słodkie. Spróbujcie sami a na pewno je pokochacie. Składniki na ciasto czekoladowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego ( w temp. pokojowej) 110 g roztopionego masła 2 łyżki ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy ( 2 łyżeczki kawy na szklankę) Przesiewamy mąkę, kakao, sodę(...)cukier, dodajemy całe jajka, jogurt, roztopione masło, ekstrakt z wanilii oraz kawę i miksujemy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie. Przekładamy do formy ( 40x25) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 st. C. Odstawiamy do wystudzenia Masa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml. śmietany kremówki Śmietanę wlewamy do garnka
Słodka Kraina Wypiekówudaje czyli brownies z czereśniami. Składniki: 200 g czekolady ( u mnie jedna mleczna i jedna gorzka) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3 całe jajka 3 łyżki kakao czereśnie ok 0,5 kg W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę dodajemy cukier i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej masy dodajemy po jednym jajku, kakao oraz mąkę
Słodka Kraina Wypiekównastępny dzień. Przepis na cisto znaleziony tutaj . Składniki : 200 g półtłustego niezmielonego twarogu 5 łyżek oleju 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mleka 1 jajko 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 750 g wypestkowanych czereśni Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,a spód(...)wylepiamy ciastem. Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie. Polewa: 1/2 szklanki śmietany ( w oryginale 18%, u mnie 12%) 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem i polewamy nimi wierzch ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy ciasto przez ok 60 minut. ( gdyby ciasto z góry za bardzo się przypiekało można
Słodka Kraina Wypiekówilością kruszonki, do tego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie. Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki. Kruszonka: 200 g mąki
Słodka Kraina Wypiekówbudyń śmietankowy (40g) 2,5 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady
Słodka Stronaprostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu. Ciasto: 1 margaryna 200 g śmietany 18% ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość wyrabiamy już ręcznie
Cynamonowe szczęścieUwielbiam racuszki owsiane! Składniki: 25 płatków owsianych 2 dag drożdży 2 żółtka jaja 5 dag masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka octu cukier waniliowy olej do smażenia szczypta soli Wykonanie: Płatki zmielić w młynku lub blenderem . Drożdże utrzeć ze szczypta cukru, 3 łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Następnie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć
Tradycyjna Kuchniagustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika 125 g siemienia lnianego 125 g sezamu 125 g pestek dyni 2-3 łyżeczki czarnuszki 4 całe jaja 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczki soli Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około pół godziny do nasiąknięcia ziaren
Walijskie Pichcenieprzedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 300 ml jogurtu naturalnego 10 dag cukru ½ szklanki oleju ½ łyżki proszku do pieczenia Kruszonka: 5 dag masła 10 dag mąki 10 dag cukru Dodatkowo: 3 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam(...)miski. Dodaję jogurt, jajko, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam łyżką wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję. Z brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście. Z masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasistaje się prawdziwą czekoladową ucztą Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku lub whisky 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut. Bakalie(...)studzimy, obieramy ze skóry, wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem). Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut
Miód i pieprzugotowanych na półmiękko 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula 1 pomidor kilka pieczarek (ilość wedle uznania) 1 wędzona noga z kurczaka ser żółty zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz Ugotowane kartofle kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na płaskiej łyżce smalcu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Papryki kroimy w kostkę(...)koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170*C ok. 30 minut. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comdrożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa .... SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania) 1 szklanka mleka 2 jajka 3 dag drożdży 3 łyżki masła 1 łyżeczkę cukru szczyptę soli dodatek wiśnie wydrylowane 1 szklankę 2 łyżki miodu 1 łyżkę masła(...)wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, połączyć z resztą podgrzanego mleka, jajkami i rozczynem. Ciasto wyrabiać, aż się stanie elastyczne. Dolać wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka chwil( w razie potrzeby posypać mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno
Basia w kuchnitego pomysłu i będą wam smakowały Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek 0,5 kg twarogu Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieodpalam kuchenkę. Wracam do gotowania bez szaleństw, ale smacznie. Zamieniam kanapki (które są moim głównym posiłkiem, chyba od tygodnia), na puszysty omlet. SKŁADNIKI: 2 jajka 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 szalotka garść kurek masło sól pieprz zielona pietruszka 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej A jak to zrobić: Kurki oczyścić(...)rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, podsmażyć. Wsypać kurki, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość, do momentu odparowania wody. Grzyby zdjąć z patelni. Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana. Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć zagarniając masę z brzegów
Kuchnia w opałachpieczenia podłużne biszkopciki), masa śmietanowa z galaretkami, a na wierzchu maliny, zatopione w kolejnej galaretce ;) Świetnie smakuje, doskonale wygląda. To ja, skusicie się? Polecam! Składniki na spód: 2 jajka 75 g cukru 35 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewy