dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy : * pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego * ząbek czosnku * sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły. Dip meksykański
Magiczne Życie Martyszklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Sos : * szklanka śmietany 12 % * pół szklanki jogurtu naturalnego * 2 ząbki czosnku * sól , pieprz * ulubione zioła dodatkowo : szparagi, szynka, ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać
Magiczne Życie Martypieprzu do smaku Przygotowanie : Truskawki pokroić w kostkę. Miętę i bazylię drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, można dodać łyżeczkę bułki tartej bądź tartych migdałów. Wyłożyć, podawać zimne z łyżką jogurtu greckiego
Magiczne Życie Martyzauważyłam, chociażby oglądając puszki w sklepie, mleko nie zawsze ma formę lejącą (na opakowaniach mleka rzadko kiedy jest podana ilość tłuszczu) - to, które użyłam miało konsystencję baaardzo gęstego jogurtu, czy też śmietany - trzeba było je wyciągać łyżką :) w smaku jak mleko kokosowe, nie słodkie :) Przepis znaleziony tutaj Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Lassi jest tradycyjnym jogurtowym napojem. Pochodzi on z Punjabu - regionu na pograniczu Indii i Pakistanu. Tradycyjne lassi zawiera zmieszany ze sobą jogurt, wodę i przyprawy (cząber, kumin, cynamon, imbir czy sól). Słodka wersja lassi zawiera, zamiast przypraw, cukier bądź miód i owoce np. mango. Tym razem zdjęcie tylko jedno. Dlaczego? Spójrzcie na koniec postu :) Zapraszam! Inspirowane przepisem z Kwestii
Pora coś zjeśćnajbliższym czasie. Drugie śniadanie z Fitellą Co tydzień będą pojawiać się 3 przepisy z kreatywnym wykorzystaniem produktów Fitella. Przecież nie musimy ograniczać się! Dlaczego mamy poprzestać na mleku czy jogurcie? Wystarczy dodać kilka innych składników, a efekt końcowy przerośnie nasze oczekiwania, zarówno wizualne jak i smakowe. Akcja Drugie śniadanie z Fitellą ma na celu zachęcić Was, czytelników do poświęcenia większej
Pora coś zjeśćCześć! Lato. A jak lato, to ciasta z owocami! A jak już ciasto, to koniecznie z jogurtem i maślanką. Cudownie wilgotne, rozpływające się w ustach. Znika w zbyt szybkim tempie ;-). Zdecydowanie. Polecam i zapraszam! Inspirowane ciastem Doroty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpotrzebny nam błonnik, witaminy i żelazo. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy Wam pomysł na smaczne, pożywne i bardzo kolorowe śniadanie do którego wykorzystaliśmy nowe ciasteczka belVita Pyszne Nadzienie Truskawki i Jogurt naturalny. Gwarantujemy również, że Wasi współpracownicy nie oderwą wzroku od Waszego śniadania i będą chcieli byście się z nimi podzielili. Za oknem wiosna, kwitną kwiaty, lato już tuż tuż, więc
Pora coś zjeśćBardzo lubię płatki owsiane, są zdrowe i zdecydowanie bardziej smakują mi od proponowanych w reklamach telewizyjnych słodkich płatków śniadaniowych. Jadałam je już "na sucho" prosto z torebki, z jogurtem lub startym jabłkiem, lubię też wypieki z płatkami owsianymi, o czym mogliście się przekonać w przepisach na ciastka - ze słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem
Smakołyki Berenikipokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy i inne dodatki, które wzbogacają smak, ale nie zmieniają konsystencji surówki. Teoretycznie już nawet zwykłe dodanie śmietany, czy jogurtu do surówki zmienia ją w sałatkę. Jednak poniżej nawet ‚surówki’ z majonezem,czy śmietaną przydzieliłam do kategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo
Kulinarne PrzebojeGyros warstwowa Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Sałatka z tortellini, szynką
Kulinarne Przebojesię dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym. sos pieczarkowy: 300g świeżych pieczarek 1 - 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Cebulę zeszkliłam na maśle. Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz. Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem, by pieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam
W kuchni Karmel-itkimielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiWiększość z tych całych trzech potężnych porcji zamroziłam, dzięki czemu moja zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może dżem? Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowane greckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem. Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą
W kuchni Karmel-itkipaskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki