świetnie sprawdzają się jako deser, obiad czy nawet kolację. Są idealne na każdą okazję. Jeżeli ktoś lubi można polać je sosem czekoladowym, jogurtem czy musem truskawkowym. Zapraszam!!! Składniki: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 0,5 op. cukru waniliowego, 0,5 l mleka, ¼ szkl. wody gazowanej, szczypta soli, 16 łyżek mąki, 1 łyżka oleju Nadzienie: 0,5 kg białego(...)sera, 0,5 opak. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 0,4 kg truskawek Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko, olej i sól. Miksujemy. Potem dodajemy 4 łyżki mąki, miksujemy. Następnie dodajemy kolejne 4 łyżki mąki i znowu miksujemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż dodamy całą mąkę. Naleśniki smażymy
Passion of Cookingczyli rozpuszczamy sól w chłodnej wodzie. Ryby chude potrzebują ok. 50 g soli na 1 litr wody – tłuste ok. 80 g (istnieje też metoda silniejszego zasolenia na jajko: woda będzie odpowiednio zasolona, gdy surowe jajko zacznie wypływać na powierzchnię). Do solanki możemy dorzucić ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, czy tymianek. Wkładamy ryby i odstawiamy w chłodne
Poezja smakuczekolada pokrojona drobno 10 dag orzechów 1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy Poncz 1 szklanka wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka
kgwjanczewolistków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek lody 100 ml śmietany kremówki białko z dwóch kurzych jaj dwie łyżki orzeszków pinii łyżka brązowego cukru pół łyżeczki soli łyżka czerwonego pieprzu 10 listków świeżej szałwi 3-4 cm kawałek świeżego imbiru dodatkowo kilka ziaren czerwonego pieprzu nitki
DefinicjaSmakupłatki czekolady/kokosa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca strukturą mokry piasek. Ser, jaja i cukier zmiksować na jednolitą masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce dno wyłożyć masą herbatnikową. Następnie dopełnić papilotki masą serową 4/5 wysokości. Serniczki urosną
DefinicjaSmakuilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza z kremowym serkiem, owocami i miodem, są idealne na leniwe śniadanie :) SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła dodatkowo syrop klonowy maliny/jeżyny/borówki/banany/truskawki nutella(...)jogurt, serek kremowy etc. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. 2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste). 4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć na suchej patelni
DefinicjaSmakukrólewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne
DefinicjaSmakuomlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami, a do tego trochę zieleninki z pyszną oliwa truflową. Mniaam! :) SKŁADNIKI (1 omlet) omlet 2 jaja 1/2 pomidora 1 plaster fety o obniżonej zawartości tłuszczu kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świezego rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek papryczki chilli 1/4 małej czerwonej cebuli
DefinicjaSmakuMoja propozycja to jajka nadziewane genialnym farszem złożonym z szynki, chrzanu, szczypiorku, żółtek i odrobiny majonezu. Smaki świetnie się uzupełniają i całość smakuje naprawde pysznie! :) SKŁADNIKI 5 kurzych jaj 150g szynki drobiowej 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżeczki chrzanu (mój był dość łagodny) 1 łyżka majonezu sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka wkkładamy do garnka zalewamy zimną wodą wstawiamy
DefinicjaSmakumiodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (1duża lub 2 małe porcje) 100g steka z tuńczyka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sezamu 1 pomidor malinowy 1/4 czerwonej cebuli 2 jaja 1 łyżeczka czarnuszki 2 garści rukoli sos 1 łyżka musztardy 1 lyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny świeżozmielony pieprz
DefinicjaSmakujednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny (można więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki
DefinicjaSmakuporze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę(...)posiekaną botwinę i gotujemy na małym ogniu. Zupę doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy bardzo niewiele octu tak, aby zupa miała słodko-słono-kwaśny smak. Zaprawiamy śmietaną. Botwinę podajemy z jajkiem i koperkiem. Smacznego
Salonik smakówkoniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki cukru z wanilią 1 szklanka oleju 4,5 szklanki mąki pszennej kruszonka: 100 gramów masła 1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki
Anioły w kuchnikaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe olej Kaszę jaglaną wypłukać i gotować w podwójnej ilości wody do jej odparowania. Kasza będzie ugotowana al dente(...)kaszę, przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia. (Ja kaszę ugotowałam przed wyjściem do pracy, więc stała kilka godzin). Kaszę zmiksować w malakserze, by nie było grudek. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać dobrze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory połamać na drobniejsze cząstki. Do wrzącej wody ( bez soli ) wrzucać kluski formując je mokrymi rękoma w kulki z dziurką
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 6 jaj 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka
kgwjanczewo