było wczoraj. Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem. Palce miały mnóstwo "roboty". W garnku z kremem nie został ślad. ciasto na 6 sztuk 3 jaja pół szklanki drobnego cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli 3/4 szklanki mąki przesianej Oddziel żółtka od białek. Białka
AZgotuj!gryczanej. Lekkie i zdrowe. Zamiast cukru: ksylitol. Winogrona użyłam włoskie bezpestkowe. szklanka mąki gryczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki ksylitolu 4 jaja pół łyżeczki cynamonu kiść fioletowych winogron Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, dodałam ksylitol i mieszałam mikserem na średnich obrotach, potem dadałam żółtka. Miksowałam kilka
AZgotuj!jagodowy słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją droga rewelacja dla mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki sody pół szklanki cukru na kruszonkę: pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru masło ok 2 pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem
AZgotuj!Pyszny pełen białka burger z komosy ryżowej. 1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą) 5 kostek mrożonego szpinaku olej sól 2 ząbki czosnku jajo łyżka mielonego lnu Komosę ugotuj ok 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony
AZgotuj!Spróbujecie i podzielcie się wrażeniami 2 łyżki rumu 1 pomarańcza 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem
AZgotuj!odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko
AZgotuj!kremowe, słodkie rozpływające się u ustach. 300 gram mąki 150 gram prawdziwego masła 83% 40 gram cukru pudru szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka cynamonu 4 roztarte goździki 1 jajo duże 1 łyżka kakao krem orzechowy z pistacji krem orzechowy orzeszków laskowych cukier puder do dekoracji Mąkę połącz z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dadaj jajo i zagnieć
AZgotuj!kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka Kluseczki gryczane : szklanka mąki gryczanej sól woda jajo Mąkę wsypać do miseczki , wbić jajo i dolewać wody. Należny uzyskać bardzo gęstą masę. Nastawić garnek wody z łyżeczka soli i na wrzacą wodę formować kluseczki za pomocą
AZgotuj!Bardzo lekki, wręcz biszkoptowy pachnący ziołami dodatek do dań. 500 gram ziemniaków przeciśniętych przez praskę 3 jaja sól i pieprz 4 listki świeżej szałwii posiekanej łyżeczka natki pietruszki Ubij pianę białek dodaj żółtka, potem po łyżce dodawaj przeciśnięte ziemniaki i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do formy na muffiny do 3/4 wysokości. Piecz w 190 stopniach
AZgotuj!cukru/ ksylitolu szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału/ lub pszennej 2 czekolady gorzkiej Wedel łyżeczka esencji waniliowej migdały zmielone 50 gram łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego 2 jaja zielononóżki czubata łyżka ekologicznego kakao śmietanka 36% - i opakowanie małe jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk tortownica mała wysmarowana masłem Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź
AZgotuj!sól, pieprz Kaszę i ziemniaki ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać kaszę,wbić jaja dodać miętę i połączyć w masę. Masę włożyć do wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei
AZgotuj!ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart. 1 kg sera białego twarogowego ekologicznego szklanka suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 - do 9 żółtek (zależy od wielkości jaj) szklanka cukru/ ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii puszka brzoskwiń + pół opakowania żelatyny Wykonanie: Kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy
AZgotuj!Pierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć. Mus jogurtowy z musem truskawkowym. Składniki na ciasto: 6 jaj w pokojowej temperaturze 6 łyżek cukru lub ksylitolu 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Oddziel białka od zółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru
AZgotuj!Myśałam, że ciastao bezglutenowe z rabarbarem sie nie uda. Udało sie i to jak. Składniki: szklanka mąki kukurydzianej szklanka mąki ryżowej 6 jaj laska wanilii 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe cukier puder do posypki 3 łodygi rabarbaru duża tortownica Rabarbar obrać i pokroić
AZgotuj!Ciasto z brzoskwiniami z karobem. Doskonale zastępuje kakao. Ciasto na mąkach gryczanej i ryżowej. szklanka mąki grycanej szklanka mąki ryżowej 6 jaj 2 łyżki karobu laska wanilii 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe cukier puder do posypki 3 ładne miekkie brzoskwinie. duża tortownica
AZgotuj!