kanapki - 13123 przepisów (strona:227/875)

Full Polish Breakfast 44

kucharskich i prawda jest taka, że prawdopodobnie nie istnieje, lub też, ciężko wskazać typowe polskie śniadanie. Każdy region, miasto, dom ma oczywiście swoje przyzwyczajenia, zwyczaje. Praktycznie wszędzie będą to kanapki, jajecznicę, jajka, pomidory, ogórki, sałaty, serki i sery, wędliny i oczywiście parówki z wody. Wódka…ale o tym kiedy indziej, bo to dłuższa historia…I bardzo, bardzo stara

RafalCook
Buraczki ćwikłowe na zimę. 381

takie buraczki, smakują wyśmienicie, a nie potrzeba do ich zrobienia dużo składników. Buraczki te możemy podawać jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem lub posmarować nimi kanapki z wędliną .  Składniki : 5 kg buraczków ćwikłowych 1/4 szklanki cukru sól ocet ( najlepiej winny, jabłkowy ) Sposób wykonania :    B uraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy

Przepisy i porady kulinarne
Kakaowy chlebek bananowy z kremem daktylowym 41

zjeść i zawsze wykorzystuję je do wypieku chlebka bananowego. Tym razem jest z surowym kakao w dwóch wersjach. Wypieczony chlebek posmarowany daltynellą z pomarańczą smakuje jak mleczna kanapka ale jest bez cukru i tylko ze zdrowych skłdników. Składniki: 3 dojrzałałe banany 1 łyżka kakao surowego w proszku 1 łyżka ł amanego kakao surowego garść posiekanych orzechów włoskich 50 ml oleju

AZgotuj!
Dlaczego warto spożywać miód faceliowy? 35

słodzenia kawy i herbaty, przy czym najlepiej jest go używać do napojów o temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. Dodawany do gorących napojów traci swoje właściwości. Może być nakładany na kanapki (na pieczywo tradycyjne lub chrupkie). Z powodzeniem można go dodawać do ciast, naleśników i deserów. Mieszany z chłodną wodą może stanowić zamiennik dla popularnych produktów dodających energii. W domowej pielęgnacji

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kaszą bulgur i fasolą. 50

bulgur to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia

Zdrowy Styl Joanny
Jak zrobić w domu masło orzechowe 63

Moja młodsza córeczka to ogromna fanka masła orzechowego. Co dziennie o każdej porze dnia jadłaby kanapkę z masłem orzechowym. Litrowy słoik tego smarowidła schodzi u nas w krócej niż miesiąc. I tak się ostatnio stało, że z masła nic nie zostało Przypomniałam sobie jak łatwo zrobić w domu masło orzechowe, bo przecież nie raz robiłam. Słuchajcie czy macie blender

Dorota Smakuje
Smażone rydze 167

kilka minut. Bardzo polecam! Polecam również inne przepisy na grzyby: Pasta grzybowa do słoików na zimę Pierogi z kominkami Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami   Smażone rydze Składniki: 500g świeżych rydzy 1 łyżka

Obiad gotowy
Guacamole + film 65

pasta z awokado, która jest pysznym dodatkiem do wielu meksykańskich potraw zawierających tortille, świetnie nadaje się też jako dip do nachosów czy słonych przekąsek, będzie również znakomitym dodatkiem do kanapek. Przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil.     składniki na 3 porcje 2 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 limonka 1 papryczka chili

Smakowite Dania
Smaczny sos czosnkowy 21

Polecam wszystkim fajny sos czosnkowy,który jest hitem u mnie na wszystkich imprezach. Świetnie smakuje do mięska z grilla i kiełbaski ,jak i również na kanapki z wędliną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany  kwaśnej12 % lub18 pół łyżeczki czosnku granulowanego  1/5 łyżeczki ziół do sałatek   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie;   Wszystkie składniki łączymy

Olcia gotuje!
Bagietki pszenne – super chrupiące !! 36

Bagietki pszenne, Domowe. Pachnące i świeże. Idealna baza na super kanapki. Chrupiące z mięciutkim środkiem. Dużo lepsze niż ze sklepowych półek. Są tak smaczne, że można je jeść z różnymi dodatkami. A do zrobienia wystarczy tylko 5 składników. Jeżeli lubicie bagietki czosnkowe to należy już upieczone bagietki ponacinać po skosie, posmarować masłem czosnkowym i jeszcze parę minut piec w piekarniku

Olcia gotuje!
Grzyby po kaszubsku 50

Poznaj pyszne grzyby po kaszubsku w pomidorowo octowej zalewie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Grzyby po kaszubsku sprawdzą się przede wszystkim jako dodatek do kanapek lub obiadu. Polecam też jako zagryzkę lub przekąskę na imprezę. W mojej kuchni nie może zabraknąć grzybów marynowanych na kilka sposobów. Tym razem zapraszam na rewelacyjne grzyby po kaszubsku, czyli marynowane

Ania gotuje
Wolno pieczone pomidory z tymiankiem 37

zawsze przygotowuję z podłużnych mięsistych pomidorów. Na blogu jest też inny przepis, bardziej klasyczny → pieczone pomidory . Upieczone pomidory możesz wykorzystać np. do przygotowania sosu do makaronu, kłaść je na kanapki czy grzanki, wymieszać z twarogiem lub zrobić z nich obłędną zupę krem. Ich smak jest niesamowity, a cytryna i tymianek podbijają ich aromat. Gdy pomidory lekko przestygną możesz zdjąć

Kulinarne przygody Gatity
Jak kisić owoce i warzywa? 36

Kiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz

kruche babeczki
Cukinia w zalewie musztardowej 37

prosty i niewymagający dużo pracy, bo musimy tylko zagotować zalewę musztardowo-octową, umyć, pokroić cukinię i włożyć do słoików. Cukinia w zalewie musztardowej to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Tak przygotowana cukinia w zalewie musztardowej jest lekko słodka, a jednocześnie trochę ostra. Musztarda miodowa dodana do zalewy nadaje jej słodkiego posmaku, a ta z całymi ziarnami gorczycy – ostrości

Danka Pichci