śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć. Niestety najczęściej kończy się to samą kawą, kawą i nudną kanapką lub jakąś szybką sałatką. Dziś zaburzę tę zharmonizowaną monotonię. Zapraszam na wegańską wersję jaglanki, która również świetnie się sprawdzi w roli deseru. Do jej przygotowania wykorzystałam przygotowane przeze mnie mleko
W kuchni Karmel-itkiserki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw, który odda potem
Poezja smakuobiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru Makrelę obrać
Zgrabne Gotowaniemogę sobie pozwolić tylko 2 razy w tygodniu. Ale inaczej nie byłyby takie wyjątkowe. Super rozwiązanie dla osób, które nie lubią śniadań na słodko, a znudziły im się zwykłe kanapki. JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Składniki: - 1 bułka - 1 jajko (najlepiej rozmiar M) - plasterek wędliny (u mnie drobiowa) - plasterek pomidora - szczypiorek - szczypta startej mozzarelli - sól, pieprz Z bułki odciąć "czubek
Zgrabne Gotowanieurzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe. Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek. Mam go w lodówce praktycznie cały czas. Zachęcam Was do robienia takich past samodzielnie! TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ Składniki: - kostka twarogu (250 g) - ja używam półtłustego - 3 łyżki jogurtu naturalnego
Zgrabne GotowaniePozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię
Blondynka Gotujeżeby nie wydać zbyt wiele a jednocześnie wiedzieć co podajemy rodzinie ? Najlepiej kupić dobre, surowe mięso i upiec je samemu a w prostu sposób zrobimy pyszną, domową wędlinę do kanapek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadziw bierze, że większość osób woli kupować gotowy. Kiedyś kręciłam taki domowy majonez razem z Mamą na każde święta czy przed wizytą gości - do jajek, do sałatki, do kanapek. Jest bardzo gęsty i można go sobie doprawić tak jak nam będzie najbardziej smakował. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatorebeczki nasion żeby móc sobie założyć mini ogródek w każdej chwili. Wystarczy jakieś naczynko, wata albo lignina, woda i po kilku dniach można mieć własne zielsko. Do kanapek, do sosów, do zupy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZwykłe kanapki na śniadanie ? Nie, to by było za proste, zbyt banalne. Wczorajszy chleb nabierze zaraz chrupkości na patelni grillowej. Wystarczy go tylko okrasić czymś świeżym i soczystym. Pyyyycha ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLubimy pasty rybne. Bardzo lubimy. Żarłoczek co prawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre ! Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą
Smaczna Pyzaprzyjemność uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym zorganizowanym przez markę Pudliszki . W studio Cook up mieliśmy przygotować różne dania wykorzystując ketchup. To produkt, który wszyscy znają i mnóstwo osób używa. Do kanapek, frytek, zapiekanek i wielu innych dań jest niezastąpiony. Jednak czy można nim tylko po prostu polać coś i gotowe ? Na warsztatach zobaczyłam jak jeszcze można go użyć. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzapichci całkiem smacznie, ale u siebie. Nie traktuję gotowania jako przykrej czynności - jest to jakiś obowiązek, ale lubię to robić. Zresztą, jeśli mi się naprawdę nie chce to zjemy kanapki, szybką sałatkę i nikt nie ma pretensji. W swoje pichcenie wkładam dużo serca bo lubię kiedy domownikom czy gościom smakuje to co przyrządzę. Staram się tak jak umiem chociaż wiadomo
Smaczna Pyzagotowaniem będzie problem . Do dyspozycji będę miała jedynie piekarnik elektryczny i jakoś muszę sobie z tym poradzić. Intensywnie myślę nad zapiekanymi daniami tak żebyśmy nie musieli żyć na kanapkach. A skoro myślę to i od razu kombinuję w tym temacie. Wczoraj na obiad było właśnie danie w piekarnika - całe w jednym naczyniu. Jakiś czas temu robiłam też zapiekankę z kuskusu
Smaczna Pyza