masła w temperaturze pokojowej – 0,5 szklanki cukru – 3 jajka – 1 szklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżka kakao – 2 łyżki mleka – wiśnie + łyżeczka mąki (użyłam wydrylowanych wiśni z kompotu, około pół dużego słoika) Wiśnie odsączamy i zasypujemy łyżeczką mąki. Masło ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy na zmianę jajka(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę wykładamy na spód foremki. Do drugiej dodajemy przesiane kakao oraz mleko, krótko ucieramy i przekładamy do foremki na jasną część. Masę z kakao rozprowadzamy delikatnie, żeby nie pomieszała się z masą jasną. Na masie ciemnej, która jest na wierzchu, układamy wiśnie w odstępach około
Relaxtimemleka 1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru 1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka) 60 gramów czekolady Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku(...)podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się
Garniec Magaliebędzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Ciasto fasolowe z bananem i daktylami'; listonic_content='2 puszki(...)czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka Ok. 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli'; document.write(" "); Fasolę przekładamy do cedzaka i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy ją do misy malaksera, dorzucamy banany (połamane na mniejsze części) oraz daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Czekoladę kruszymy jak najdrobniej i roztapiamy
Proste-przepisy.plsię kupić super dojrzałe awokado, o bardzo kremowym miąższu, a to połowa sukcesu. Tradycyjnie do zrobienia Brownie używamy gorzkiej czekolady ja w moim przepisie użyłam dobrego ciemnego holenderskiego kakao. Co jest najważniejsze??? konsystencja pozostaje taka sama jak przy klasycznym a w smaku nie wyczujecie mdłego smaku awokado, o co ja osobiście najbardziej się martwiłam. Koniecznie spróbujcie, bo warto. Przy okazji(...)mnie dokładnie 100 g miąższu 1 banan u mnie 110 g 100-125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy 60 g mąki kokosowej 50 g kakao ciemnego holenderskiego 5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka) 3 jajka duże 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: 1. Awokado obrać,wydrążyć miąższ oraz zblendować na gładkie pure
vaniliowoczekoladowamąki pszennej tortowej 1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 250 g śmietany kremówki 30% 100 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kostki(...)naleśników. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej . Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości i jasności, dodając pod koniec cukier puder, kakao, ostudzoną czekoladę oraz serek mascarpone. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać ją do kremu czekoladowego i krótko zmiksować do połączenia składników. Polewa: Mleko i cukier puder umieścić
Nastoletnie Wypiekanieproszku do pieczenia Ciasto ciemne: 4 jajka 1/2 szkl cukru 60 ml oleju rzepakowego 60 ml wody 250 g mąki pszennej 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Krem budyniowy: 700 ml mleka 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g miękkiego masła(...)Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 80 g cukru pudru 120 g masła 4 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Strumyczkiem wlewać olej oraz wodę i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i proszek
Nastoletnie WypiekanieSylwestra i nie tylko! Serdecznie polecam :) Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Ciasto czekoladowo-orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 duże jajka 1 szkl kefiru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki śmiet. 18% 40 g biszkopcików chrupiące orzechy z powyższego przepisu Mus czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa
