niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów(...)wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością kakao) Do wody dodajemy oba cukry oraz sól i stawiamy na średnim ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy syrop jest gotowy stopniowo dodajemy do niego kakao, za każdym razem dokładnie mieszając. Gotujemy
Rozpustne gotowaniejeszcze nie raz. Serdecznie polecam! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 50 g startej czekolady gorzkiej Krem czekoladowy Crispello: 1 szkl mleka 2 łyżki cukru 1 budyń czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: około 100 g rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym) opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk) okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm trochę startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Biszkopt czekoladowy: Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier
Nastoletnie WypiekanieWszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru 125 ml oleju 125 ml jogurtu naturalnego 35 dkg mąki pszennej 30 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 800 g świeżych truskawek Kruszonka: 15 dkg masła lub margaryny 50 g czekolady gorzkiej 18 dkg mąki pszennej 20 g kakao(...)cukru szczypta soli 10 dkg płatków owsianych Czekoladę połamaną na kawałki i masło roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę i zagnieść na kruszonkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Ubijając, dodać
Moje domowe kucharzenieIdealne na mokry, jesienny dzień. Zróbcie kakao i wskoczcie pod kocyk z książką. Dla kogo: dla szukających przepisu na domowe kakao dla mających dość sztucznych kakaowych proszków dla mających ochotę schować się pod koc z książką i kubkiem kakaa Składniki: 50ml wody 200ml mleka 2 łyżeczki cukru 2,5-3 łyżeczek kakao pianki marshmallows (najlepiej mini) bita śmietana(...)dekoracji) Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i kakao. Gotujemy. Dolewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Przelewamy do kubka i dekorujemy piankami i bitą śmietaną. Spożywamy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent
Mania Wypiekaniababkomaniaków Składniki na ciasto: 250g masła 350g mąki 200g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 75ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalenj 3 łyżeczki kakao szczypta soli Składniki na lukier: 150g cukru pudru 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody(...)kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy wraz z cukrami (białym i waniliowym). Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolewamy mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dosypujemy kakao i mieszamy, a do trzeciej kawę i porządnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
Mania Wypiekaniaznam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Wykonanie placka: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao. Następnie wsypać kawę i mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Białka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać. Przelać
Tradycyjna Kuchniaktóry sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano do ciasta kakao. Kakao, reagujące z octem i maślanką, jeszcze wzmacniało barwę – choć dopiero w czasach chemicznych barwników uzyskano naprawdę wyrazistą czerwień. Czerwony tort był piękny i stał się bardzo popularny. Odróżnia(...)się od innych nie tylko kolorem, ale także składem: w red velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także masa ze słonego serka. Ja mam bardzo miłe wspomnienia z tym tortem – celebrowałam nim kilka lat temu obronę magisterki z wyróżnieniem. Teraz przygotowałam go na Dzień Mamy. Tort Red Velvet – ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej
Poezja smakupracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny(...)ciasto: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym
Kuchcik gotujetemp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 160 g cukru 90 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier(...)oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową
Domowy Smak Jedzeniateksturze 'chewy cookies' czyli twardawej, ciągnącej się masy z typowo popękaną powierzchnią. No to do dzieła! Składniki: - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki kakao - 100g masła/ połowa kostki - 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego - 1/2 szklanki cukru białego zwykłego - 100g mlecznej czekolady - 1 jajko - M&M bądź też inne lentilki Mąkę mieszamy z sodą(...)kawą i kakao. W kąpieli wodnej stapiamy masło, oba cukry oraz czekoladę ( mój sposób: do garnka z wrzątkiem wkładam trójkątną miskę z Ikea wraz z masą do stopienia, zdjęcie obok), zawartość gotuję i mieszam do momentu uzyskania jednakowej masy. Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao. Z gotowej masy nabieramy
upichconajedyne 'ale', to to, że trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo desernik musi tężeć w lodówce minimum 5-6 godzin. Całość słodko-orzeźwiająca, w uroczym kolorze pistacji, oprószona kakao i ozdobiona limonką oraz maleńkim, zielonym maczkiem od Słodki Świat . Wzorowałam się na przepisie z bloga The Rawtarian - zmieniłam co nieco i w yszedł mi najlepszy sernik bez sera! :) Spód(...)ciastka maślane- 300 g * kakao- 1 czubata łyżka * masło- 150 g Desernik: * nerkowce- 350 g * jarmuż- 50 g * syrop z agawy- 4 łyżki * olej kokosowy rozpuszczony- 1/2 szklanki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka * limonka- sok z 2 szt. Dodatkowo: * limonka- 3 plasterki do ozdoby * kakao- do oprószenia * maczek zielony- do dekoracji* Spód: Ciastka zmiksować z miękkim masłem i kakao. Spód
Kraina Miodem Płynącaskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki na poncz: ok. 300 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru kawowego wykonanie: Kawę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzenianiczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła(...)www.slodkiswiat.com.pl) listonic_name = "Tort z niczego (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła
CoolinarniePLbiszkoptów proszku do pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty i wyższy na trzy blaty. Podaję(...)konieczne. Składniki wyższego biszkoptu: - 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam typ700 (170g) - 5 łyżek kakao (75g) W misie miksera umieścić białka (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubić je na dużych obrotach miksera. Następnie dodajemy ksylitol (lub cukier) i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy
Smaczne Zdroweujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt: 3 jajka, 150g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 5 łyżek wody, 5 łyżek oleju rzepakowego. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian(...)żółtkami. Dodać wodę oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. Ostudzić. Masa ajerkoniakowa: 700ml mleka, szklanka cukru, 3 żółtka, 2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła
Z miłości do słodkości