Smakowite połączenie, tylko same soczyste owocki i jogurt. Proste a jakie pyszne. składniki: 1 puszka ananasa 1 puszka brzoskwiń 3 szt kiwi 2-3 banany 1 pomarańcza gęsty jogurt naturalny i odrobina startej gorzkiej czekolady Ananasa i brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Banany obrać i pokroić w grube plasterki. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę(...)obrać, podzielić na cząstki a cząstki przekroić na 3-4 kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować dużym kleksem gęstego jogurtu lub bitej śmietany i odrobiną startej gorzkiej czekolady. Sałatkę można również wymieszać razem z jogurtem
Monia miesza i gotujekulinarną fotorelację z jarmarku dominikańskiego, regionalnych smaków oraz ciekawostkę dotyczącą przepysznych lodów azotowych ! Tymczasem zapraszam Was na lody w wersji light. Można je jeść bez opamiętania, gdyż zawierają jedynie jogurt i owoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy okazji proponuję jednocześnie dwie formy podania. Jedna w formie lodów(...)jogurtowych (bananowe kulki) oraz drugie w formie mrożonego jogurtu (mango – wersja dla leniwych, którzy nie chcą czekać paru godzin). Przepis podpatrzyłam u Domi w kuchni , jednak oryginalnie pochodzi on od Jamiego Oliviera, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł! Zapraszam Was do wykorzystania różnych wariantów smakowych – ja najpierw zrobiłam z mango, ale wersja z bananem wyszła równie genialna. Teraz przymierzam się
Fabryka pomysłówSkładniki: brokuły 1 szt. 10 szt. pieczarek puszka kukurydzy cebula 3czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy, sól łyżeczka cukru Wykonanie: Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy(...)odrobinie oleju. Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników. Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 7-8 łodyg selera naciowego 1 cebula czerwona 300g paluszków krabowych (surimi) puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Seler kroimy w plasterki, surimi w półokrągłe kawałeczki, cebulę w piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę. Majonez, jogurt, musztardę mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do pozostałych
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5-6 łodyg selera naciowego puszka tuńczyka w oleju czerwona papryka czerwona cebula puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Seler kroimy najpierw wzdłuż na 3 części a następnie w kosteczkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy razem(...)majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy do smaku. Zalewamy składniki sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na godzinę. Polecam, sałatka jest bardzo aromatyczna i szybka w przygotowaniu ;) SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Jogurt grecki 350g 2 zielone ogórki koperek (świeży lub suszony) 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżka oliwy łyżka octu winnego Wykonanie: Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odlewamy wodę, solimy, obciążamy talerzykiem i czekamy aż puszczą sok. Następnie odciskamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, oliwę, ocet i koperek. Wszystko dokładnie
Czerwona Porzeczkamnie rurki) 2 szt czerwonej papryki ( można użyć marynowaną) 6 szt ogórków kiszonych puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Ser żółty,szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Wszystko wrzucamy razem do miski, dodajemy(...)kukurydzę i mieszamy. Z majonezu, musztardy i jogurtu przygotowujemy sos, którym zalewamy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 250 dag makaronu kokardki 300-400 g paluszków krabowych 2 średnie czerwone cebule 1 ogórek szklarniowy puszka kukurydzy pęczek koperku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do wystygnięcia. Paluszki krabowe kroimy w półokrągłe kawałeczki, ogórka w kostkę, cebulę w piórka. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem wrzucamy(...)miski, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy sos i zalewamy składniki. Mieszamy dokładnie i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę. Polecam podawać z grzankami z masłem czosnkowym
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 por połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka czosnek granulowany pieprz ziołowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku. Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy. Układamy warstwowo: połowa porcji pora- kurczak- sos. połowa porcji pieczarek-seler-sos kukurydza- reszta pieczarek- reszta
Czerwona Porzeczkakurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi z kurczaka myjemy, następnie
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 słoiczki selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 20 dag szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Seler konserwowy odsączamy na sitku. Paprykę, seler naciowy i szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy kukurydzę i posiekany szczypiorek. Z majonezu, musztardy i jogurtu naturalnego
Czerwona Porzeczkasztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki w kostkę. Wszystko razem(...)mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. SMACZNEGO!!!:) Inspiracją był przepis ze strony Doradca Smaku
Czerwona Porzeczkazimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto(...)mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano. Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze
Czerwona Porzeczkaprzepisu oryginalnego mamy tutaj :) Składniki: pół paczki makaronu małe muszelki udko wędzone z kurczaka cebula czerwona puszka kukurydzy papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie(...)składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do "przegryzienia". SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkanaprawdę super ;) Polecam, dla wszystkich zabieganych!:) Składniki: 3 woreczki ryżu podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka 3 ogórki kiszone cebula 200g żółtego sera 5 czubatych łyżek majonezu mały jogurt naturalny 6 łyżek ketchupu 2 łyżeczki musztardy 4 ząbki czosnku przyprawa gyros pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy(...)pieprzu ziołowego i papryki słodkiej, smażymy. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a ogórka w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez, ketchup, musztardę, jogurt mieszamy razem. Dodajemy posiekany czosnek i czosnek granulowany. Teraz będziemy układać warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Tutaj mamy dość dużą dowolność;) Ja lubię dużo warstw, więc układam
Czerwona Porzeczka