Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi
Ogrodnik w podróżyJaja faszerowane robiłam po raz pierwszy, ale wiem już, że nie ostatni. W bardzo prosty sposób można zamienić gotowane jajko w świetną przystawkę. Na śniadanie jak
Wielki apetytLata temu, w mojej pierwszej pracy, zamawialiśmy pizzę do biura. Każdy według własnego gustu i uznania. Ja byłam wierna jednej, bez wyjątku. Z sosem holenderskim i
bistro mamaFaworki nieodłącznie kojarzą mi się z okresem karnawału czy też ostatków. W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie
Mieszam w GarnkuŚwięta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i
Kolizje SmakówMaria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane(...)Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin
Kulinarne przygody Gatityproste w wykonaniu, ale bardzo efektownie wyglądają, z pewnością zachwycą wszystkich gości. Można powiedzieć, że zbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie. Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam! składniki na 6 sztuk: 12 plastrów(...)silikonowej formy na tartaletki wciskamy po 2 plastry panchetty, aby utworzyły coś w rodzaju koszyczków. Wstawiamy panchettę na 5 minut i zapiekamy. Mieszamy w misce składniki farszu, doprawiamy je sola morską z pieprzem, wyciągamy formę z podpieczona panchettą do której wkładamy farsz, dociskamy. Pieczemy przez 10 minut. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) podajemy na ciepło, ułożone na sałacie. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKapuśniak na wędzonce Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół, pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam dziś publikować przepis na wigilijny barszcz :) Ale barszcz będę robić pewnie dopiero w środę... Wychodzi na to, że dopadła mnie jakaś totalna, świąteczna dezorganizacja. Najwyższa pora złapać kartkę i długopis, spisać jakiś konkretny plan(...)mama to już ma chyba w małym paluszku kiedy zrobić pierogi, a kiedy kluski z makiem ;) Jakoś mi dziwnie :) Pozdrawiam Was świątecznie! A może komuś zachce się kapuśniaku na Sylwestra? ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówCiężko tutaj mówić o jakimkolwiek przepisie, jest to raczej pomysł do wykorzystania na nadchodzące Walentynki, ale nie tylko :) Truskawki w czekoladzie sprawdzą się na każdej imprezie
Słodko-Słony Świat IlonyJest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem
Mia Cucina SofietaCiężko przeżyć sylwestrową noc bez dobrego drinka, warto więc eksperymentować. Mój sylwester był bogaty właśnie w takie eksperymenty, był drink bananowo - porzeczkowy, było martini z pomarańczą a na koniec popróbowaliśmy nawet szampana z syropem żurawinowym i sokiem pomarańczowym. Niestety nie każde eksperymenty zostały uwieńczone zdjęciem, jednak myślę, że przy sposobnej okazji uda mi się ten nie takt nadrobić(...)razem nieco się wymieszał;) Składniki 20 ml wódki 50 ml nektaru bananowego 100 ml soku z czarnej porzeczki 4 kostki lodu Sposób Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, zalewamy je wódką oraz sokiem bananowym, następnie ostrożnie, wolno, najlepiej lejąc na jedną kostkę lodu wlewamy sok z czarnej porzeczki. Przed wypiciem mieszamy drinka
Kuchenne aromatyDzisiaj przepis, którego nie ma jeszcze na tym blogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna
Posadzone i zjedzoneBanoffee lub bardziej po polsku banofi czy bananofi (banany + tofi) to bardziej nowoczesna wersja ciast z proszku. Wiadomo, że ciasta z proszku są niezdrowe, więc zróbmy
Ugotowane pozamiataneJajka to u nas tradycyjne, niedzielne śniadanko.Królują również podczas Świąt Wielkanocnych, które zbliżają się wielkimi krokami. Z racji tego,że wczoraj odbywała się u nas
Wielki apetytJeśli tak jak ja uwielbiacie suszone pomidory, nie może ich zabraknąć na Wielkanocnych stole. Proponuję wam szybką i smaczną przekąskę. Jajka świetnie sprawdzą się na każdym
Wielki apetyt