Nastoletnie Wypiekaniepyszny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 300 g łuskanego słonecznika SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY(...)przepisu powyżej 1 mały kieliszek wódki SKŁADNIKI NA KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: 500 g śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, najlepiej schłodzonej przez noc w lodówce) 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA: 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki) WYKONANIE: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat Ilonyczysty raj dla kubeczków smakowych. Z przepisu wychodzi ok. 12-14 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców - 50g suszonych daktyli - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru - 1 łyżeczka oleju (kokosowego) Daktyle i nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30minut. Po tym czasie odcedzamy je, przekładamy do misy blendera wraz z resztą składników i miksujemy(...)masą równomiernie wykładamy spód tortownicy i umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 3 kostki tofu naturalnego POLSOJA (180gx3 lub 200gx3) - 250ml + 2 łyżki mleka sojowego - 150g gorzkiej czekolady - 50g kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 10g agaru - kilka kropel aromatu waniliowego Tofu miksujemy z aromatem i z 2 łyżkami mleka sojowego. W rondelku podgrzewamy mleko wraz z połamaną
Be Fit Be Strongbazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie „wymieszaj składniki”. Jest tak szybkie, że postanowiłam je trochę skomplikować dodając do połowy ciasta kakao :) Tym samym wprowadziłam nową nutę smakową, która idealnie łączy się z truskawkami. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 budynie(...)waniliowe 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody ok 500g truskawek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko
https:KKuchniaMniamtaką pogodę, jak dziś zdecydowanie przyda się poprawiacz humoru. A wiadomo, że nic tak nie poprawia humoru jak gorąca czekolada lub kakao z mnóstwem pysznej mlecznej pianki :) Taka mała rzez, a cieszy :) SKŁADNIKI (2 -3 porcje) 500 ml mleka (400ml + 100 ml) 3-4 kopiaste łyżki prawdziwego kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru/stewii sok z 1 pomarańczy 1 łyżka skórki(...)otartej z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kakao, sok z pomarańzy oraz skórkę, ksylitol/cukier i 400 ml mleka mieszamy dokładnie w rondelku tak aby nie b było grudek i podgrzewamy. Odcedzamy i przelewamy do szklanek. Przy pomocy spieniaza 100 ml mleka ubijamy na piankę i wykładamy na kakao. Całość posypujemy skórką pomarańczową i odrobiną cukru lub ksylitolu. Smacznego
DefinicjaSmakubyło znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżki kakao - ½ kostki masła - płatki migdałowe W pierwszej(...)kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchenne Wariacjemałych i dużych. Zwykle nie jadam pianek, ale w takim wydaniu... nie mogłam się oprzeć :) Składniki: 0,5 litra mleka 2% 2 laski cynamonu 2-3 łyżeczki tradycyjnego kakao do osłodzenia: 3 krople stewii w płynie lub cukier (wg uznania) kilka pianek marshmallow Przygotowanie: Z pół litra mleka odlać ćwierć szklanki, dodać do niej kakao i stewię (lub cukier), dokładnie(...)wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z dwiema laskami cynamonu. Do gotującego się mleka wlać rozrobione kakao ciągle mieszając, gotować jeszcze przez chwilkę. Gotowe kakao (po wyjęciu lasek cynamonu) przelać do kubków i wrzucić pianki. Chwilę poczekać, aż pianki zaczną się rozpuszczać. Można poczekać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia, ale wtedy proponuję pominąć dodanie stewii/ cukru, żeby nie było za słodkie
Domowa Cookierenka Agiróżnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego słodycz przełamuje ostatnia warstwa z galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :) Składniki (na blachę 23x39 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki * cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier) 0,5 l mleka 1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku) Masa śmietanowa: 350 g śmietanki
Domowa Cookierenka AgiOstatnio, gdy dodawałam przepis na czekowiśnię , napisałam, że połączenie wiśni i kakao / czekolady jest obłędnie pyszne! Myślę, że nie macie co do tego wątpliwości? :) Owe ciasto jest...właśnie obłędnie pyszne. Pachnie czekoladą, chociaż jest w nim tylko kakao. Słodkie, kakaowe ciasto, lekko wilgotne w środku, tworzy idealny duet z kwaskowatymi wiśniami. Zachęcam do upieczenia go, póki jeszcze można znaleźć(...)mąki pszennej ~1/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie łyżeczka proszku dp. i pół łyżeczki sody, bo proszku zabrakło... :)) ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki kakao (u mnie czuuuubate! :)) ~3/4 szklanki mleka + ok. 7 łyżek, bo ciasto wyszło bardzo gęste. ~jajko ~300g wiśni, wydrylowanych W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier
chili & sugar