Każdą Okazję // tortownica 22-26cm wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~50g mąki pszennej ~50g masła ~1/3 szklanki cukru ~1 duże jajko ~40g gorzkiej czekolady (uzyłam 70% kakao) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) W garnuszku topimy masło i czekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko(...)piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~1kg zmielonego trzykrotnie twarogu ~3 duże jajka ~100g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej (użyłam 70% kakao) ~szklanka cukru ~łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować lub utrzeć ręcznie - tylko do połączenia się składników
chili & sugarmargaryny 75 ml mleka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 łyżeczki kakao Dodatkowo: cukier puder ok 3-4 łyżki zaparzonej kawy 2 łyżeczki kakao Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku(...)Następnie dodać mąkę z proszkiem i wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielć na 3 części. Jedną wymieszać z kawą, drugą z kakao; trzecią pozostawić bez dodatków. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na dno wylać najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około
My simple kitchenzamiast migdałów były wykorzystywane orzechy. Smacznego! Składniki na foremkę 23 x 23 cm: 3/4 szklanki kaszy manny 1/4 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (żurawina, posiekane rodzynki i kandyzowana skórka z owoców cytrusowych) 1 kieliszek alkoholu (u mnie Ballantin’s) herbatniki kakaowe typu petit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki(...)wody + 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy ciasteczkami. Kaszkę mieszamy z wodą, przekładamy do gotującego się mleka wraz z cukrem. Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie oraz alkohol, dokładnie mieszamy. Wlewamy płynny deser
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Mak: 200 g maku 1 duże jajko 2 łyżki masła olejek migdałowy 3 łyżki miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie) Kokos: 4 białka 1/2 szklanki cukru
Słodka Stronagałki lodów waniliowych 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.) 1/2 szkl. mleka 2% 3/4 szkl. śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy mielonej 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki(...)Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie wlać przestudzoną kawę do szklanek. Wierzch zwieńczyć warstwą bitej śmietany i ozdobić kakao. PORCJE
zabawa smakiemPolecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki krupczatki 150 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 50 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g ciemnego kakao (2 łyżki) Nadzienie: 650 g niskosłodzonego dżemu / konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski(...)cukier puder, wymieszać. Masło pokroić w kostkę i wraz z żółtkami dodać do sypkich składników. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Do jednej części ciasta wgnieść kakao. Wszystkie części ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 min. Standardową, podłużną formę o wymiarach ok. 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
maniapieczeniadorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao(...)cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy
Ostra na Słodkowaniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem(...)gładką masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo ser na przemian ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy. Tortownicę (26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Obie masy wlewamy stopniowo i na przemian. Za pomocą widelca mieszamy na nieregularne kształty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Moje Kuchenne Rewelacjewody gazowanej 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy(...)pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao (najlepiej by kakao i mąka ziemniaczana były przesiane). Miksujemy oddzielnie obie masy, aby były jednolite. Jeśli pieczemy ciasto w tortownicy (23-24 cm), należy wyłożyć papierem dno i wysmarować boki tłuszczem
Poezja smakujest mocno czekoladowy pomimo braku czekolady :) Tylko dwa składniki wystarczą, aby stworzyć zdrowy krem czekoladowy bez cukru. Świetny dla wszystkich bez wyjątku (no chyba, że jest ktoś uczulony na kakao – wtedy zamieńcie je na karob). Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy(...)mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane banany, wsypać kakao i zmiksować na gładki krem. Spróbować i jeśli lubimy mocno kakaowe, dodać więcej kakao. Na dno pucharków włożyć garść Crunchy Naturalnych lub pokruszonych (ale nie na miazgę) ciasteczek. Przykryć kremem czekoladowym. Udekorować orzechem włoskim
Moja DelicjaJest tylko jeden problem-są tak pyszne, że cieżko się powstrzymać i znikają w mgnieniu oka. 200 g dobrej jakości, gęstego serka mascarpone 200 g dobrej jakości czekolady 70 % kakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ciepłą(...)krucha, że ciężko było formować z niej kulki. Myślę, że to dzięki składnikom naprawdę dobrej jakości. Do obtoczenia polecam karob, który jest bardziej słodki i "przyjazny" w smaku niż kakao. Ja użyłam kakao, które uwielbiam, ale wiem, że nie każdy toleruje jego gorzki smak, który w pierwszym kontakcie z językiem może być niezbyt przyjemny
Zawsze głodna!białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”. W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki nie odbiegały od wiedeńskiego oryginalu, proponuję zastąpić kakao, gorzką czekoladą. Mini torciki à la Sacher Składniki na torcik o wymiarach(...)którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady
Mia Cucina SofietaPolecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni(...)gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 140 oC. Przesiej 1/4 szklanki cukru wraz z mąką i kakao i bardzo dokładnie wymieszaj. W misce miksera zacznij ubijać białka z solą i gdy zaczną się już obficie pienić dodawaj powoli resztę cukru, później wanilię i ubijaj
karmelowywierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje. Składniki: Ciasto: 50 g mąki 150 g cukru 3 zółtka 6 białek 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej 60 g kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao 20 ml whisky sól Polewa: 150 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 36% 2 łyżki miodu Sposób(...)przygotowania: W rondelku zagotowujemy kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy whisky i kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy ponownie. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek i soli, pod koniec ubijania dodajemy pozostały
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaciasto kakaowe * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 czubata szklanka cukru * 250g margaryny * 6 jajek * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 12 łyżek mleka * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kakao ciasto kokosowe * 1(niepełna) szklanka cukru * 200g wiórków kokosowych * 2 białka * sok z połowy cytryny * 1op. cukru wanilinowego (16g) * 5 łyżek słodkiej śmietany (18%) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa(...)margaryny * 4 łyżki kakao * 4 łyżki wody * 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Ciasto Kakaowe Margarynę, cukier i żółtka utrzeć Dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko, kakao i dokładnie wymieszać Z białek ubić pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszać Ciasto kokosowe Białka ubić na sztywną pianę Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę, wiórki kokosowe, sok z cytryny, śmietanę i lekko
Mix smaku