Te polędwiczki, to jeden z hitów wszelkich przyjęć organizowanych u nas w domu. Jako, że właśnie rozpoczynamy istny rodzinny maraton imieninowo-urodzinowy, który później płynnie
Posadzone i zjedzoneO tym, że polędwica wieprzowa to pyszne i delikatne mięso nie trzeba nikogo przekonywać. Dziś sposób na prosty i szybki w przygotowaniu sposób na przygotowanie obiadu
MarcinChefsłoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu(...)zbytnio rozpaść. Owoce powinny zmięknąć i wraz ze składnikami utworzyć gęsty sos. Gdy widzimy, że sos się redukuje i gęstnieje przekładamy gorący chutney do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy słoiczki, ustawiamy je odwrócone do góry dnem, aż wystygną. Nie wymagają pasteryzacji. Ale jeśli mamy obawy, to wkładamy słoiczki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę, pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotowe ciasto drożdźowe-nigdy takiego nie kupowałam,ale cóż przez nieuwagę zamiast kupić francuskie stałam się szczęśliwą posiadaczkę drożdżowego. Okazało się,że jest naprawdę smaczne i
Wielki apetytTaka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie
To co kochamNa dzisiejszą przekąskę chcę zaproponować babeczki ale tu niespodzianka wcale nie na słodko lecz na wytrawno ;). Długo szukałam czegoś fajnego i innego coś co będzie ciekawe
Kubki smakuAleż ten czas leci ... Minęły święta , minął Sylwester . Mamy Nowy Rok Na ten 2017 życzę Wam Kochani wszystkiego co najlepsze . Niech będzie słodko :) A na dobry początek tego roku proponuję Wam przepis na roladę . Czekoladowa , z pysznym kremem budyniowym . Wzbogacona jeszcze nieco świątecznym aromatem suszonych śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki(...)wcześniej . Suszone śliwki kroimy na drobniejsze części . Wódkę lub rum zagotowujemy i gorącą zalewamy śliwki. Odstawiamy aby owoce wchłonęły większość płynu. Wódki nie musimy gotować , jeśli ciasto będą jadły jedynie osoby dorosłe. Ja jednak chciałam pozbyć się nieco % a zostawić jedynie smak alkoholu. Białka ubić na sztywno .Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier. Gdy piana jest juz gęsta
Malinowa KawiarenkaŚledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie
To co kochamChyba każdy próbuje sobie odpowiedzieć na to pytanie właśnie teraz. No to jaki był? Bardzo ciężki, pełen wyzwań, pełen ciężkich chwil, małych sukcesów. Dobrze, że odszedł
Brzuszki Łakomczuszkiprzynieść same nieszczęścia w nowym roku. Dlaczego? Ptactwo moi Państwo swym dzióbkiem grzebie "do tyłu", a to oznaczałoby "cofnięcie się do przeszłości, do starych problemów i trosk". Brazylijczyk na Sylwestra zje wieprzowinę gdyż prosiaczek grzebie ryjkiem w korytku "do przodu" a to oznacza że patrzy w przyszłość. Ale przejdźmy do przepisu: Składniki: Indyk (nasz miał wagę(...)Przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej nawet na całą noc. Brasileiro tłumaczy to faktem, że mięso indycze powoli przesiąka przyprawami. Niestety nie mieliśmy pokrywki do naszego naczynia żaroodpornego, więc przykryliśmy je folią aluminiową i wystawiliśmy na zimną noc na balkon. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny (przykryty) w temperaturze 150 stopni. Później nie zmieniając temperatury(co zapobiega wyschnięciu mięsa) pieczemy przez
Smaki BrazyliiPołowa stycznia, świąteczne smaki i zapachy już powoli odchodzą w zapomnienie. Posylwestrowy piernik sam został i już nikt na niego nawet nie chce spojrzeć... Niby mamy
bistro mamaOstatni wpis w tym roku i ostatni przepis więc musi być naprawdę smakowicie. Parę dobrych miesięcy temu czytając różne przepisy natrafiłam na jeden niezwykły, który mnie
Kubki smakuwszyscy macie wybrane potrawy i słodkości na święta :-). Ja już kilka smakołyków mam zaplanowanych, ale może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis zasięgnęłam z gazetki "101 przepisów(...)kulę, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać paluszki o szerokości około 1,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i mieloną słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 20 minut
Zakątek rozkoszy kulinarnychstrucla czerstwieje dużo wolniej niż jej drożdżowa wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego(...)bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto. PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka
Karo in the Kitchen