kanapka - 6539 przepisów (strona:365/436)

Domowa wędlina 184

Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

Kulinarny Pamiętnik
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 177

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce

Kulinarny Pamiętnik
Cynamonowy chlebek do odrywania 328

cynamonem. Prostokąt pocięłam na 4 pasy (równolegle do krótszego boku) i nałożyłam je jeden na drugi, po czym ten jeden warstwowy pas pokroiłam jeszcze na 5 części. Powstałe "kanapki" ułożyłam pionowo w keksówce (nie muszą być ułożone idealnie:) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku

Kulinarny Pamiętnik
Pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami VIDEO 125

Pasta to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek. Ma idealną konsystencję a dzięki ogórkom również ciekawy smak. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 6 jajek - cebula - 2 ogórki kiszone - 10 dag sera żółtego - pęczek szczypiorku - sól, pieprz - 2 łyżki majonezu - ½ małego jogurtu naturalnego   Wykonanie Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Cebulę obrać. Szczypiorek umyć, osuszyć papierowym

Świat Smaku
Sałatka chrzanowa 155

Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczonego mięsa. Można ją również wykorzystać jako pasta do kanapek. Składniki - 16 dag tartego chrzanu - 2 jabłka - 20 dag żółtego startego sera - 5 jajek - sól, pieprz - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem

Świat Smaku
Sos czosnkowy VIDEO 159

Jest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin

Świat Smaku
Galaretka z białej porzeczki... 1006

się zmarnowały! Tak więc zaświtał mi pomysł żeby zrobić z nich dżem albo konfiturę, ale wpadłam na pomysł, że fajną nowością w moim domu byłaby GALARETKA,  np. do kanapek z masłem orzechowym albo do deserów... Przepis naprawdę szybki i nie trudny! Do zrobienia dla każdego nawet tego opornego w kuchni... zajmie nam to w sumie nie całe

Zainspiruj się kuchnią
Grillowane panini... 129

Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Pyszne placuszki marchewkowe :) 227

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia , dlatego musi być pożywne i zdrowe :) Ciekawą alternatywą dla zwykłych kanapek są właśnie takie placuszki , które świetnie zaspokoją głód i dają zastrzyk energii . Te placuszki w wersji na słodko z np. sosem czekoladowym i bitą śmietaną idealnie nadają się jako deser dla najmłodszych :) ***Placuszki marchewkowe*** ( porcja na 4 duże placuszki ) 2 średnie marchewki

ciemna strona patelni
HUMMUS IDEALNY 220

choć trudno było nam w to na początku uwierzyć) rozgościł się u nas na dobre. Gdy zbraknie świeżego bobu powrócimy do hummusu z ciecierzycy . Uwielbiam go jako smarowidło do kanapek. Zamknięty w słoiczku i przechowywany w lodówce może być ponad tydzień. Przepis znaleziony tutaj (klik) Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy - 1 szklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody

Smaczne Zdrowe
Chutney śliwkowy z czosnkiem i chili 219

trochę na przekór wszystkiemu zamiast na słodko będzie na wytrawnie.  Jestem pewna, że Wam zasmakuje ;) Piękny zapach, idealny kolor, niepowtarzalny smak!  Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem.  Chutney śliwkowy z chili

Sajkofanka smaku
Panini z szynką parmeńską i pesto 418

Panini, czyli słynne włoskie kanapki są zazwyczaj podawane na ciepło. Robi się je najczęściej z włoskiej bułki ciabatty wypełnionej różnego rodzaju nadzieniami.  Składniki: 2 bułki ciabatty 4 plastry szynki parmeńskiej pomidor kulka mozarelli zielone pesto bazylia Bułki przeciąć, każdą połówkę posmarować niewielką ilością zielonego pesto. Na dolnej części każdej bułki ułożyć po dwa plastry szynki parmeńskiej, następnie plastry pomidora

wyzwania kuchenne
Konfitura z aronii 242

podczas wysmażania jej na małym ogniu, robimy to aż konfitura zgęstnieje. Konfiturę z aronii przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 197

Norweskie śniadanie jest pożywne i zdrowe. Składają się na nie kanapki z kozim serem (Jarlsberg), dżemem owocowym (frukt syltetøy ), pasztetem (leverpostei) lub kiełbasą ( pølse ). Nie stronią też od słodkości, a jeśli o nich mowa to nie może zabraknąć norweskich szkolnych bułeczek śniadaniowych czyli... Skoleboller Są powszechnie dostępne w norweskich sklepikach i piekarenkach.  Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków

bastalena
Sobota z jajem #4 Grzanki przyszłej mamki 142

wody. Kromki chleba opiekłam w opiekaczu. Na ciepłe rozsmarowałam plaster sera Capri, ułożyłam łososia, jajko. Całość oprószyłam posiekanym szczypiorkiem, pieprzem. Przed podaniem jajko delikatnie przecięłam, aby żółtko wypłynęło na kanapkę

bastalena