Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 213ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowe j 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku w oryginale: 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu krem: 1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś
W kuchni Karmel-itki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 281łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki połączyłam jaja, mleko i olej. Mieszaninę dodałam
W kuchni Karmel-itki
FALAFEL. 201warstwa) układam kotleciki i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję z sosem na bazie jogurtu naturalnego. UWAGI: * Dodatek sody powoduje, że kotleciki są w środku delikatne i szybciej smażą się właśnie od środka, przez reakcję sody ze związkami w ciecierzycy pod wpływem wysokiej temperatury. * Można użyć
W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 242zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam. Podsmażam i podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi surówkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 415łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś
Poezja smaku
Pierwszy wpis :) 159wiadomo że budżet studencki jest mocno ograniczony. Na koniec, żeby nie było nudno wstawiam przepis na mój ulubiony koktajl - bananowo-truskawkowy. Zaznaczam, że koktajle zazwyczaj przygotowuje na maślance. Próbowałam jogurtów, mleka, kefiru, ale najbardziej zadowalający efekt był właśnie z maślanki. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY - 200 ml maślanki naturalnej - 1 banan - kilka truskawek Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wrzucamy wszystkie składniki
Zgrabne Gotowanie
Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 226wszystko dietetyczna i zachęcam wszystkich do jedzenia tego mięsa :) SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry schabu bez kości - śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 gram pieczarek - 1 spora cebula - pół natki pietruszki - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - sól, pieprz, przyprawa do mięs Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Schab rozbić tłuczkiem
Zgrabne Gotowanie
Surówka coleslaw 679kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę
Zgrabne Gotowanie
Śniadaniowe placuszki z kaszy manny 186Kolejny pomysł na śniadanie, tym razem w wersji słodkiej. Placki są bardzo delikatne, aż rozpływają się w ustach. Podawać można z owocami, dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka
Zgrabne Gotowanie
Wielką przygodę czas zacząć czyli jesteśmy w USA! 232siedzeniach oprócz filmów, muzyki i gier była również mapka, która pokazywała w którym miejscu aktualnie jesteśmy. Dzisiaj już na szczęście zjadłam śniadanie po swojemu, czyli owoce, płatki i jogurt naturalny :) Kupiłam truskawki, które oczywiście nie dorównują naszym polskim, ale nie były tragiczne. Oprócz tego pyszne nektarynki. Niestety jedzenie tutaj jest bardzo drogie, więc nie spodziewajcie się wykwintnych dań
Zgrabne Gotowanie
Sos tzatziki 303potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku - 120 gram jogurtu greckiego - koperek - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce
Zgrabne Gotowanie
Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem 439kurczaka (około 300 gram) - woreczek białego ryżu - pół puszki kukurydzy - 4 plasterki ananasa (najlepiej świeżego) - garść rodzynek - sól, pieprz, curry - oliwa z oliwek do smażenia Sos: - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie) Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą, pieprzem i curry, smażyć na oliwie z oliwek. Ryż ugotować, ananasa pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem
Zgrabne Gotowanie
Sos czosnkowo-koperkowy 211jeśli chodzi o przekąski. Przyda Wam się również na nadchodzący sezon grillowy :) Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min. SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1/4 łyżeczki cukru pudru Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać
Zgrabne Gotowanie
Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 198lodówce praktycznie cały czas. Zachęcam Was do robienia takich past samodzielnie! TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ Składniki: - kostka twarogu (250 g) - ja używam półtłustego - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 4 rzodkiewki - szczypiorek wg uznania - sól, pieprz Twaróg rozdrobnić za pomocą widelca. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Smacznego
Zgrabne Gotowanie
Koktajl truskawkowo - melonowy 269Truskawkowe szaleństwo trwa! Mogłabym je jeść cały czas. Na śniadanie z granolą, na deser z jogurtem a na przekąskę jako koktajl w towarzystwie innych owoców. Tym razem z melonem, pycha! Zawsze robię większą porcję, wlewam do słoiczka i biorę do pracy na drugie śniadanie - dzięki temu mam syty, zdrowy i pyszny posiłek. W przepisie nie podaję dokładnych składników, wszystko zależy
Zgrabne Gotowanie