Święta Bożego Narodzenia i Sylwester zbliżają się wielkimi krokami. Grudzień to szczególny miesiąc dla gotujących pań domu, bo mamy wtedy ręce pełne roboty, dlatego już dziś podrzucam Wam kilka prostych przepisów na domowe likiery. Możemy przygotować je już teraz, kiedy w kuchni nie trwają jeszcze świąteczne przygotowania. One spokojnie poczekają do świąt i w międzyczasie nabiorą charakteru i aromatu
Kulinarne przygody Gatitywcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's worldZ pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a
Ana Mari's worldreguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób na to by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy na drugi dzień świąt. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskładniki: 110 g mąki kukurydzianej 90 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 190 g maślanki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 12 długich paseczków (ok. 2 cm
Domowy Smak JedzeniaPierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo
Kuchnia PokoleńPyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu
Posadzone i zjedzoneDzień Kobiet już tuż tuż, a mi zaraz namyśl przychodzi fajny wieczorek w towarzystwie fajnych kobitek i oczywiście dobrego jedzenia ale kto lubi stać
Kubki smakuOdkąd obejrzałam program „Wiem, co jem” na temat pasztetów zrozumiałam, że nigdy więcej nie tknę sklepowego. W związku z tym już kilka razy piekłam swój. Efekt
Kolizje Smakówskładniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina
Domowy Smak JedzeniaPrzez długi czas szukałam ciasta, które zrobię na sylwestra i które będę z ochotą zajadać. W końcu trafiłam na to tiramisu – a czemu nie? Niby mój żarłok nie przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło
Jak gotować i nie zwariowaćJuż tylko jeden dzień nas od Nowego Roku. Ja mam swojego Sylwestra w domu i co roku zawsze był torcik. Jednak w tym zabrakło czasu i powstały pyszne rurki z bitą śmietaną. Na szczęście ciasto zdążyłam zrobić rano by po 6-8 godzinach można było je piec. Wyszły rewelacyjne, lepsze jak z cukierni. Składniki : * 250g masła 82% * 250g dobrej, gęstej
Magiczne Życie MartyKorzystając ze szczęścia, że Sylwester wypadł w czwartek wyjechałam na kilka dni w góry do Bukowiny Tatrzańskiej. Okazało się, że impreza sylwestrowa skrzętnie ukrywana przez moich bliskich jako niespodzianka była naprawdę rewelacyjna. Każdemu polecam karczmę regionalną przy stoku Wierch Rusiński! Jedzenie, muzyka, konkursy, atmosfera niezastąpione! Bardzo polecam też miejsce noclegowe u pani Ani w Bukowinie - Wierch Kurucowy :) Oprócz tego
Karola gotujepewnie wszyscy zastanawiacie się co przygotować na najbliższą imprezę, jaką jest Sylwester i piękne przywitanie Nowego Roku. Pierwszy przepis jaki chciałabym Wam polecić to smaczne, łatwe i szybkie kanapeczki, które ostatnio często gościły na moim stole. Nie ukrywam, że robiły ogromne wrażenie i dlatego uważam, że warto je przygotować na tą jedyną, wyczekiwaną noc w roku. Składniki
Mango PapajaDziś bistro mama serwuje przysmak wszystkich dzieci ;) zwłaszcza tych dużych, urodzonych w latach 70-tych i 80-tych, które musiały jeść zieloną papkę w przedszkolu i
bistro mamaKiedy usłyszałam o tych ciasteczkach chciałam je natychmiast zrobić. Mój mąż jest finansistą chciałam mu zrobić te małe sztabki złota. Kupiłam więc specjalną formę. W książce Rachel Khoo znalazłam przepis na wytrawne z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Ja zrobiłam wersję słodką,ale na Sylwestra można pobawić się na wytrawnie i słodko. Myślę, ż fajnie będą prezentować się
AZgotuj!tygodnie przed świętami. Fantastycznie sprawdzą się jeszcze na sylwestra, o ile zostaną :)Ten przepis jak wiele, jest u mnie w domu odkąd pamiętam. Te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy
Serce zamknięte w formie pyszności