Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone
Mia Cucina SofietaKolejna pyszna i pięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki(...)obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza, Vittore Carpaccio, ponieważ przypominała mu ona kolorystycznie utrzymane w tonacji różowo-czerwonej obrazy artysty. Bardzo się cieszę, że miałam
Chilli Czosnek i Oliwazawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie do ryb to może być różnie. Ryba jest przepyszna, podaję ją na Wigilię już kilka ładnych lat i zawsze jest hitem. Oprócz ryby(...)przykryciem na jakieś 3-5 minut. Następnie odcedzamy sparzone cebule na sicie i przelewamy zimna wodą, zostawiamy do odsączenia. Przygotowujemy panierkę. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub mące), otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na rozgrzanym oleju
Rozpustne gotowanie"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj zaprezentujemy przepis na potrawę z kuchni brazylijskiej, może nie tak popularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki(...)czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka). Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Dobradinha tak jak feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego
Smaki BrazyliiSylwester zbliża się wielkimi krokami. Na przekąskę polecam sakiewkę z warzywami. Delikatny omlecik z krótko smażonymi warzywami. Do maczania sos sojowy z octem ryżowym oraz szpinak z sezamem. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru(...)sztuki na osobę. W innej miseczce nałóż szpinak i posyp sezamem, w następnej makaron udekorowany kiełkami pora. Obok każdego talerza ustaw małą miseczkę z sosem sojowym do maczania sakiewek. Jedz rekami lun pałeczkami
AZgotuj!Roladki z tortilli z szynką i warzywami . Planujesz już sylwestrowe menu ? Może ten prosty przepis cię zainspiruje . Z tą szybką przekąską z gotowej tortilli przygotujesz najpyszniejszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz
Kulinarne przygody Gatitywspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią(...)wędzone znacznie łatwiej. Bigos uwielbia odgrzewanie i przemrożenie, im częściej go podgrzewamy tym smak się wzbogaca. Tradycyjnie bigos podaje się na gorąco z pieczywem i czystą wódką, zatem na Sylwestra lub Nowy Rok będzie w sam raz ;) * Pan Tadeusz" Adam Mickiewicz Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików
Słodki Kompromisostatnich dniach wzrosło zainteresowanie lżejszymi potrawami. A zwłaszcza tymi, które pomogą się pozbyć tego i owego. Święta i Sylwester za nami, ale za to karnawał dopiero się zaczyna, a więc warto o siebie zadbać. Po tłustych, ciężkich daniach nic tak dobrze nie działa, jak czyszczenie jelit. A czym się to robi? Najlepiej tym co ma dużo błonnika, pierwsze(...)może użyć miodu. Jednak należy pamiętać, aby sos nie był zbyt gorący, aby nie zabić tego co najlepsze w naszym środku słodzącym. Podajemy z jeszcze ciepłymi placuszkami. Można je delikatnie polać sosem, jednak dużo lepsze są, takie mocno skąpane w sosie. Czyli wylewamy sos na patelnię i zanurzamy w nim placuszki. Dobrze jak sobie w nim chwilę
Dieta moja pasjabywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki: - 410g mąki luksusowej(...)stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi
mojewypiekiinietylkoKto ma ochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do
Kulinarne przygody GatityNa moim blogu znalazła się już nie jedna tarta- to fakt. Chodzą nawet takie słuchy, że w pieczeniu tart kolokwialnie mówiąc "daję radę". Pomyślałam, że tym
Wielki apetytPrzekąska na Sylwestra?? Proszę bardzo! Taki zakręcony chlebek zaskoczy każdego imprezowicza. Lekki i puszysty nadziany pastą szpinakową ze słodkim akcentem w postaci posiekanych rodzynek. Powiesz... co to za połączenie: rodzynki i szpinak?? Ja Ci mówię, że smak powala na kolana! Koniecznie wypróbuj ;). Składniki: Zaczyn: 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g ciepłej wody(...)ciasta mąką lub jeśli jest już taka konieczność podsypać minimalną ilością. Ciasto będzie troszkę klejące, ale tak ma być. Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godzinki, np. umieszczając je w naoliwionej misce i przykrywając ściereczką. Ciasto bardzo urośnie! W międzyczasie przygotować pastę szpinakową: Masło stopić w garnuszku, dodać mrożony szpinak, sok z cytryny oraz
Nastoletnie WypiekanieWiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej
Mia Cucina Sofieta