sola i sokiem z cytryny. Zupe gotujemy ponownie przez 10 minut. Dolewamy mleko i swieza kolendre. Mieszamy i po chwili mozemy juz podawac. Na talerzu do zupy mozna dodac jogurt naturalny. Smacznego
Przysmaki Karolkipieprzem i galka. Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor. Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Przysmaki Karolkiświętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju , z kawiorem , po kaszubsku , rolmopsy . Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka surówka z kapusty z dodatkiem pysznego sosu curry na bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZostając w temacie dietetycznym polecam zrobienie drobiowych pasztecików z dodatkiem pieczarek. W cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu, które mają za zadanie skleić całość. Posiłek jest zgodny z dietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikchcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na lunch czy obiad polecam zrobić szybką sałatkę. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka warzyw i sos na bazie jogurtu. Szybko, smacznie i lekko. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałam dokładnie cały proces ich przygotowania, bo bardzo chciałam kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka podała je wtedy tylko z jogurtem naturalnym, co w przeciwieństwie do naszych w sosie pomidorowym było zaskoczeniem. Obecnie zdobycie liści winogron na te gołąbki nie jest już problemem, bo produkt ten pojawia się w większości hipermarketów
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny, zimny i orzeźwiający, truskawkowo-ananasowy smoothie! Idealny na zbliżające się upały :) Składniki na około 800 ml : 280 g truskawek - zamrożonych 1 ananas - świeży (ok.450 g) 275 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Zabawa smakiemoknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać
Zabawa smakiemchętnie sięgamy po lody. Wybór jest ogromny, jednak szybkie lody malinowo-jogurtowe z dodatkiem limonki to jest to !!! Składniki : 100 g malin mrożonych 200 g śmietanki 30% 600 g jogurtu naturalnego 160 g cukru sok wyciśnięty z 1 limonki 1 łyżka malibu Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub malaksera i dokładnie zmiksować. Następnie przełożyć do maszyny do lodów
Zabawa smakiemdrożdży, sera oraz jajek :) Składniki : 1 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki (użyłam jogurtu naturalnego) 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła Dodatkowo : olej do głębokiego smażenia cukier cynamonowy Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W drugiej misce połączyć mleko
Zabawa smakiemcebule. Odstawic. Do pozostalego oleju z cebuli dolac pozostaly olej I wrzucic pokrojone mieso na ok 5-10 min. Wyciagnac mieso z garnka , odstawic. 3. Do garnka wlac paste, jogurt, sol I pieprz. Gotowac ok 2-3 min. Wrzucic jagniecine. 4. Zredukowac gaz, przykryc garnek I dusic mieso do miekkosci. ok 1-1.5 h. Na koniec dodac usmazona wczesniej cebule
Smaki Edytysmazymy dalsze 5 min. Dodalemy puszke pomidorow, posiekana pietruszke I smazymy na malym ogniu ok 20 min. W miedzyczasie przygotowujemy sos do moussaki- rozbeltac dwa jaka , dodac 500 ml jogurtu greckiego, posolic , popieprzyc. Dodac dwie lyzki startego sera. Wymieszac. Do naczynia zaroodpornego ukladamy na spodzie oberzyne, na to mieso mielone, oberzyne I polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch posypujemy starty
Smaki EdytyPrzy niedzielnym poranku zapraszam na ciacho : Bialo - brazowe z bita smietana. Skladniki : 2.5 szk maki 0.5 szkl kakao 3/4 szkl cukru 500 ml jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 1 jajko 2 lyzeczki sody 1 aromat rumowy Wszystkie skladniki laczymy miksujac, wlewamy do formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka
Smaki Edyty