jajko - 22300 przepisów (strona:341/1487)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem 180

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szczypiorek drobno posiekać. W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy. W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem

Grunt to przepis!
Smażony makowiec 423

tyle ciasta, co wersja przygotowania maku do upieczenia tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie... Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa 400 g maku mielonego 2 jajka

kgwjanczewo
Fondant - czekoladowy wulkan 174

zapomniałam o kolejnej tabliczce ;)- jak się zorientowałam było już za późno więc dodałam 2 łyżki kakao )  400 g masła 200 g cukru pudru 100 g mąki 8 całych jaj  3 żółtka 2 - 3 łyżki kakao  Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą

Jemy Pijemy
Chleb domowy na drożdżach i miodzie z ziarnami 136

chlebek, prosty w wykonaniu! Składniki: 4 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce i po chwili wsypać

Tradycyjna Kuchnia
Pulpety w sosie kurkowym 134

Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy(...)soli Na sos 25 dag świeżych kurek  1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej  wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ). Do większego garnka ( taki

W kuchennym oknie Ewy
Maliny + krem = deser wszechczasów 179

mój deser wszechczasów – o ile oczywiście nie boicie się, że Was również uzależni ;) Składniki: koszyk/ pudełko malin (porcja „bazarkowa” – ok. 30 dkg) dwa jajka (najlepiej oczywiście ekologiczne, lub z wolnego wybiegu) 3 łyżki cukru opakowanie serka mascarpone – 250 g 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z prawdziwej wanilii) Myjecie maliny? Znam różne szkoły, nawet moja(...)która myje wszystko, twierdzi, że maliny są wyjątkiem. Ja zalewam je ostrożnie zimną wodą i czekam aż wszystkie żyjątka wypłyną na wierzch. W czasie kiedy maliny się moczą, wyparzamy jajka wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, z żółtek z cukrem kogel – mogel. Dodajemy wanilię, później mascarpone i łączymy wszystkie składniki w gęsty krem. Odcedzamy

Patchwork
Babka cytrynowa 133

Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest przyjemnie orzeźwiający. Ja moją babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 35x12 cm. SKŁADNIKI 120 g masła 3 jajka 180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150 g kwaśnej śmietany 12% 2 cytryny 300 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, nieco roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło, śmietanę, sok z cytryn wraz ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do składników suchych. Mieszać do połączenia składników

Passions hobbies life
Gniazdka z mięsa mielonego z mozzarellą 256

jeszcze wymagają mniej pracy, bo kotleciki są pieczone. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików)   0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)      1 jajko     2 cebule     1 duża marchew   1 bułka   1/2 szkl mleka     1 łyżeczka soli   1 łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki pieprzu(...)ciepłym mleku. 3. Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki).   4. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą. Doprawić do smaku. 5. Formować kotleciki, obtaczać w mące i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem.  6. Mozzarellę pokroić na tyle kawałków

Kto ugości moich gości?
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 132

formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek 150 g poziomek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g marcepanu dodatkowo: 40 g płatków migdałowych 20 g cukru 3 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski(...)wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścići przestudzić. Po tym czasie dodać pozostały cukier i mleko, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami i mąką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brokuły w cieście 161

Składniki: 4 małe brokuły                      Ciasto: 1 jajo 1 żółtko 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 szklanka maki ryżowej 2 łyżki mąki jaglanej  ciemnej 1 łyżka przyprawy Pacora Masala - miałam od Skworcu Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo

Moje Małe Czarowanie
Smażone kwiaty cukinii 88

gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej rozbełtane żółtka jajek , łyżkę oliwy sól. Dokładnie mieszamy dodając powoli mleko

Sezonowy Garnek
PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA 252

jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... :))) Składniki : po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości  30 cm): 5 całych jaj 300 g jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki) 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru  2 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Walijskie Pichcenie
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 141

zetrzeć z skórkę  z niecałego owocu ( około 3/4 ). Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Jaja zmiksować z cukrem, śmietanką i mąką na jednolitą masę. Na podpieczonym kruchym spodzie ułożyć owoce, zalać masą jajeczną. Tartę piec w 175 stopniach C przez około 30 minut

kolorowotorcikowo
Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą. 157

łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz.  Przepis własny. Składniki: 10 kwiatów cukinii mozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie 1 jajo 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie umyć, położyć na ręcznik papierowy by obeschły. Każdy kwiat bardzo delikatnie(...)słupek). Pręciki delikatnie wycinamy, tak by nie uszkodzić kwiatu. Kroimy mozzarellę w kostkę i po kostce nakładamy w każdy kwiat. Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser. Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy 154

rozmącamy trzepaczką. Dodajemy cukier, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy

Miód i pieprz