kakao - 6140 przepisów (strona:8/410)

Czekoladowe ciasto tortowe 93

pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny(...)ciasto: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym

Kuchcik gotuje
ciasto z odrobiną toffi 311

temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 160 g cukru 90 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier(...)oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową

Domowy Smak Jedzenia
Karkówka w ciemnym sosie kakaowym. 83

daje kakao w karkówce? Tak w rzeczywistości poza kolorem sosu nie daje nic. Smak pieczeniowego sosu pozostaje niezmieniony. Warto jednak dodać kakao zwłaszcza jeżeli ma się w domu dobre patelnie. Patenie takie są faktycznie fajne, jednak by zrobić ciemny sos trzeba mięso mocno zrumienić a w tym przypadku może okazać się to czymś nieosiągalnym. Wystarczy dodać płaską łyżeczkę kakao(...)podsmażenia -1 kopiasta łyżka sól i pieprz, czerwona papryka słodka w proszku, ostra papryka w proszku jako przyprawy (po szczypcie lub dwie) pół łyżeczki suszonej bazylii płaska łyżeczka kakao śmietana 12%  - 100 ml i 2 łyżki mąki pszennnej do zaklepania sosu 1 duża cebula Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry o grubości około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wariacje Chewy Cookies z M&M czyli multi czekoladowe popękane ciasteczka dla prawdziwych łasuchów! 63

teksturze 'chewy cookies' czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią. No to do dzieła! Składniki: - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki kakao - 100g masła/ połowa kostki - 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego - 1/2 szklanki cukru białego zwykłego - 100g mlecznej czekolady - 1 jajko - M&M bądź też inne lentilki Mąkę mieszamy z sodą(...)kawą i kakao. W kąpieli wodnej stapiamy masło, oba cukry oraz czekoladę ( mój sposób: do garnka z wrzątkiem wkładam trójkątną miskę z Ikea wraz z masą do stopienia, zdjęcie obok), zawartość gotuję i mieszam do momentu uzyskania jednakowej masy. Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao. Z gotowej masy nabieramy

upichcona
Limonkowy desernik z jarmużem- bez pieczenia 77

jedyne 'ale', to to, że trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo desernik musi tężeć w lodówce minimum 5-6 godzin. Całość słodko-orzeźwiająca, w uroczym kolorze pistacji, oprószona kakao i ozdobiona limonką oraz maleńkim, zielonym maczkiem od Słodki Świat . Wzorowałam się na przepisie z bloga  The Rawtarian - zmieniłam co nieco i w yszedł mi najlepszy sernik bez sera! :) Spód(...)ciastka maślane- 300 g * kakao- 1 czubata łyżka * masło- 150 g Desernik: * nerkowce- 350 g * jarmuż- 50 g * syrop z agawy- 4 łyżki * olej kokosowy rozpuszczony- 1/2 szklanki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka * limonka- sok z 2 szt. Dodatkowo: * limonka- 3 plasterki do ozdoby * kakao- do oprószenia * maczek zielony- do dekoracji* Spód: Ciastka zmiksować z miękkim masłem i kakao. Spód

Kraina Miodem Płynąca
ciasto Latte Macchiato 1868

składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki na poncz: ok. 300 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru kawowego wykonanie: Kawę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort z niczego 282

niczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła(...)www.slodkiswiat.com.pl) listonic_name = "Tort z niczego (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła

CoolinarniePL
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 243

biszkoptów proszku do pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty i wyższy na trzy blaty. Podaję(...)konieczne. Składniki wyższego biszkoptu: - 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam typ700 (170g) - 5 łyżek kakao (75g) W misie miksera umieścić białka (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubić je na dużych obrotach miksera. Następnie dodajemy ksylitol (lub cukier) i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy

Smaczne Zdrowe
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 324

ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki kakao,  5 łyżek wody,  5 łyżek oleju rzepakowego. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian(...)żółtkami. Dodać wodę oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa ajerkoniakowa:   700ml mleka,  szklanka cukru,  3 żółtka,  2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  2 łyżki cukru waniliowego,  200g masła

Z miłości do słodkości
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 202

lubicie napić się pysznej kawy to możecie zamówić w sklepie internetowym RichMont. Składniki: Biszkopt 3 duże jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy 0,5 l kremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale(...)łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie

Ala piecze i gotuje
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 118

zmodyfikowała ze względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(...)temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka na swoją kolej Teraz biszkopt : oddzielamy żółtka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 62

Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu(...)mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubit ą pianę dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm )  wysmarować dokładnie masłem

Przepisy i porady kulinarne
czekoladowy deser 110

wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru .  NA KULE  LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao 80 gram cukru 100 gram masła 100 gram mąki pszennej kakao gorzkie w proszku do foremek oraz do obsypania upieczonych kulek masło do wysmarowania foremek Foremki które wymieniłam wyżej(...)pieczonych lizaków wysmarować masłem i posypać kakao. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pokrojone na małe kawałki masło , gdy się całkowicie rozpuści odstawić do przestygnięcia . Całe jajka razem z żółtkami  miksujemy dość długo aż masa zgęstnieje i zrobi się w kolorze bieli , dodać cukier i nadal ubijać następnie dosypać najpierw część  przesianej mąki

na gazie
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 157

jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z mleka skondensowanego, masła i kakao, które należy gotować do konsystencji bardzo gęstej masy. Do pralinek użyłam mrożonych truskawek, nie rozmrażałam ich wcześniej, dzięki czemu praliny pięknie się trzymają. W sezonie oczywiście świeże truskawki(...)jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)  1 szklanka cukru  0,75 szklanki letniego mleka  1,5 szklanki mąki pszennej  0,5 szklanki ciemnego kakao  2 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA PRALINY:  1 puszka słodzonego mleka skondensowanego  50 g masła  4 łyżeczki ciemnego kakao  1 opakowanie mrożonych truskawek

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrójna Czekoladowa Rozkosz z Gruszką i Karmelem 143

wystudzenia. Z jednej gruszki okrawamy koniuszek (będzie nam potrzebny do dekoracji), a pozostałe kroimy w kostkę, odkrawając uprzednio gniazda nasienne. Czekoladowy biszkopt: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 60 g masła 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki) W kąpieli(...)ubijania. Do schłodzonej ale jeszcze płynnej czekolady dodajemy żółtka i miksujemy aż do połączenia. Do masy czekoladowo-jajecznej dodajemy 1/3 piany z białek. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy. Dodajemy powoli resztę piany i delikatnie mieszamy łyżką tak, aby piana nie opadła. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm i wysokości 6-7 cm. Pamiętamy

Food Square

Proponowane wyszukiwania