jajko - 22300 przepisów (strona:376/1487)

Rafaello na biszkopcie 501

upiec. Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest. Ciasto rafaello na biszkopcie z mąką kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Dekoracja: 400 ml śmietany kremówki(...)połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie. Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki) Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać 3 łyżki mąki kokosowej

O kuchni z uczuciem
Maślankowe ciasto z porzeczkami 363

ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam!   Maślankowe ciasto z porzeczkami     Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze

paapilotkaa
Sernik z brzoskwiniowym musem 148

idealny na lato! Wypiek podałam na talerzu  Agawa Gold-Bogucice Na drugim planie  Diament Gold-Bocucice Składniki: Tortownica 22 cm Masa serowa: 80 dag twarogu mielonego 5 jaj 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny Mus brzoskwiniowy: 5 dojrzałych brzoskwiń

Wanilia i Kardamon
Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 175

czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone(...)Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką

Blondynka Gotuje
Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu 142

Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury

naRuszcie
Placuszki owsiane z białkiem 232

Placuszki owciane są alternatywa dla owsianki, ponieważ możecie je zrobić ze wszystkich składników, z których przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość oraz odżywka białkowa, która nadaje daniu słodki smak, bez grama cukru :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka miarka odżywki białkowej (ok 30 g) po łyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód

Taste Of My Day
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 160

szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie 2 małe marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee zielona pietruszka kawałek parmezanu sól, pieprz 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: ugotuj kaszę jaglaną wg  przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i  zeszklij na maśle cukinię zetrzyj na grubych oczkach(...)odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ja zagęścić formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 172

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami 142

porcja: 2 osoby + maluch  Trudno określić ile będzie sztuk placuszków, ponieważ można je zrobić w różnej wielkości. Składniki: 500g serka wiejskiego 1 szklanka mąki owsianej 2 jaja 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały 2 łyżki cynamonu 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki siemienia lnianego

Apetyt na Zielone
Keks mojej mamy 189

mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny  5 jaj  1 łyżeczka proszku do pieczenia  500g bakali (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd) 1 łyżeczka spirytusu lub octu   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg. Margarynę

Apetyt na Zielone
Kluseczki francuskie. 219

francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie gładka

Kuchnia Beaty
Kruche z porzeczkami i budyniem 227

Kruche z porzeczkami i budyniem SKŁADNIKI : na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : porzeczki czerwone - 500 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE

Kuchnia Danusi
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem 198

komuś zostały jakieś wolne pieniążki po sesji to polecam tą bardzo smaczną kanapkę. Składniki: -pół puszki tuńczyka w kawałkach (może być i wodzie i w oleju jak kto lubi) -jajko ugotowane na twardo -łyżeczka majonezu -łyżeczka masła -bułka pszenna ok 100 g -kawałek papryki ok 50 g -troszkę cebuli -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kanapkę z tuńczykiem podobnie jak inne(...)przygotowuje się dosyć łatwo - w skrócie przekrój bułkę i włóż wszystkie składniki do środka. W wersji rozszerzonej: posmaruj bułkę masłem, rozłóż równomiernie tuńczyka, połóż na nim pokrojone w plastry jajko i posmaruj je lekko majonezem. Na górę połóż paski z papryki i pokrojoną w piórka cebulę. Posyp lekko od góry solą i pieprzem, zamknij bułkę. Bułka może być dodatkowo podpieczona

Tanie przepisy studenckie
Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą 161

Schłodzić 30 minut w lodówce. Masa serowa 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 600g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) 6-8 łyżek domowego cukru waniliowego 3 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 dużych truskawek + dodatkowo do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać nią czekoladę, zamieszać aż się

Pełny talerz
Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem 190

idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z domową mizerią Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem  SKŁADNIKI :  500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 5 rzodkiewek 3-4 gałązki koperku świeżego sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce(...)ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy.  Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.  Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rzodkiewkę i koperek oraz odciśniętą bułkę i bułkę tartą - wyrabiamy mięsną masę.  Z masy formujemy wałeczki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej.  Smażmy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki