jajko - 22300 przepisów (strona:336/1487)

Polenta con peperonata e pecorino 176

oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo -bułka tarta -tarty parmezan -pieprz -peperonata, na którą przepis znajdziecie  W TYM MIEJSCU -pecorino fresco czyli ser owczy -niesamowicie smakuje i idealnie pasuje do peperonata! Rozbełtaj jajo z odrobiną soli

Z Kuchni Do Kuchni
Keks drożdżowy z bakaliami 148

się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao. Polecam! Składniki: 3-3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 15 dag masła / margaryny 3 jaja 5 dag świeżych drożdży cukier waniliowy 10 dag dowolnych bakalii tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: 1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać

Kuchnia domowa Ani
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO – KOKOSOWYM 137

mielony – 500 g * mleko w proszku – 1 szkl * żelatyna – 2 łyżeczki * cukier – ok. 3/4 szkl * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – ubijamy. Wlewamy żółtka, miksujemy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz startą dynię i olej – mieszamy. Wlewamy na blachę wyłożoną

Ostra na Słodko
Ciasto z malinami 377

smakiem tego ciasta, dla którego najlepszą rekomendacją będzie to, że koleżanki pieką ten smakołyk na ten weekend:) Polecam:) Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm: Ciasto biszkoptowe: 6 dużych jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej; Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać

In my kitchen
Babcine parowce z sosem karmelowym domowej roboty. 159

drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką. Dolać mleko. Poczekać aż drożdże napęcznieją (jeżeli nie napęcznieją po kilku minutach - max.10 należy zrobić jeszcze jeden rozczyn z innych drożdży). Do rozczynu wbić jaja, dosypać mąkę, i szczyptę soli. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy troszkę przerobić palcami i formować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 175

przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemność :)    Składniki Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   mąka typ 500 2 szklanki margaryna 250 g jaja 4 szt ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol błonnik kakaowy 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda pół łyżeczki  spirytus 50 ml   Dodatkowo:   powidła śliwkowe

Różowa kuchnia
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 123

Dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy. Mleko wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać. Ciepłe mleko wraz z roztopionym masłem dodać do mąki, wymieszać. Na sam koniec wybić jaja. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blaszkę

Krakowskie smaki Ani
Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn 120

łyżki cukru pudru Dodatkowo: Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa Wykonanie: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych

Wanilia i Kardamon
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami 146

sama przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemność :)    Składniki Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :   mąka typ 500  margaryna 250 g jaja 4 szt ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol błonnik kakaowy 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda pół łyżeczki    Dodatkowo:   powidła śliwkowe  5 łyżek żurawina

Różowa kuchnia
Czekoladowe ciastko z nutką mięty 201

kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej to niezwykle zgrany zespół. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czymś ekstra.  Ciasto: 3 jaja 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy żółtka, a następnie mąkę, proszek

Cynamonowe szczęście
Bułki burgerowe 175

misy wsypujemy mąkę drożdże i cukier , mieszamy . Rozpuszczamy w garnku masło , jak przestanie skwierczeć  dodajemy mleko i od razu przelewamy do składników suchych. Wbijmy jajo i zagniatamy składniki ( jeśli ciasto jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę mleka ). Zostawiamy ciasto wyrobione w misce na 2 godziny do wyrośnięcia( przykryłam je pokrywką ) Po 2 godzinach dzielimy ciasto na połowę(...)wałkujemy. Wycinamy szklaną kółka i przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z odrobina mleka i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po 30 minutach możemy posypać bułki sezamem. Z drugiej połowy ciasta zaplotłam chałkę. Bułki i chałkę piekłam 15 minut w  200 stopniach

Różowa kuchnia
Miodowiec z masą z kaszy manny (bez mleka i białka jaja) 214

miodowe. Jest ono trochę pracochłonne i wymaga późniejszego długiego macerowania. Chciałam też, aby wszyscy mogli je jeść. Tak powstał nasz miodowiec bez mleka, na bazie mleka owsianego , bez całych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto i masę znalazłam

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 133

ziemniaczanej - 4 łyżki cukru - 2 żółtka - 1 łyżka cukru waniliowego - szczypta soli waniliowej (może być zwykła) Dodatkowo: - śliwki - cukier w kostkach - kruszonka migdałowa ( przepis na blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę

mojewypiekiinietylko
Muffiny pełnoziarniste z jabłkami ( na jogurcie naturalnym ) 201

pokroić w niedużą kostkę. Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre -  jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników. Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka -  wymieszać. Przygotować blachę do muffinek

kolorowotorcikowo
tarta z gruszkami i mascarpone 154

pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy   gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania