Długi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie
Smaczna Pyzazdrowsze i wciąż grubiutkie i puchate :) Smacznego! PS. Placuszki robi się błyskawicznie, nie potrzeba miksera, a więc nikogo z domowników nie obudzimy. Polecam serdecznie wszystkim tym, którzy mają dość kanapek czy płatków z mlekiem. Zapewniam, że takie śniadanie ucieszy każdego niejadka
Ratunku obiadtrochę mniej u mnie słodkości, bo i z czasem trochę krucho. Bywają dni, kiedy ledwo zdążę zrobić nam coś na obiad, a zdarzają się i takie, gdy muszą wystarczyć kanapki. Jednak o ile dobrze pamiętam to ostatnie smakołyki w postaci kruchych ciasteczek z dżemem były na Dzień Dziecka. Trochę dawno ;) Dlatego na ten weekend postanowiłam przygotować coś słodkiego
Ratunku obiadmusiała być na tyle sycąca, bym mogła bez trudu wytrzymać do obiadokolacji, którą przygotowuję zwykle dopiero po powrocie do domu. Często te moje przegryzki nie były najzdrowsze. Zdarzały się kanapki, wafle ryżowe, twarożki i owoce, ale przeważały jednak drożdżówki i inne słodkości. Kaloryczne i niezdrowe. Czasami zabierałam ze sobą dania obiadowe z poprzedniego dnia, ale wtedy jadałam dwa obiady. Jeden
Ratunku obiadużyć dowolnego makaronu, mi najbardziej smakuje ze spaghetti, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je do rurek, albo np. świderków pesto równie świetnie smakuje jako dodatek do kanapek z wędliną lub serem
Obiad za dychęWpis NIE jest sponsorowany. Zasadniczo nie przepadam za szeroko pojętym nabiałem. Nie lubię kanapek z żółtym serem, twarożku na słono, a jogurtów po prostu nie cierpię:) Dlatego nie odmawiam sobie różnego rodzaju słodkości z białym serem, naleśników, deserów itp. Właściwie to nie sernik, ale szybki deser. Najlepiej zjeść go od razu, bo ciasteczka są fajne, chrupiące. Do przygotowania użyłam
Kraina Tysiąca Smakówgrzańca i gorące piwo, ale za najtańsze mięso, słabego grzańca i chrzczone, chłodne piwo jakoś nie mam ochoty zostawiać nawet takich niewielkich napiwków. Także Kochani! Kamieńsk tak! Ale z kanapkami i termosami pełnymi gorącej herbatki
Kraina Tysiąca SmakówŚniadanie, drugie śniadanie lub deser - w zależności od nastroju. A jeśli zrezygnować z cukru, to również dietetyczne ;) Osobiście nie lubię kanapek z serem, twarożkiem, o jogurtach już nie wspominając, dlatego lubię wzbogacać dietę o takie owocowo-serowe kombinacje. Do przygotowania użyłam twarogu sernikowego, bo akurat miałam go pod ręką. Spokojnie można zastąpić go innym kremowym serkiem, np. mascarpone
Kraina Tysiąca Smakówpoleżała w marynacie. Tak przyrządzona będzie miękka i wilgotna w środku. I niewątpliwie jest bardzo dietetyczna :) A jeśli coś zostanie, następnego dnia można spokojnie pokroić w cieńsze plasterki na kanapki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówserki śniadaniowe czy owsianki (fuj!) to kompletnie nie moja bajka. Najchętniej codziennie jadłabym jajka, ale te wiejskie od "szczęśliwej kury" też mają ceny z kosmosu. Albo kanapki z pomidorem, ale sami wiecie jak smakuje pomidor o tej porze roku! Jak żyć? Tak sobie więc wymyśliłam, że zacznę robić pasty śniadaniowe z tego, co akurat będzie pod ręką
Kraina Tysiąca Smakówsmaku. Wystarczy dobrze doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę świeżego koperku :) Oczywiście, możesz też dodać inne ulubione przyprawy. Taka pasta wystarcza na jedno lub dwa śniadania i parę kanapek do pracy, w zależności od liczebności rodziny ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówposypałam dla zwiększenia urody suszonymi pomidorami. Zjadłam z lubością i dodatkiem surówki z kapusty kiszonej, którą to kapustę odkryłam ostatnio na nowo i bardzo dobrze się komponuje z kanapkami z tego typu pastą:) Ta pasta sama w sobie jest bardzo smaczna, ale myślę, że spokojnie można ją wzbogacić np. o gotowane na twardo jajko albo uprażone jabłko, albo
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu , do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek. W tym sezonie chcę poeksperymentować z kiełkami na ciepło. Dorzucam je więc do zup, zrobiłam puree z soczewicy, również dodaję je do puree z ziemniaków. A dzisiaj przesmażyłam na maśle i zrobiłam na nich jajecznicę! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzamiar zrobić typową sałatkę na bazie sałaty, z dodatkiem papryki, ogórka i tylko dorzucić do niej mniej typowo może - ciecierzycę. W trakcie jednak jak ciecierzyca się gotowała zrobiłam sobie kanapkę z dodatkiem owoców jagodowych i tak bardzo mi zasmakowała, że pomyślałam o sałatce w podobnej konwencji . I taką zrobiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyblogerek i blogerów, kolejni wchodzą. E.Wedel zadbało nasze żołądki, mój był pusty - tym bardziej ucieszył mnie pięknie zastawiony stół, obfitujący nie tylko w słodkości. Filiżanka gorącej herbaty i pyszne kanapki - śniadanie zjedzo ne ! Powitani przez prezesa, ruszyliśmy na zwiedzanie Fabryki. Przed wejściem, musieliśmy się odpowiednio ubrać. Wystrojeni w fartuchy, czepki i ochraniacze na buty weszliśmy na hale produkcyjne. Czekolada
kolorowotorcikowo