jajko - 22300 przepisów (strona:344/1487)

PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 179

świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Wykonanie:  Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce(...)przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozkłócownym jajkiem, nacinamy na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na ok. 20 minut

Walijskie Pichcenie
Pavlova z owocami lata 108

bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka jaj 150 gram cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej mascarpone 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru świeże owoce: borówki, maliny i czerwone

Mango Papaja
Kruche z budyniem i malinami 163

porcelanie od   Porcelana Bogucice  z kolekcji Diament Gold Kruche z budyniem i malinami Składniki: ciasto kruche mąka- 3 szkl cukier - 0,5 szkl margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki Przełożenie: mleko- 3 szkl budyń waniliowy - 2 torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dodatkowo maliny Sposób przygotowania: Ciasto

Kuchnia Danusi
Ciastka Pszenno - owsiane w czekoladzie 160

łyżek  wiórków kokosowych 4 łyżki  błonnika kakaowego  Dodatkowo: czekolada 200 g Wykonanie ciastek Pszenno - owsianych   Do misy wsypujemy otręby owsiane i pszenne . Dodajemy jaja i śmietanę i płynny miód. Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia . Dodajemy cynamon. Wsypujemy wiórka kokosowe  Dodajemy rodzynki i żurawinę. Wsypujemy błonnik kakaowy  . Włączamy robot i przez

Różowa kuchnia
Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym 173

Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów  dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz(...)ręcznikiem  papierowym  Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok  • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się  osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Kotlety mielone z hiszpańską nutą 156

zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Potrzebujemy: 1kg mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej kupić ładny kawałek mięsa i zmielić własnoręcznie w domu, uwierzcie mi, warto 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jaja 3 łyżki bułki tartej, tę również przygotowujemy samemu 2 łyżeczki przyprawy hiszpańskiej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia  Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przyciskamy

MamaOskarka
Roladki z cukinii z pastą ziemniaczano - tuńczykową 162

rytmu w biodrach i nie trzymają ramy ;) ale i tak zabawa była na sto dwa. Poniżej jedna z potraw tego wieczoru... Składniki: 2 średnie cukinie 1 puszka tuńczyka 5 jaj 2 ziemniaki szczypior sól, pieprz 2 łyżki świeżego, zielonego groszku  Pasta: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z frużeliną jagodową 183

Składniki: Na spód: 350 g herbatników 180  masła Masa serowa: 750 g   sera miękkiego sera twarogowego ( ja użyłam ser z Biedronki ) 1 szklanka cukru 5 jaj 70 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej Frużelina:   250 g jagód + 50 ml wody   1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina

kolorowotorcikowo
Twarogowy Tradycjonalista 155

Składniki: 1 kg twarogu 4-5 ugotowanych ziemniaków 8-10 jaj 1 szklanka cukru kostka margaryny 2 opakowania cukru wanilinowego Delecta 1 aromat migdałowy Delecta ew. rodzynki, żurawina lub inne owoce Przygotowanie: Twaróg i ziemniaki (najlepiej rozgotowane i dobrze odparowane) należy zmielić dwukrotnie. To najważniejszy etap przygotowania i jednocześnie najbardziej pracochłonny. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy

Karczma Honorietty
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 135

Poproszę mleka pięć deka."  Z apteki poszła do praczki  Kupować pocztowe znaczki.  Gryzły się kaczki okropnie:  "A niech tę kaczkę gęś kopnie!"  Znosiła jaja na twardo  I miała czubek z kokardą,  A przy tym, na przekór kaczkom,  Czesała się wykałaczką.  Kupiła raz maczku paczkę,  By pisać list drobnym maczkiem

Karczma Honorietty
Kurczak pieczony w solnej skorupie 174

Składniki: 1 świeży kurczak bez podrobów 1 cytryna 1 mały por 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 kg soli spożywczej 2 białka jaja kurzego Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka. Potrzebny nam tylko aromat cytryny, którego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między

Karczma Honorietty
Ciasto jogurtowe z owocami letnimi 172

tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej

Grunt to przepis!
lekki biszkopt z białek 211

Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem

Miód i pieprz
Śliwkowiec z budyniem 130

śliwkami i budyniem.  Przepis z internetu. Ciasto podane na talerzyku  od  Porcelana Bogucice  z kolekcji Malta Śliwkowiec z budyniem Składniki: ciasto margaryna - 250 g żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru

Kuchnia Danusi
Ciasteczka cebulowe- cebulaki 139

Pyszna słona przekąska, dla miłośników cebulowych przysmaków. Mniam! Składniki: 60 dag mąki, 25 dag margaryny , 2 białe cebule, 2 żółtka jaja, 1 łyżka maku, 1 łyżeczka octu, sól do smaku, szczypta sody oczyszczonej, papier do pieczenia. Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, żółtka, mak, ocet, sodę oczyszczoną, sól do smaku i zarobić ciasto. Następnie dodać posiekaną drobno

Tradycyjna Kuchnia