuchni z uczuciemPesto marchewkowe to wegańska pasta kanapkowa, składająca się z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska w diecie przyspieszającej metabolizm. Dozwolna w fazie III. Smak można dostować do własnych upodobań dodając skórkę otartą z cytryny, czosnek, kumin, ksylitol itd.... Składniki na 1 porcję: 1 duża marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!środku, niestety miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej. Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉 Składniki: 200 g serka wiejskiego 12 g roztopionego masła 40 g łupin babki jajowatej 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka siemienia lnianego 2 całe jaja 1 płaska
Walijskie Pichceniemoja ulubiona pasta z buraków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą. Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety
AniaGotuje.plzapiekanka ziemniaczana w warzywami – pizza z patelni – prawdziwa włoska pizza – pizza z pieczarkami – pizza z ciasta francuskiego – tacos ze stekiem – kanapka ze stekiem – przepis na pizzę z salami – pomysł na kurczaka PIKANTNY SOS POMIDOROWY Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 puszka pomidorów 400 g lub 4 duże pomidory – 1 mała cebula
nietylkopasta.plminutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki. (*) Schłodzony schab również można odgrzać. W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody. Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą
Di gotuje