jajko - 22300 przepisów (strona:374/1487)

Kopytka 110

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej" Składniki 800 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki sól dodatkowo: 2 łyżki masła Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę(...)wlewając wrzątek. Odcedziłem i po wystygnięciu ziemniaków zmieliłem je w maszynce do mięsa. Połączyłem z jajkami oraz mąką i zagniotłem ciasto. Podzieliłem na części, na oprószonej mąką stolnicy uformowałem wałki o średnicy 2 cm. Lekko je przypłaszczyłem i pokroiłem skośnie na kawałki szerokie na mniej więcej centymetr. Ważne jest , aby robić to jak najszybciej, ponieważ im ciasto dłużej stoi

R'n'G Kitchen
Placki harynkowe 155

klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną(...)drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.  W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

R'n'G Kitchen
Panierowany owczy ser 148

może sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy? Składniki po 100 g rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki(...)soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą 1 łyżka oliwy Przygotowanie   Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce. Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego. Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem

R'n'G Kitchen
Schabowe roladki z kaszanką 123

Pyszne roladki schabowe z moją ulubioną białą kaszanką. Składniki 4 kotlety schabowe 2 pętka białej kaszanki 4 ząbki czosnku majeranek 2 jajka mąka bułka tarta sól ,pieprz smalec do smażenia Przygotowanie Kotlety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem ,cienko rozbijamy. Z jednej strony oprószamy majerankiem ,kładziemy pół kaszanki i zawijamy. Roladki obtaczamy w mące ,rozbełtanym jajku

R'n'G Kitchen
Szybka przekąska z jajkiem 177

Idealna przekąska na kolację. Nadaje się również na domowe imprezy. Składniki 4 plastry szynki serrano 2 jajka 2 łyżki tartego sera corregio pieprz Przygotowanie Plastrami szynki wyściełamy brzegi i dno naczynia do zapiekania. Wsypujemy łyżkę sera ,wbijamy jajko i oprószamy pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C ,przystawki pieczemy

R'n'G Kitchen
Ciasto bananowo-brzoskwiniowe 128

Proste i szybkie ciasto. Składniki 3,5 szkl mąki 1 i 1/3 szkl cukru 2/3 szkl oleju 4 jajka 3 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie   Olej miksujemy z odrobiną soli ,cukrem i skórką(...)pomarańczową. W trakcie miksowania dodajemy jajka. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy z masą jajeczną. Żurawinę sparzamy i razem z drobno posiekanymi bananami ,brzoskwiniami ,płatkami migdałowymi i cynamonem dodajemy do ciasta ,mieszamy i przekładamy do dużej keksówki. Ciasto pieczemy przez 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane po szwedzku 185

danie z jogurtem ,na słodko z przecierem jabłkowym lub z mięsno-pieczarkowym gulaszem. Składniki 1 kg ziemniaków cebula pęczek natki pietruszki 4 łyżki mąki (zależnie od gatunku ziemniaków) 2 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Osuszamy. Cebulę obieramy ,ścieramy i mieszamy razem z posiekaną natką. Dodajemy mąkę ,jajka ,sól ,pieprz i ponownie mieszamy

R'n'G Kitchen
Pieczarki w sosie pomidorowym 135

octu 2 cebule (kroimy w piórka) 1/2 łyżki soli łyżka vegety słoiczek przecieru pomidorowego liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 5 łyżek cukru pieprz Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta masło klarowane Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Przekładamy do słoików (3/4 wysokości słoika). Przygotowujemy zalewę: Wszystkie składniki zalewy gotujemy

R'n'G Kitchen
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i brzoskwiniami 150

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka...wystarczy 30 min i gotowa. Składniki 200 g drobnego makaronu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 4 jajka puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy puszka brzoskwiń 3 łyżki sosu chrzanowego sól ,pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente ,studzimy. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,kroimy w kostkę. Groszek ,kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy ,brzoskwinie kroimy

R'n'G Kitchen
Pierniczki 105

Aromatyczne ,mocno korzenne ,miękkie. Składniki 1/2 kg mąki 150 ml miodu 150 g masła 200 g cukru pudru jajko żółtko 2-3 łyżki przyprawy do piernika 10 g sody oczyszczonej masło do posmarowania blachy Przygotowanie Miód i masło rozpuszczamy w rondelku ,lekko schładzamy. Mąkę mieszamy z sodą ,przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Robimy dołek i wlewamy miód wymieszany(...)masłem ,oraz rozbełtane jajko z żółtkiem. Zagniatamy ciasto na gładko. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

R'n'G Kitchen
Uszka z grzybami 146

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki tartej sól ,pieprz Przygotowanie   Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce(...)dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy

R'n'G Kitchen
Kulebiak na cieście francuskim 173

Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę.  Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

R'n'G Kitchen
Wieprzowina z Tonkatsu 156

Danie kuchni japońskiej Składniki 400 g schabu wieprzowego 2 jajka olej do smażenia bułka tarta sól ,pieprz Sos: 1/3 szkl ketchupu 100 ml sosu sojowego (ciemnego) łyżka cukru Dodatkowo: ryż jaśminowy trawa cytrynowa grzyby mun Przygotowanie   Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie

R'n'G Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną 122

kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie   Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kaszy. Boczek kroimy w drobną kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kaszy ,mieszamy(...)kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy

R'n'G Kitchen
Zapiekane faszerowane pory 103

Moja propozycja na przekąskę. Składniki 4 grube pory 4 jajka 200 g ulubionej kiełbasy 200 g sera tartego cheddar 2 dymki ze szczypiorkiem 50 g bułki tartej 4 łyżki oleju 4 łyżki kwaśnej śmietany tymianek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie   Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż(...)oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty. Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem. Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania