jajko - 22300 przepisów (strona:343/1487)

Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem 160

zimie możemy wykorzystać mrożone owoce. Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z  New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE   350 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Garść malin Garść jagód 4 plastry ananasa z puszki Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt

VioletoweKucharzenie
Sznycle drobiowe 116

Bardzo lubię tę wersje podania mięsa drobiowego. Polecam Składniki: 40 dag filetów drobiowych, 1 czerstwa bułka, ½ szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko jaja, 5 dag śmietany, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso zmielić, dodać bułkę, żółtko, śmietanę, 3 dag masła

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto Szyszkowiec. 396

czuję się dużo lepiej i jakbym odzyskiwała siły i chęci do na realizację wielu planów :) Przepis na prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x38 cm Przepis własny. Składniki: Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na "górę" ciasta: 100 g ryżu preparowanego 1 litr kremówki ( można kupić też niemiecką śmietankę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tosty z mozzarellą i rzodkiewką z sadzonym jajkiem przepiórczym 139

potem spokój na pół roku :)  A dzisiaj takie proste tosty bo z mozzarellą i rzodkiewką zapiekane w tosterze, a na to smażone jajko przepiórcze. Koniecznie z lejącym się żółtkiem.  Słodkie uzupełnienie znajdziecie tutaj   Przygotowanie jest banalne, ser kroimy w plastry i układamy na chlebie, na to pokrojoną rzodkiewkę i wszystko opiekamy w tosterze(...)samym czasie smażymy jajka sadzone, jednak bez żadnego tłuszczu najlepiej na patelni teflonowej. Podajemy na ciepło - pychotki.  Smacznego

Niezły Młynek
budyń waniliowy 106

tutaj odrobina startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem waniliowym.  Pozostałą szklankę  wlewamy do miski , dosypujemy mąkę ziemniaczaną, oraz żółtka jaj i mieszamy trzepaczką lub widelcem. Do gotującego się mleka dodajemy zawartość miski, intensywnie mieszamy całość trzepaczką i ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu  trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie

Miód i pieprz
Sałatka pyszotka z rukolą , tuńczykiem , jajkiem , mozzarellą 182

czerwonej  3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek  2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki mozzarelli  Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , wystudzić i pokroić w ósemki. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć , osuszyć i pokroić w kostkę

Sama słodycz i szczypta chili
Rześkie guacamole 177

nabrać brzydkiego odcienia i raczej nie będzie już zbyt smaczne, pod ogonkiem będzie miało kolor brązowy. Dojrzałe awokado jest łagodne- soczyste i maślane. Trochę podobne w smaku do żółtka jaja kurzego. Jeśli chcecie przedłużyć jego trwałość, trzeba je szczelnie owinąć folią spożywczą żeby całkowicie odciąć mu dopływ tlenu i zamknąć je w lodówce- jednak na nie dłużej niż

Karo in the Kitchen
Tarta jabłkowa- Rose 134

300g mąki – krupczatka lub pszenna tortowa (pół szklanki mąki można zastąpić zmielonymi orzechami – włoskimi, laskowymi, migdałami) 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 200g zmrożonego masła 3 żółtka jaj rozmiaru M 700ml mleka 3,2% łyżka masła dwa budynie waniliowe lub budyń waniliowy i śmietankowy ziarna z pół laski wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Karo in the Kitchen
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 151

rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe

Karo in the Kitchen
Panna cotta- z sosem kawowym 170

Turcji i Grecji, Libanie i Izraelu odnajdziecie Mahallebi – mieszaninę mleka ze śmietanką, przyprawioną wodą różaną, cynamonem i wanilią, zagęszczoną mąką kukurydzianą lub pszenną. Francja to crème brûlée – mieszanka żółtek jaj i słodkiej śmietanki z wanilią, zapieczona pod cukrową skorupką. Hiszpanie mają swój krem kataloński – prawie jak crème brûlée, tylko przygotowany na samym mleku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aromatyzowany skórką

Karo in the Kitchen
Placek rabarbarowy z trzech misek 164

pieczenia (moja ma 36/23cm). Umyjcie rabarbar i obierzcie go. Pokrójcie na drobne, centymetrowe kawałki. Wymieszajcie pokrojony rabarbar z rodzynkami w najmniejszej misce, odstawcie. Do kolejnej z misek wbijcie całe jaja, wsypcie cukier i cukier waniliowy. Utrzyjcie masę mikserem na jasny puch, aż cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. W trzeciej misce wymieszajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Karo in the Kitchen
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 197

widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które wbijamy całe jajka. Można teraz potrawę albo dogotować pod przykryciem, albo dopiec w piekarniku (180⁰C), do czasu aż białka jaj się zetną, ale żółtko pozostanie płynne. Ile to zajmie? Zależy od warstwy sosu, grubości patelni, wielkości jajek… Musicie sami sprawdzać, czy to już. Podajemy na stół w naczyniu

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 267

klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki kurczaka.   W tym przypadku zamrożone kostki bulionu wyjmujemy na sitko

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 129

rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe

Karo in the Kitchen
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 430

czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko i mieszamy całość, najlepiej dłonią.   Naszykujcie płaski garnek lub patelnię z ciepłą wodą i czystą bawełnianą ściereczkę. Ściereczkę należy lekko zwilżyć i rozłożyć na płasko, będziemy na niej zawijać(...)pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania