Kolejna mielonka z szynkowaru...i jak to u mnie bywa,ilość mięsa zależnie od pojemności szynkowaru , a ilość przypraw zawsze "na oko".tym razem do mięsa
Moje domowe kucharzenieŚwiadomość, że mam w domu coś własnoręcznie przygotowanego, pysznego i domowego zawsze napełniała mnie dumą. Owszem, można pojechać do sklepu po biały ser, ale po co
Zapiski Młodej ŻonyRozpoczął się kolejny tydzień pracy. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze nie całe 2 tygodnie temu co rano spacerowałam po Lubelskich wsiach, obserwując jak budzą się ze
Zapiski Młodej ŻonyUpiekłam dzisiaj chleb. Delikatnie kwaśny, puszysty, z pysznie chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika
Zapiski Młodej ŻonyCzym można uszczęśliwić bardzo wymagającego miłośnika słodyczy? Dobrą czekolada? Banalnie, ale czasem za mało. Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i
Zapiski Młodej ŻonyGdy człowiek jest ciągle zabiegany i wszędzie się spieszy łatwiej dopadają go przeziębienia. A to nie zabrał ze sobą ciepłej kurtki, a to zaufał zdradliwemu ciepłu
Zapiski Młodej ŻonyKrzaki malin w sadzie dzielnie opierają się chłodom jesiennych nocy. Nieprzerwanie owocując rodzą już dużo mniejsze, ale o wiele bardziej aromatyczne owoce niż te z początku
Zapiski Młodej ŻonyZawsze wzbraniałam się od pieczenia chleba jedynie na drożdżach. Bułki czas od czasu owszem, ale chleb? Takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę. Zdarzył się jednak
Zapiski Młodej ŻonyZa oknem szaro i smutno. Zamiast do wiosny, coraz bliżej mi do depresji. Spacer po parku nie przynosi ulgi, jedyne, co widzę, to grzechy zimy – papierki
Gotuj z Blue RavenSkładniki: 1 wędzona makrela 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Usuwamy ości z makreli i dzielimy ją
IMPRESJA SMAKUOba sery włóż do miski, dodaj śmietanę i dobrze ugnieć na jednolitą masę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dołóż do masy serowej. Dodaj posiekane włoskie
Kredowe MenuNie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ? Wprawdzie nie jest to
Kulinarne przygody GatityMam problem z ilością jedzenia. Często pytacie mnie, w jaki sposób wykorzystać resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę
BaRepasChciałam wczoraj zamieścić posta, jednak… nie mogłam zalogować się na stronę. Spanikowana wezwałam Wszechmocnego Admina na pomoc i okazało się, że na Kruczą Kuchnię przypuszczono
Gotuj z Blue RavenWiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru...a przyprawy ja zawsze daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny
Moje domowe kucharzenie