kanapki - 13123 przepisów (strona:212/875)

Pasztet drobiowy 665

dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy pasztet na około godzinę. Po upieczeniu pasztet jest miękki i kremowy, idealnie rozsmarowuje się na kanapkach i wspaniale smakuje. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki 145

Całkiem ciekawa, pikantna pasta na kanapki lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Pieczona papryka, papryczka chili i kawałek imbiru odwalają tutaj całkiem niezłą robotę. Do tego ciecierzyca, która nadaje fantastyczny orzechowy posmak. Pychota! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki) 3/4 papryki czerwonej 1 papryczka chili 1 cm imbiru sól pieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody

Mango Papaja
Pasta z avocado 150

mojej lodówce swoje stałe miejsce. Jej niezwykle kremowa konsystencja, delikatny smak i cudowny kolor sprawiają, iż jest niesamowicie wszechstronna w zastosowaniu. Stanowi idealny zamiennik masła czy margaryny. Smaruje nią kanapki, dodaję do sałatek czy makaronu. Zróbmy pastę i jedzmy zdrowo! Pasta z avocado   1 dojrzałe avocado 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli sok z połowy limonki Dojrzałe

Zapiski Młodej Żony
Szybko i smacznie- Tzatziki 314

przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte liście mięty i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem serwuję jako dodatek do grillowanych smakołyków, zjadam w towarzystwie kanapki z szynką lub solo jako lekką przekąskę

Zapiski Młodej Żony
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (na kanapki) 170

Wyganiamy nudne kanapki... przepis idealny dla miłośników suszonych pomidorów Składniki: 100 g ciecierzycy 3- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek ketchupu chili w proszku (opcjonalnie) 11 -13 sztuk suszonych pomidorów w oliwie sól Wykonanie: Ciecierzycę moczymy w wodzie ok. 12 h. Po na moczeniu ciecierzycę gotujemy do miękkości (nie solimy!) Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, ketchup, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki

IMPRESJA SMAKU
Pasta z soczewicy, marchewki i marynowanej papryki na kanapki 144

pasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania)                                                       sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Karczek na kanapki (domowa wędlina) 218

pieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero jak ostygnie. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pasta serowo-jajeczna 154

Pasta serowo-jajeczna to doskonała alternatywa dla nudnej kanapki z wędliną i do tego robi się ją ekspresowo. Taką pastę z pewnością chętnie zjedzą nawet dzieci:-) Składniki: 250 g wędzonego żółtego sera 10 jajek duży pęczek koperku lub szczypiorku 3 łyżki majonezu

IMPRESJA SMAKU
Pasta z bobu, wędzonego boczku i białego sera na kanapki (lekko pikantna) 173

Kolejny przepis na pastę do kanapek... Warto czasami posmarować kanapeczki czymś innym niż twarożek czy masło. Składniki: 300 g bobu 100 g wędzonego boczku 2 łyżki białego sera 1-3 łyżeczki chili (w zależności od preferowanej ostrości) ja dodałam dżemiku z chili przepis tutaj  (klik) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy do miękkości

IMPRESJA SMAKU
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 272

ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako zdrowsza alternatywa dla ketchupu. Taki sos nadaje się jako dodatek do mięs, na kanapki, na pizze, może również podkręcać smak sosów pomidorowych. Dzięki temu, że warzywa są mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu

IMPRESJA SMAKU
Pikantny sos paprykowy Lonii (w słoikach na zimę - do mięs, pizzy, kanapek) 270

łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik)  Jest pikantny... idealny dla paprykowych amatorów:-) Składniki: 3 kg słodkiej papryki (wydrążonej) 3 koncentraty pomidorowe (każdy po 180 g) 3 główki czosnku

IMPRESJA SMAKU
Wiosenna pasta jajeczna 115

Sezon na jajka gotowane na twardo trwa. Jeśli tak jak ja lubicie zjeść jaja na twardo w postaci nieco innej proponuję Wam spróbować przygotować pastę do kanapek. Ta konkretna jest szybka w przygotowaniu i można uszykować jej nieco więcej niż tylko na jedno śniadanie dla dwóch osób. Nadaje się ona do przechowywania w lodówce do 3 dni. Składniki: 2 jaja

Pełna Lodówka
Pasta jajeczno-twarogowa + jakie jaja wybrać 124

rzodkiewek, 1/4 czerwonej papryki, 4 łyżeczki kukurydzy z puszki, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka koperku, szczypior, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól,  kiełki lucerny i soczewicy do posypania kanapek. Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy i drobno siekamy. Warzywa kroimy w drobna kostkę, zioła szatkujemy. W szklance dokładnie mieszamy śmietanę, jogurt i majonez. Dodajemy do rozgniecionego widelcem twarogu

Pełna Lodówka
Pesto z zielonych szparagów 120

sezonowych warzyw. Co warto przygotować oprócz klasycznego ugotowania na parze i podania ich z sosem holenderskim? Otóż jednym z rozwiązań jest pyszne zielone pesto, które nadaje się zarówno do kanapek, jako pasta, ale świetnie będzie się również komponowało z makaronem jako danie obiadowe. Gwarantuję Wam, że będziecie rozkoszować się delikatnym smakiem tego pesto. A zatem zapraszam do degustacji! Składniki

Pełna Lodówka
Pikantna pasta mango z fetą i czarnuszką 134

Przygotowanie: Do miski wrzucamy obrane mango, fetę, jogurt i pokrojoną papryczkę i blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy do mniejszej miseczki i posypujemy czarnuszką. Jako dip podajemy schłodzone, do kanapek - wedle uznania. Pasta doskonale smakuje z chrupkim pieczywem kukurydzianym lub ryżowym

Pełna Lodówka