kanapka - 6539 przepisów (strona:353/436)

Bułeczki oliwkowe z pietruszką 204

cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że jako kanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli

Niezły Młynek
Pulled pork czyli długo pieczona wieprzowina 179

pojedyncze włókna i w takiej postaci zjeść. Metoda ta pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się je w kanapkach, burgerach z rożnymi sosami. Ja podałam z knedlami i ogórkami kiszonymi. Obiad był full wypas. I proszę się nie obawiać, włączenie na 10 godz. piekarnika nie pociąga za sobą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jaglano-owsiana kanapka 188

potrzeby, gdyby masa za mało się kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię.      Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi pojedynczo z pysznymi, świeżymi owocami. Smacznego :) (w wersji z owocami, zdjęcie dodane o godz. 13:33) Iść, by odkryć

Weganizm infantylny
Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi 278

zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki. Post Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pomidory suszone w słoikach 300

myślę, że warto jest zrobić chodź kilka słoików domowych suszonych pomidorów. Z podanego przepisu wyszło mi 9 słoików różnej pojemności. Takie pomidory są świetne do sałatek, kanapek, domowego pesto czy mięsa, olej zaś jest aromatyczny i można wykorzystać go do sosów sałatkowych, pieczenia mięsa itp. Zastosowań jest całe mnóstwo Do suszenia nadają się najlepiej

Marta Gotuje
Jedyny w swoim rodzaju BURGER 259

Fast Food wcale nie musi być zły. Na około wszędzie powstają nowe burgerownie, które są oblegane przez tłumy ludzi. Kto był to wie, że cenowo wcale

Niezły Młynek
Kanapka z Arbuza 188

się rozpoczął, można kupić piękne i słodkie arbuzy dosłownie wszędzie, cena też jest odpowiednia. Możliwości podania tego słodkiego owocu są przeróżne. Ja dzisiaj chcę pokazać przystawkę arbuzową w formie kanapki:) Sposób przygotowania: Arbuza pokroiłam na kawałki dodałam pokrojone truskawki, banany, winogrona i posypałam go starkowaną czekoladą. Sposób podania jest inny, a gościom smakowało i bardzo ich zaciekawiło. Jeżeli lubisz inne

Niezły Młynek
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 170

samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały por 2 cebule 200 g pieczarek

Kulinarny Pamiętnik
Kanapkowa pasta groszkowa 173

Ekspresowa w przygotowaniu, delikatna, znakomita na kanapki, ale także jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki. Królowa spotkań towarzyskich - pasta groszkowa. Składniki: puszka odsączonego z zalewy groszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki musztardy łyżeczka majonezu 2 łyżeczki jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i gotowe :-) Przepis bierze udział

Kulinarny Pamiętnik
Pomidorowo-paprykowa pasta kanapkowa 166

Dzisiaj przepis na kolejną pastę kanapkową - tym razem pomidorowo-paprykowa z białym serem. Parę minut i kilka podstawowych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dodatku do chleba

Kulinarny Pamiętnik
Pasta kanapkowa z brokuła i fety 200

Dzisiaj kolejna propozycja na pastę kanapkową, tym razem z brokuła i fety. Smakuje zaskakująco dobrze - dosyć mdły brokuł przełamany zostaje słoną, intensywną fetą. Składniki: 1 ugotowany

Kulinarny Pamiętnik
Pasztet drobiowy 177

Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący

Kulinarny Pamiętnik
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 170

Może to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z

Kulinarny Pamiętnik
Domowa wędlina 209

Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

Kulinarny Pamiętnik
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 207

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce

Kulinarny Pamiętnik