Przepis na naleśniki zapiekane z sosem pomidorowym, z farszem mięsno-warzywnym. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: cukinia 250 g mięsa mielonego sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżeczka przecieru pomidorowego ząbek czosnku pół łyżeczki cukru oregano, bazylia sól i pieprz 2 łyżki oliwy Ponadto: 200 g sera żółtego
e-PrzepisyKulinarneCiasto kefirowe z czereśniami Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jaja - 1/2 szklanki oleju - 1 duży kefir owoce: - czereśnie kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej
Kuchnia co dniaskórką pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna
Kuchnia co dniamiski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam
Kuchnia co dniatłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Jaja miksuję z cukrem, dodaję olej oraz resztę składników. Mieszam razem z jabłkami. Nasę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniaJajka jak kurczaki Składniki: - jajka - majonez stołowy - sól - curry dodatki/dekoracja: - ziele angielskie - pomidor - szczypior Przygotowanie: Gotuję jaja na twardo, studzę i obieram. Kroję je na wysokości 1/3 od góry i wyciągam żółtka. Dodaję majonez sól, curry i dokładnie mieszam masę. Siekam drobno szczypiorek, który umieszczam na małej miseczce. Na to nakładam większą część białka i nakładam masę
Kuchnia co dniaPrzygotowanie: Z chleba odkrawam skórki i wycinam małe trójkąty. Podsmażam go na rozgrzanej patelni z margaryną. W tym czasie jajka wrzucam do miski i dodaję resztę składników na omlet . Jaja roztrzepuję trzepaczką. Zarumieniony chleb przewracam na drugą stronę i zalewam masą jajeczną. Co jakiś czas podważam boki, by spłynęło tam nieścięte jeszcze jajko. Wierzch posypuję grzybkami marynowanymi. Gotowy omlet
Kuchnia co dniasól, mięta, esencja cytrynowa) Przygotowanie: Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie. Jaja gotuję na twardo i kroję każde na pół. Układam na talerzu, polewam sosem oraz posypuje solą
Kuchnia co dniaSkładniki: ok. kilograma moreli 3 duże jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ekologicznej pół szklanki otrębów żytnich lub pszennych płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Oddzielić białko od żółtek. Ubić ba sztywną pianę. Kiedy piana będzie już ubita dodaj powoli cukier. Teraz kolej
AZgotuj!drożdże i cukier. Odstaw, aby drożdże urosły. Kiedy zaczyn urośnie wsyp resztę maki do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto, dodaj jaja, masło, mleko i wyrabiaj. Jeśli to konieczne podsypuj mąkę. Pod koniec wyrabiania dodaj ok 1 łyżki oliwy, wtedy ciasto będzie pięknie odchodzić
AZgotuj!lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku: Składniki: 1 opakowanie jogurtu z mascarpone 1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią świeże jeżyny listki melisy Na ciasto: 4 jaja 4 łyżki mąki czubate 2 łyżeczki czubate siemienia lnianego pół szklanki cukru masło do wysmarowania blachy. Przygotowanie: nastaw piekarnik na 180 stopni 1. Ubij
AZgotuj!równe części . Każdą z nich posmaruj olejem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wkrusz bryndzę, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj. 3. Wałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Nie podsypuj mąką, gdyż ciasto cudownie odchodzi od stolnicy. 4. Na cienki placek nałóż farsz
AZgotuj!pieprzem dopraw czosnkiem. Obtocz w rozmąconym jajku a potem w dwóch ziarnach sezamu. Smaż sznycle. W międzyczasie przygotuj omlet z 2 jaj i 1 łyżki sosu sojowego. Usmaż. Podawaj z rukolą z dresingiem z sosu sojowego, odrobiny oliwy i octu ryżowego. Całość posyp białym sezamem lub dla kontrastu
AZgotuj!zafascynowana smakami regionalnymi i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona w kosteczkę i uduszona na oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam
AZgotuj!też... Składniki na 3 porcje 2 duże pomidory -najlepiej takie, które zawierają mało wody opakowanie małych kuleczek mozzarelli sól papryczka chilli 3 jaja ( ja miałam jajka 2 - żółtkowe) liscie bazylii do przybrania grzanki Pomidory pokrój w kostkę dopraw solą i papryką, włóż do naczynia w których będziesz
AZgotuj!