Dziś zrobimy sobie wegetariańską kanapkę ,bardzo zdrową i sytą, gdyż użyjemy zamiast bułki czegoś innego.Tradycyjną focaccię rodem z Genui. FOCACCIA ALLA GENOVESE TUTAJ Ten przpis został zmodyfikowany odpowiednio, gdyż dodałam do ciasta mieszankę ziaren od Ziarenkowo Słoneczne Pola. I z tymi ziarnami ją upiekłam. Odjęłam grubej soli po wierzchu i rozmarynu nie dałam. Nadziałam ją wędliną(...)charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami została przygotowana z soi niemodyfikowanej genetycznie. Najpierw musisz
Z Kuchni Do Kuchnimakaronikach francuskich, miałam okazję jeść takie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli, pluszowe misie :) Niemal na każdym kroku na mieście spotkacie sandwicherie, czyli sklepy z kanapkami i nie tylko. Świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii(...)Placu Luksemburg, na rogu znajdziecie zdrowe miejsce gdzie możecie kupić niemal wszystko na co macie ochotę, oczywiście zdrowego! Piękne, jasne miejsce od samego wejścia robi wrażenie. W lodówkach gotowe kanapki z bagietek z rozmaitymi dodatkami, spakowane tak, że ślinka cieknie. Sałatki, desery spakowane są w przezroczyste opakowania, można dostrzec każdy detal! Są i piwa dla blondynek o nazwie Blonde ;) Desery
Moja smaczna kuchniaskładniki, a przede wszystkim błonnik i białko, pomagają również zapewnić dobrą kondycję skórze, włosom i paznokciom. Wcale wafle nie muszą być nudną przekąską- ja zrobiłam z nich kolorowe kanapki :) 3. Pieczywo 7 zbóż Pieczywo 7 Zbóż wypiekane jest z pełnych ziaren 7 zbóż – żyta, pszenicy, jęczmienia, amarantusa, owsa, ryżu i kukurydzy, bez udziału sztucznych środków spulchniających i ulepszaczy(...)bardzo niską kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego pieczywo to jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa w diecie osób odchudzających się. Z pieczywa można zrobić pyszne, zdrowe, kolorowe kanapki. 4. Zdrowy błonnik Zdrowy Błonnik to pełnozbożowe pałeczki wytwarzane z całych ziaren pięciu niemodyfikowanych genetycznie zbóż – żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i amarantusa oraz
Aga w kuchniCzasem z rana chce się coś bardziej pysznego niż kanapki lub owsianka z owocami i oto powstał przepis na wrap śniadaniowy, w którym składniki które używamy do kanapek są po po prostu zawinięte w pyszną, mięciutką domową tortillę. Zapraszam! Składniki: 2 ugotowane na twardo jaja 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 20 g fety 2 łyżki sosu słodkiego chilli
Kuchnia ŁukaszaPrzyszła znajoma z treningu- zrób mi kanapkę, tylko szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja- tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada(...)chleb, posmarowałam pasztetem i położyłam pomidorki i grzyby. Marynowany grzyb i pomidor suszony to idelane połączenie do pasztetu sojowego Polsoja. Raz, dwa , trzy i..na stół. Zjadłam może jedną kanapkę...Znajoma mówiła...z pełnymi ustami. Pasztet jej smakował, mnie też smakuje. Powiedziałam, że to roślina. 100% produkt roślinny. Popatrzyła na mnie zdziwiona i spytała czy mam opakowanie. Tak miałam. Uwierzyła
Z Kuchni Do KuchniKolejny pomysł na dietetyczne śniadanie, kanapki z pastą z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem "w koszulce". Wszystko co lubię najbardziej. Proste, szybkie, smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około
SMYKWKUCHNIOstatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić.Była już na blogu pasta łososiowa
Kulinarne przygody Gatityrestauracjach szybkiej obsługi do najzdrowszych nie należą, to i tak od czasu do czasu łapie nas pokusa by do takiego fast food'a zajrzeć. Wtedy zajadamy się kanapkami z ogromną przyjemnością. Za chwilę jednak (w większości przypadków) mamy wyrzuty sumienia, że wogóle po nie sięgnęliśmy. Ale chyba najgorsze jest to, że po godzinie znów czujemy się głodni. Ja dlatego, choć(...)kocham te fast food'owe śmieci, wolę przygotować je sama w zaciszu własnej kuchni. Przede wszystkim dlatego, że wiem, co do takiej kanapki wkładam, ale też dlatego, że po jej zjedzeniu nie czuję, że muszę znów napadać na lodówkę. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 130 g mięsa mielonego (tradycyjnie powinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie
