Kolejna wariacja, tym razem połączyłam to co lubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie
Mango PapajaKiedyś moje śniadania wyglądały zawsze tak samo... Ta sama jajecznica, kanapki, jajka na miękko i wszystkie inny standardowe zestawienia przeciętnego Polaka na śniadanie. Jednak od kiedy moja głowa jest pełna niestandardowych pomysłów a zainteresowanie sztuką kulinarną sięga swoje maksimum, moje śniadania to przede wszystkim moja największa radość. Radość dla oczu, radość dla podniebienia. Radość dla K. Sama radość, ciekawe
Mango PapajaTaki to zrobiłam pyszny lunch dla mojego brata. Był zadowolony :) Składniki: 1 bagietka dwa pomidory, obrane ze skórki i pozbawione pestek jedna cebula dymka odrobina szczypiorku
Mango PapajaEkspresowa w przygotowaniu pikantna pasta z bobu. Świetna do kanapek, polecam :) na 2 porcje: szklanka ugotowanego i obranego bobu łyżka soku z cytryny łyżeczka tabasco (użyłam zielonego) 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól do smaku Bób miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niego sok z cytryny, tabasco i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego :) function
Mienta blogPrzepis idealny dla odchudzających się, zdrowa, chuda, domowa wędlina. Indyk, trochę pieczarek, przypraw, kilka godzin oczekiwania i mamy delikatne mięso na kanapki albo na obiad. Po wersjach tłustych czyli boczku, łopatce czas na mięso chude a wiec indyka, który w tej roli się spełnia idealnie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowania Sałatki z buraka à la caprese. Ostatnio gotowanego buraka wykorzystałam do przygotowania koktajlu Dietetyczny koktajl z buraka Ja uwielbiam prawdziwą włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów Koreczki (Caprese) Sałatka caprese Koreczki caprese z oliwkami Możemy wykorzystać ugotowanego już buraka ze sklepu, którego kroimy w cienkie plastry. Plastry buraka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje małe szkodniki uwielbiają kanapki z masłem czekoladowym. Jest to przekąska dość kaloryczna i niezbyt zdrowa, jednak od czasu do czasu daję się namówić i kupuję im słoiczek tego smakołyku. Ostatnio znalazłem na jednym z blogów przepis na niby Nutellę . Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłem zaserwować dzieciom taką podróbkę. W smaku nie przypomina za bardzo masła czekoladowego
Gotuj z Misiemuwielbiają wędzoną makrelę. Zawsze jak przechodzimy w sklepie obok stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie, a jak widać na załączonym
Gotuj z Misiemspasteryzować w garnku lub wstawić do piekarnika i pasteryzować 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku. Smacznego, ta frużelina truskawkowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina truskawkowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW mojej kuchni znowu zawitała paczuszka z serkami Wieluń. Tu klik, możecie przeczytać mój pierwszy wpis o tych serkach. Serek Wieluń bardzo mi zasmakował
Monia miesza i gotujemógł mnie poznać, wszyscy zachwycali się moją figurą, co łechtało mnie i powodowało, że nakręcało jeszcze bardziej. Skończyło się na tym, że pilnowano mnie podczas jedzenia w szkolnej stołówce, kanapki spożywałam u psychologa szkolnego i zakazano wysiłku na wuefie. To na nic.I tak oszukiwałam, a jeśli się nie udało, wszystko wypociłam, katując się kilkugodzinnymi ćwiczeniami w domu. Wychudzona, słaba
W kuchni Karmel-itkiPasta do smarowania kanapek, grzanek albo krakersów. Robi się szybko a wykorzystać można na różne sposoby. Poza smarowaniem można nią napełnić ćwiartki papryki albo serwować z kawałkami surowych warzyw, którymi się ją nabiera i chrupie razem. Sposób podania zależy od Was, zawsze będzie pyszna. Ja do jajek i sera dodałam koperek, szczypior oraz natkę, ale możecie zamienić je na inne
Smaczna PyzaPyszna i aromatyczna pieczeń nie tylko na wielkanocny stół. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól, świeżo zmielony
Ze smakiem i z pasjąpodczas pieczenia możecie zaparzyć sobie kawkę lub zająć się przygotowaniami do wyjścia do szkoły czy pracy. Taki posiłek doda energii i dostarczy porcję błonnika, będzie też ciekawą odmianą dla kanapek przygotowywanych w pośpiechu. Składniki na dwie porcje: 1 jabłko 1,5 łyżki mąki żytniej 1,5 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka zimnego masła cynamon Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjąmiski z twarogiem razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Płatki kwiatów szczypiorku można dodać do twarogu i wymieszać bądź posypać nimi posmarowane twarogiem kanapki, wtedy stanowią także dekorację
Ze smakiem i z pasją