kanapka - 6539 przepisów (strona:360/436)

Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 223

Poniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;) Składniki (na 1-go Big Maca): 1

My Culinary Art
Małe czosnkowe kanapeczki z prosciutto i mozzarellą 134

mozzarella ucieramy na tarce o grubych oczkach. Prosciutto rwiemy na małe kawałki. 2. Czosnek mieszamy z oliwą i szczyptą oregano i nakładamy po łyżeczce na kromki. Następnie posypujemy kanapki serem a na wierzch kładziemy kawałki prosciutto. 3. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy rukolą. Gotowe

My Culinary Art
Rogaliki francuskie z szynką i serem 122

Składniki (na 7-8 rogalików): 1 gotowe ciasto francuskie 1 jajko 2 plasterki szynki 2 plasterki sera żółtego 1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa

My Culinary Art
Tosty z łososiem, serkiem śmietankowym i rukolą 228

Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia serek śmietankowy świeża rukola  kawior (opcjonalnie) 1 jajko  2 łyżki mleka

My Culinary Art
Pieczone placki z młodych ziemniaczków 249

Nadeszła pora kolacji i pojawił się problem, co by tu zjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako

My Culinary Art
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 152

polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :) P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek

Tajskie smaki
Masło ziołowe 167

Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować masło ziołowe. Idealnie nadaje się do kanapek, czy tostów. Nadaje im specyficzny, unikatowy bardzo ciekawy smak. Jest przepyszne i jak tylko kończy nam się jedna kostke od razu robimy następną. Wygląda przy tym niezwykle efektownie i oprócz zmysłu smaku, cieszy także oczy :) Czas przygotowania: 5 minut + pół godziny chłodzenia Ilość porcji: cała kostka Składniki: Kostka masła

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna 228

ilość soli ziołowej. Szczypiorek myjemy,kroimy i dorzucamy do pasty. Całość mieszamy i nakładamy na bagietkę. Pasta nadaje się od razu do spożycia, ale świetnie sprawdzi się również w kanapkach do szkoły, czy pracy

Kolizje Smaków
Pasta twarogowa z suszonych pomidorów 347

Rzadko jem kanapki, ale jak już to robię to nigdy nie używam masła. Staram się też unikać gotowych past/twarożków do chleba. Pastę z suszonych pomidorów można bez problemu kupić w zwykłym sklepie. To na pewno szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale spójrzcie tylko jak długa jest lista składników takiej pasty. Cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, guma, substancje konserwujące... Moja pasta

Zgrabne Gotowanie
Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku 215

Dzień dobry, Rzadko jadam wędliny na kanapki, dlatego prawie w każdym tygodniu przygotowuję jakąś pyszną pastę, najczęściej na bazie warzyw strączkowych . Zdołałam już zgromadzić pewien zasób sprawdzonych przepisów na takie pasty, którym chętnie się z wami podzielę:) W dzisiejszym poście znajdziecie przepis na świetną pastę z czarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezon na paprykę w pełni - róbmy ajwar! 154

Mężem nie pogardzimy kilkoma słoiczkami w kuchennej szafce:) Dla przypomnienia ajwar to przepyszna pasta na bazie pieczonej papryki i bakłażanów o bałkańskim rodowodzie. Doskonała do dań z grilla, na kanapkę i do serów. Przepis możecie znaleźć w tym poście: Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla . Na zdjęciach możecie zobaczyć, jakie piękne warzywa udało mi się kupić na bazarku. Papryki

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 138

nawiasem mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym tygodniu - przygotowałam z niego fantastyczne cypryjskie kanapki :). Fasola Wrzawska - Uwielbiam takie kulinarne odkrycia - zaledwie dzień po opublikowaniu posta o gigantes plaki i poszukiwaniach polskiej fasoli, która mogłaby w tym daniu zastąpić wielką fasolię gigantes , natknęłam się

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 313

sycąca, że spokojnie może stanowić satysfakcjonujące danie główne. A gdy zostanie nam trochę z obiadu, możemy, jak radzi Eleonora z bloga Aglio, Olio e Peperoncino ,  nafaszerować nią kanapki, czy wyjeść wprost z lodówki, gdy głód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z pomidorów i chilli 165

Myślę, że dzięki temu będzie miał więcej zastosowań, no bo kto by zjadł chipsa z czysto słodkim dżemem? Na pewno nie ja! Z czym jeść dżem z pomidorów? na kanapce (np. z jakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 232

powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie.  P.s. Domowe chlebki pita możecie wykorzystać do przygotowania cypryjskich kanapek z serem halloumi . A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak

Chilli Czosnek i Oliwa