dodaje jeszcze piękniejszego zapachu. Dzięki temu możemy cieszyć się jeszcze głębszym smakiem :) Polecam! Na 10 jagodzianek: 280 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju jagody (ok. 1,5 szklanki) łyżka cynamonu kopiasta łyżka mąki kokosowej mleko zagęszczone do posmarowania bułeczek odrobina cukru(...)trzcinowego do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i maślanki i odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części
Mienta blognadający niezwykłości kromce chleba! Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :))) * krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie) * jajko- 1 szt. * mąka kukurydziana- 1 łyżka * sos sojowy jasny- 1 łyżeczka * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka * skórka z limonki- 1/4 łyżeczki * chleb- kilka kromek(...)zależny od wielkości) * olej- 1/2 litra * kiełki- do ozdoby * piwo tybu Witbier- dodatkowo ;) Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, sezam, mąkę kukurydzianą i całość wymieszać. Wierzch chleba posmarować pastą krewetkową (lekko ją dociskając), a następnie przekroić na pół (tak, by powstały
Kraina Miodem Płynącajagodami. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2/3 szklanki płatków jaglanych 1/3 szklanki mielonych migdałów 100 g białego sera chudego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru ok 1/2 szklanki jagód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać
DefinicjaSmakusię do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana 200 g wędzonej piersi kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1-2 łyżki majonezu (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka ostrej musztardy 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz A jak to zrobić: Wędlinę(...)jajka i ogórek zmiksować w naczyniu blendera. Dodać posiekaną szalotkę, majonez, musztardę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachtortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli składniki mokre 100 ml kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce: 3 duże śliwki kruszonka: 25 g masła 3 łyżki czubate mąki 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej(...)wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach z dodatkiem cukru pudru i mąki. Kruszonkę nakładamy na muffiny. Wkładamy muffiny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibudyń. Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego(...)budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć
Walijskie PichcenieSkładniki: 2 średnie cukinie pół kostki sera feta 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz Warzywo dokładnie myjemy, wycieramy do sucha. Cukinie i ser ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ręcznie mieszamy starte składniki, tak aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Za pomocą łyżki wykładamy masę na rozgrzany olej i smażymy
kulinarnyswiatdomiczubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kefiru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej czereśnie Masło rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy(...)proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
Codzienna kuchnia niecodziennawiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni ( wydrylowanych) 1 galaretka(...)Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. 3. Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych wiśni to neleży je zasypać
Kto ugości moich gości?Zawiera niewielką ilość węglowodanów, która jest niezbędna do regeneracji mięśni. Zapraszam :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 łyżka mąki owsianej 1 kropelka aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka odżywki waniliowej 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor
Chocolate Muffin Blogherbatników pełnoziarnistych 1/2 łyżki golden syropu Ciasto: 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 135 g miękkiego masła 2 duże jajka skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku niepełna łyżka mleka 3,2% Papka owocowa: 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.) 25 g cukru Krem mascarpone(...)dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek. 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze wszystko zmiksować. Następnie wlać mleko i ponownie zmiksować. Gotowe ciasto nakładać do papilotek z bazą herbatnikową do ich 3/4 wysokości. Piec w 170 st.C
Nastoletnie Wypiekaniewiele bardziej smaczniejsze od paluszków kupowanych w sklepie. Paluchy posypałam mieszanką ziaren MAKAR . SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 15 dag masła 1/2 szklanki śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli jajko do posmarowania 4 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą(...)lodówki. 3. Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki. 4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego
Tradycyjna kuchnia Kasiskórka z cytryny 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią 5 łyżek oleju 600 ml mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek lub moreli jajko łyżka mleka ewentualnie: łyżka śmietany lub jogurtu Opłukać i przepołowić śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko, do drugiej żółtko. Roztrzepać białko. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich z osobna rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy
Weekendy w domu i ogrodziezbierałam jagód, zawsze je kupuję. Składniki: – 250 g mąki tortowej; – 250 g mąki pszennej typ 650; – 100 ml oleju; – 1 szklanka mleka; – 1 jajko; – 1/2 szklanki cukru; – 8 g cukru wanilinowego; – 25 g drożdży; – 2 łyżki tłustego twarogu; – szczypta soli: Nadzienie: – 350 gram jagód; – 350 gram twarogu(...)łyżkach ciepłego mleka, 1 łyżce cukru i 2 łyżkach mąki. Odstawić na 15 min, aż rozczyn zacznie pracować. Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie
dom-agi.plpiekarnik to ostania rzecz na jaką macie ochotę Wypróbujcie. Są przepyszne. Pełne lata. Składniki na 12 sztuk: 115 g masła 100 g cukru kryształu 50 g cukru brązowego 2 jajka 120 g maślanki lub kefiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 ml mleka(...)świeżych lub mrożonych jagód Masło ucieramy. Dodoajemy cukier. Ucieramy około 2 minut. Następnie dodajemy jajka, maślankę i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Suche, wymieszane składniki wsypujemy stopniowo do utartego masła. Ucieramy. Dodajemy mleko i ucieramy do połączenia. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy
Made By Mom And Son