W mojej holenderskiej kuchniposmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka(...)łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę) - 115g serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć z serkiem - 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka
Smakołyki BerenikiZachciało mi się domowej kanapki. Ale nie jakiejś tam współcześnie wybajerzonej. Porośniętej zieleniną. Ze sklepową padliną. Zachciało mi się takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do niej na wakacje. Prostej. Pachnącej wspomnieniami. Zachciało mi się. I zrobiłam. Tym bardziej, że tutejsza padlina w niczym nie przypomina polskiej wędliny. Jakieś to takie bezpłciowe. Z czego oni to robią? Bo chyba(...)zależności co akurat mamy pod ręką. A ja miałam czubricę zieloną. I nie zawahałam się jej użyć. Poza tym odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością) 1 łyżeczka soli jodowanej przyprawy (2 liście
bastalenakęs”. Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Przed każdą imprezą na blogu poszukiwane są wszelkie inspiracje na różne przekąski. W prosty sposób można przygotować mini kanapki wytrawne, do których świetnie nadaje się mini pumpernikiel w postaci krążków. W farszu nie ma żadnych ograniczeń oprócz tego, że kanapki mają być na jeden kęs! Mini kanapki z łososiem(...)doskonała na każde przyjęcie. Ricotta to świetny serek o neutralnym smaku, który nadaje się do wykorzystania na wytrawnie i na słodko. A łososia wędzonego to chyba każdy lubi na kanapce, chyba że się mylę. Finger food z łososiem i ricotta: wytrawne mini kanapeczki, czyli pumpernikiel party z łososiem, ricotta i koperkiem Składniki: pumpernikiel party – chleb żytni ser ricotta wędzony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól,pieprz Na dwóch kromkach pieczywa położyć po plasterku sera – takiej wielkości,aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.W międzyczasie na patelni(...)odrobinie masła, usmażyć jajka sadzone.Smażyć,aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawić solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz, a na kanapkę wyłożyć jajko sadzone. We wspólnym śniadaniu udział wzięli: Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie Paweł z Magdą z bloga Marder & Mader Manufacture Karina z bloga
Moje domowe kucharzenieprawdziwy męski przepis. Kanapka z dużą ilością mięsa, sera, pysznym sosem musztardo-miodowym i do tego na ciepło. Mmm... Składniki: stek: Przyznam, że nie robiłam do kanapki specjalnie steka tylko wykorzystałam tego, który mi został po zrobieniu sałatki. Przepis znajduje się tutaj . Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź(...)piekarnika aby stała się chrupiąca. Po chwili na połówki dodajemy ser, czekamy aż się rozpuści. W tym czasie przygotowujemy sos (łączymy wszystkie składniki i mieszamy) oraz kroimy dodatki do kanapki (uwaga wołowina musi być pokrojona w cieniutkie plastry). Wyjmujemy bułkę z piekarnika, nakładamy wszystkie składniki i wkładamy jeszcze chwilę do piekarnika. Wyjmujemy, polewamy sosem i smacznego! Kanapkę można podawać
Brzuszki Łakomczuszkiwedług mnie, najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ daje nam siłę i energię do działań w pracy czy szkole. Lubię urozmaicone śniadania z dużą ilością warzyw, więc kolorowe kanapki są idealne. W niedzielę, kiedy wszyscy domownicy są razem w domu, składniki śniadania lądują na środku stołu i każdy sam konstruuje sobie swoją kanapkową piramidkę :). Moje ulubione kanapki składają
Przepisy AleksandryDziś przedstawiam bardzo mało wyszukane śniadanie, takie najprostsze, ale i pyszne. Za wiosną tęsknię ogromnie, więc dzięki tym kanapkom trochę zapomniałam o śnieżycach za oknem i gorących grzejnikach. Składniki? Prawie każdy będzie miał je wszystkie w domu, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Składniki: 4 jajka chleb (u mnie razowy - z takim smakują najlepiej) masło majonez rzeżucha sól Wykonanie(...)Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. 2. Chleb smarujemy masłem, układamy na kromkach pokrojone w plasterki jajka, smarujemy je majonezem i posypujemy rzeżuchą. 3. Do smaku można posolić kanapki odrobiną soli
Pasja Smaku