takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem(...)mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne,bazylia
Wypisz WymalujLonger - jedna z popularniejszych kanapek z KFC, chrupiącą bułeczka, soczysta polędwiczka, sałata oraz ketchup to to co znajdziemy po otwarciu paczuszki z Longer'em. Niemal identyczną kanapkę możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces jego powstawania nie jest bardzo skomplikowany, a z pewnością uradujemy wszystkich domowników, którzy należą do fanów kurczaczków z KFC. Największym plusem takiego przygotowania longerów jest
Słodka StronaRozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży smakuje niebiańsko? Kiedy byłam dzieckiem, to taki prowiant był obowiązkowy podczas wypadów nad wodę. Kiedyś nie było tylu budek z hot-dogami czy małych restauracji blisko plaży. Plażowicze przyjeżdżali z koszami wypełnionymi jedzeniem, które(...)zepsuje się poza lodówką. Nie było innej możliwości :) I wtedy najczęściej my, dzieciaki, dostawaliśmy do jednej ręki kanapkę z masłem (które najczęściej było już częściowo roztopione), a do drugiej pachnącego ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również
Codzienna kuchnia niecodziennachęci stać przy jakimkolwiek grillu. Jak wyszło połączenie chlebka pita z serem halloumi? smacznie, sycąco i w sam raz na takie temperatury. Dodatek orzeszków nadał tej kanapce niebanalności :)Składniki:chlebki pita - upieczone według >tego przepisu<,rukola,sałata lodowa,pomidory,cebula,świeża papryka,ser halloumi,orzeszki - użyłam ziemnych prażonych, solonych z Kresto.Ser pokroić w średniej grubości cząstki. Opiekać(...)rukolę, sałatę podartą w mniejsze kawałki, pokrojone w niewielkie cząstki pomidory, paprykę i cebulę. Na samej górze ułożyć kawałeczki opieczonego sera halloumi. Całość posypać orzeszkami.Takie kanapki mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie lub kolację. Są kolorowe i naprawdę sycące. Opieczony ser halloumi ma wspaniały smak i jeśli ktoś lubi smak przypieczonego sera, to musi
Codzienna kuchnia niecodziennaDostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory(...)słoiczku przez kilka dni - oczywiście w lodówce. Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak :)Moje pesto wykorzystałam do makaronu oraz do kanapki z miękkim serem Valbon. Smakowało wyśmienicie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny, i będą pysznić się na blacie kuchennym, i rozsiewać taki zapach, że nikt im się nie oprze... Pierwszy raz upiekłam je na nasz wakacyjny wyjazd, w ramach kanapek na drogę. Wtedy przygotowałam sześć mniejszych, które przecięłam wzdłuż na pół i przygotowałam gigantyczne kanapki. Nie zdążyłam zrobić zdjęć... Ostatnio przeglądałam folder z przepisami, i znalazłam ten. Stwierdziłam, że koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchab ze śliwkami i morelami...Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu.Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami.Pachnące czosnkiem i majerankiem.Oblepione rozpuszonym miodem.Idealne na ciepło i do kanapek!Składniki:1 kg schabu bez kości;10 suszonych śliwek bez pestek;10 suszonych moreli bez pestek;2 średnie marchewki;4 szalotki;2 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;2 łyżki płynnego miodu;Majeranek;Sól;Pieprz.Spos
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w glazurze...Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.Oblany słodko-pikantną glazurą.Pyszny na ciepło i
Gospodyni MiejskaPasta jajeczna ze smażoną cebulką...Kremowa, wyrazista w smaku.Z dodatkiem podsmażonej cebulki.Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków.Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę.Polecam!Składniki:6 jaj;2 duże cebule;3 czubate łyżki majonezu;2 łyżki oleju;Szczypta słodkiej papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć(...)kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi(...)rozmaryn- smaruję oliwą i posypuje solą różową gruboziarnistą- wkładam do piekarnika na 25-30 minut- upieczone studzę na kratce- można zajadać :) z oliwą- lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :)- aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut Smacznego
Basia w kuchniSzkoła zaczęła się na dobre a co za tym idzie codzienne wymyślanie co by tu zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie ta sama kanapka z kiełbasą i serem. A co jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko(...)patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować do pojemnika na kanapki :)Polecam
Basia w kuchniprzyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek(...)widoczna podczas miksowania - gotowe - takie pesto świetnie się komponuję z makaronem, który gotujemy wymieszamy z naszym pesto posypujemy dodatkowo startym parmezanem i gotowe :)Równie pyszne też jest na kanapce :)Przechowujemy w lodówceSmacznego
Basia w kuchnirano to samo pytanie .."mamoooo co mi zrobisz na śniadanie" ciągła kanapka nudaaaa :) Jak każda matka kombinuje co by tu nowego postawić przed noskiem a jeszcze do szkoły spakować. No i przyszło .. kto z nas w dzieciństwie nie zajadał ryżu z jabłkami zrobione przez ukochaną babcie. Z rana nie ma tyle czasu na zabawę w zapiekanie wiec robię wersję(...)szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno .Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie
Basia w kuchniOstatnio była pasta rybna, swoją drogą bardzo nam smakowała. Dziś dla odmiany będzie pasta do kanapek tyle, że na bazie twarogu. Jeśli ktoś ma ku temu warunki proponuję zrobić twaróg samodzielnie. Pracy nie ma przy tym dużo, a smak zdecydowanie lepszy.Można też z powodzeniem użyć kupionego twarogu, ważne by był dobrej jakości. Do tego kilka dodatków i pasta gotowa
Przysmaki Karolkikarmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.SKŁADNIKI1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże) 4 ząbki czosnku2 łyżki
W kuchennym oknie Ewy