jogurtu - 1824 przepisów (strona:63/122)

Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 203

łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż na talerz.  Do pojemnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 219

się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu uzupełnić wapń wiązany w jelitach przez szczawiany. Stąd do zupy szczawiowej wskazany jest jednak choć mały dodatek śmietany, mleka czy jajka.  Francuska zupa szczawiowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 202

pieczenie Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g cukru szczypta soli 150 g masła, zimnego 1 żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinią i fetą 221

oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10 min., odcisnąć, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę oliwy, posolić do smaku i wymieszać, warto schłodzić go w lodówce Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól, po czym odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z kalarepki i marchewki 205

suróweczka do obiadku. W przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno chetnie ją kupować. składniki: 2 duże kalarepki 4 marchewki 4 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu Kieleckiego świeżo mielony czarny pieprz Kamis Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką

Monia miesza i gotuje
Dietetyczne naleśniki na kefirze 515

ewentualnie dolać więcej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-BORÓWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki borówek 2 łyżeczki miodu płynnego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę(...)grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu.   W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce.   Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem

Grunt to przepis!
NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 344

kulką lodów waniliowych!   SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki: - 1-1,5 kg jabłek - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kakao - 4 łyżki cukru Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie z zasadami: - masło zawsze musi być mocno schłodzone - ciasto zagniatamy nożem

SMYKWKUCHNI
mizeria 123

Składniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Sodziaki do piwa 111

słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej  Rozwiń

w kuchni i w ogrodzie
Sodziaki 136

niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej  Dalej

w kuchni i w ogrodzie
Naleśniki bez mleka 154

naleśników lub 10 na małej patelni. Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany. Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie

prawdziwe jedzenie
Naleśniki bananowe 206

blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smażę cienkie naleśniki na złoto z obu stron. Podaję ze słodkim farszem np. owocowym lub polane jogurtem

prawdziwe jedzenie
Owocowy koktajl 264

przygotowaniu, smaczny, pożywny i orzeźwiający! Szeroki wybór owoców sezonowych pozwala na tworzenie wielu kombinacji smakowych. Jeden z moich ulubionych to koktajl bananowo-mangowy. Składniki (na dwie szklanki): duży jogurt naturalny 2 dojrzałe banany 1 mango Przygotowanie (10 min): Przygotowanie to nic trudnego! Wrzucamy wszystkie składniki do miski i blendujemy na gładką masę. Banan daje słodycz, dlatego nie ma potrzeby dodawania

PastelFood
Domowy kebab z jagnięciny 166

tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy sos czosnkowy: 200 ml śmietany 18%  2 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Przygotowanie : czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie: porcja na 5 kebabów

Niezły Młynek
Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem 210

patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać. Propozycja podania:  borówki + jogurt naturalny + domowy cukier waniliowy (wyrób własny TU ) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść póki ciepłe!  Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania